Vinodol i njegova crkva

Izložba i knjiga: ”Bribirski” križ i ostale dragocjenosti opet u narodu

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. Deranja



BRIBIR  -  U ispunjenoj dvorani Malog salona postavljena je izložba crkvenih relikvija i iznimnih dragocjenosti pod nazivom „Iz riznice Župne crkve svetih Petra i Pavla“ te predstavljena je knjiga biskupa msgr. dr. Mile Bogovića pod nazivom „Vinodol i njegova Crkva“.


Izložba je sastavljena u najvećem dijelu od crkvenih rariteta što se čuvaju u Riječkoj nadbiskupiji u Rijeci, a posebnu pozornost pobudile su rijetkosti što su godinama čuvane i od pogleda javnosti, kao što su tzv. „Bribirski“ ili Milonjin križ, zatim ostaci svetog Petra te umjetnina pod nazivom „Bribirska Bogorodica s djetetom“. Autor Milonić, koji se na križu potpisao latinskim riječima „opus Milogni“, bio je domaći majstor, jedan od najstarijih koji je uopće do danas poznat! Glavnina izložaka izrađena je od zlata ili je od drugih plemenitih metala i materijala s majstorskom pozlatom.


Izložba će biti dostupna posjetiteljima do 23. prosinca.




U sklopu predstavljanja Bogovićeve zbirke njegovih kolumni što su u desetogodišnjem i duljem razdoblju objavljivane u crkvenoj periodici, sve do 700. obljetnice donošenja Vinodolskog zakona što je obilježena 1988. godine, sudjelovali su, uz autora, još i crkveni povjesničar Franjo Velčić, te riječki nadbiskup i metropolit monsinjor dr. Ivan Devčić. Devčić je u ime nakladnika Riječke nadbiskupije čestitao autoru ali su i njemu također upućene čestitke u povodu 40. obljetnice ređenja. O radu na knjizi Mile Bogovića govorio je i urednik Bruno Lončarić. Svoje čestitke autoru uputili su i načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić a kroz program je vodila magistra Željka Jurčić Kleković, pročelnica Upravnog odjela Vinodolske općine.


Sunakladnici knjige su PGŽ te gradovi Bakar, Crikvenica, Kraljevica, Novi Vinodolski, Rijeka i Vinodolska općina.


Temeljna poruka i okosnica rukopisa te bogato ilustrirane edicije jest prožimanje crkvene tradicije i opće kulturne povijesti Vinodola i šire okolice.


Svečanost se uveličali i bili posebno pozdravljeni autorovi prijatelji, istaknuti visoki časnici i časnici HV, među kojima general zbora Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u dvama mandatima, te pripadnici ratnih postrojbi „Tigrova 9-91“ Rakitje, brigadiri Nikola Županić, Božo Kožul, Zdravko Andabak i Drago Kožul, te tajnik Udruge „Tigrovi“ Ivan Bošnjak.U programu su prvi put nastupili članovi Pjevačkog zbora KUD-a „Bribir“ pod ravnanjem prof. Pavla Kombola.