Veliki potencijal

Konferencija u Crikvenici: Kvarner središnja točka zdravstveno-turističke priče

Slavica Bakić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Hrvatska kao zemlja, i Kvarner kao regija, imaju prirodnih potencijala i neiskorištenih kapaciteta koji bi se mogli iskoristiti za jači prodor na tržište zdravstvenog turizma, rečeno je na skupu



CRIKVENICA Na globalnoj razini zdravstveni turizam iskazuje iznadprosječne godišnje stope rasta, a trendovi starenja populacije i orijentacije na zdravi život ukazuju da ovaj selektivni oblik turističke ponude ima potencijal postati jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti. Hrvatska se također želi snažnije pozicionirati na karti europskih zdravstveno-turističkih odredišta, a upravo je Kvarner jedna od središnjih točaka oko kojih se gradi hrvatska zdravstveno-turistička priča.


Priča o odredištima koja će turistima iz različitih dijelova Europe, ali i iz cijelog svijeta, pružati mogućnost da u povoljnim klimatskim uvjetima i očuvanom okolišu bogatom prirodnim ljekovitim činiteljima, dobiju vrhunsku medicinsku uslugu, bez obzira trebaju li dijagnostiku, liječenje, rehabilitaciju ili samo žele, u modernom svijetu sve traženije, preventivne programe. Hrvatska kao zemlja, i Kvarner kao regija, imaju prirodnih potencijala i neiskorištenih kapaciteta koji bi se mogli iskoristiti za jači prodor na tržište zdravstvenog turizma, samo za to treba pronaći pravi put. »Graditi vrhunske bolnice, imati najbolje liječnike i najljepše plaže, nije dovoljno.



Danas će sudionici konferencije imati priliku za izravne razgovore na B2B (Business to business) radionice, a obići će i nekoliko kvarnerskih zdravstvenih ustanova kako bi se izravno upoznali sa zdravstveno-turističkim potencijalima. Konferencija koja se održava u hotelu Omorika pod pokroviteljstvom je predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva, Primorsko-goranske županije, Grada Crivenice, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i TZ-a Kvarnera.





Izlazak na tržište


Potrebno je to učiniti prepoznatljivim«, moglo se, između ostaloga, čuti na međunarodnoj konferenciji CIHT – Crikvenica International Health Tourism, skupu tematski posvećenom zdravstvenom turizmu čiji je cilj uspješno povezati zdravlje, turizam i biznis.


Zdravstveni turizam u Hrvatskoj promatra se još uvijek kao alat za produžavanje sezone iako je on, kako je rečeno, već odavno prerastao tu ulogu. Specijalne bolnice i lječilišta, izuzev Istarskih i Bizovačkih toplica, u javnom su vlasništvu i vezane uz HZZO i prema podacima iz 2013. godine od 576 milijuna kuna ukupnog prihoda, oko 57 posto prihoda ostvarili su od HZZO-a, pružajući usluge osiguranicima iz Hrvatske.


Ukupan broj kreveta u tim ustanovama prelazi brojku od 4700, a od toga oko 1400 kreveta je »prazno« što ostavlja prostor za izlazak na tržište, kojemu se te ustanove posljednjih godinu, i na inicijativu države, sve više okreću. Ono što ih još uvijek u tome sputava su zakonske barijere, ali, ako je suditi prema onome što su jučer u Crikvenici rekli predstavnici dvaju ključnih ministarstava, Vesna Rajković iz Ministarstva turizma i Branko Matošević, koordinator za zdravstvene usluge u turizmu Ministarstva zdravstva, država ne odustaje od zacrtane strategije razvoja u smjeru repozicioniranja Hrvatske prema destinaciji zdravstvenog turizma koja će pružati doživljaj i za tijelo i za duh.


Za to je potrebno obnoviti postojeću infrastrukturu te uvoditi nove zdravstveno-turističke programe, ali i uskladiti sve pružatelje usluga s međunarodnim standardima kroz procese akreditacije i certifikacije, rečeno je u Crikvenici te istaknuta i važna uloga u razvoju zdravstvenog turizma privatnih zdravstvenih ustanova te više od 80 hotela koji u ponudi imaju i wellness, kao i brojni wellness centri.


Dva stoljeća tradicije


Kako su istaknuli sudionici jučerašnje rasprave, Hrvatska, a Kvarner osobito, imaju izuzetno veliki potencijal za »veliku svjetsku priču«, a ovakve konferencije potrebne su kako bi se na temelju iskustava i znanja stručnjaka iz razvijenijih zemalja pronašlo pravi put za jačanje pozicije na zdravstveno-turističkom tržištu.


Kvarner svoju suvremenu zdravstveno-turističku priču, baziranu na gotovo dva stoljeća dugoj tradiciji te modernim zdravstvenim i turističkim objektima u kojima se danas nude ove usluge, gradi već godinama. S tom pričom rasla je priča o današnjem CIHT-u koji je izrastao iz Foruma zdravstvenog turizma koji su 2013. godine pokrenuli Turistička zajednica Grada Crikvenice i Thalassotherapia Crikvenica, a prošle godine pridružio im se i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera.


Uz podršku ministarstava turizma i zdravstva, te regionalne i lokalne uprave koja u svojim projektima ističe značaj zdravstveno-turističke ponude i definira ga kao jedan od temelja cjelokupnog razvoja regije, organizatori su podigli konferenciju na međunarodnu razinu te tako doprinose i pozicioniranju Kvarnera kao destinacije zdravlja.


Eminentna imena


Ove godine na konferenciju su stigli eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Poljske i Slovenije, a neka od pitanja na koja su pokušali tijekom jučerašnje cjelodnevne rasprave odgovoriti su kako izgraditi destinacijski brand, koja je tajna uspjeha i recept za neuspjeh u izgradnji destinacije zdravstvenog turizma, kakvo je stanje i koje su perspektive wellnes turizma, zašto su važni klasteri i kako njihova suradnja i na međunarodnoj razini mogu dovesti do uspjeha, zašto su važni certifikati, te kako uz pomoć programa medicinskog turizma uštedjeti novac.