Prvi sastanak u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

Dosta čekanja – planovi za marinu u Novom Vinodolskom u ožujku na stol

Anto Ravlić

Dogovoreno je da koncesionar do kraja ožujka predstavi plan ulaganja, a u skladu s potpisanim ugovorom potvrđen je srpanj kao krajnji rok do kojeg bi trebali startati radovi



NOVI VINODOLSKI U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan je sastanak koji je okupio predstavnike ministarstva, firme »Nautica mare« iz Zagreba koja je prije pet i pol godina od države dobila koncesiju za gradnju marine u Novom Vinodolskom te predstavnika Županijske lučke uprave Novi Vinodolski, informacija je koju smo dobili od predsjednika ŽLU Novi Vinodolski i novljanskog saborskog zastupnika Saše Đujića.


Dogovoreno je da koncesionar do kraja ožujka predstavi plan ulaganja te je u skladu s postojećim ugovorom potvrđen srpanj kao krajnji rok do kojeg bi trebali startati radovi. Podsjetimo da prema ugovoru potpisanom u ljeto 2008. godine koncesionar ostaje bez 13 milijuna kuna jamčevine ne pokrene li investiciju.


Nakon komplikacija s ishodovanjem građevinskih dozvola, jer je projekt glavnog lukobrana marine izlazio iz područja zahvata, marina ima osam potrebnih građevinskih dozvola.





Prema projektu, u sklopu novljanske marine našao bi se niz popratnih sadržaja. Prostor za servis brodova i čišćenje motora i opreme, benzinska postaja, trgovina nautičke opreme, dizalica, punkt za opskrbu plovila hranom i pićima, natkriveni parking i 24 satno čuvanje plovila, skladište za odlaganje opreme plovnih objekata, radionica za popravak jedara, ured za iznajmljivanje plovila, servis za čišćenje brodova, restoran, trgovina, frizersko-kozmetički salon, turistička agencija…



Radi se o projektu »teškom« 110 milijuna kuna. Prema planovima, novljanska marina bi imala 260 vezova plus 200 na suhom vezu. »Nautica mare« najavila je zapošljavanje 53 ljudi. Prije nekoliko godina se spominjalo da se marina treba izgraditi u dvije godine.


Koncesija se izdala na rok od 25 godina. U sklopu izgradnje novljanske marine na lokaciji Podbaran predviđa se uređenje 100 do 150 vezova za domicilno stanovništvo. Novi Vinodolski turističku perspektivu vidi u nautičkom turizmu i izuzetno je zainteresiran za gradnju marine u novljanskoj luci.


Odgoda gradnje je solucija koja ne bi bila prihvaćena bez negativne reakcije, no najgora je solucija tapkanje u mraku i neizvjesnost hoće li se marina graditi ili neće. Nije problem samo zastoj projekta i razvoja nautičkog turizma već i postojeći glavni lukobran novljanske luke.


Naime, već godinama se odgađa sanacija lukobrana jer se očekivalo da će se gradnjom marine riješiti problem dotrajalog lukobrana. U slučaju da na ljeto ne krene gradnja, ŽLU Novi Vinodolski vjerojatno bi morala krenuti u sanaciju lukobrana jer svako daljnje prolongiranje utječe na stabilnost lukobrana.


U Novom se planira gradnja manje marine u uvali Muroskva, kapaciteta 170 vezova, na istočnom ulazu u grad. Prvi brodovi bi mogli uploviti u marinu već na ljeto 2015. godine. U travnju se očekuje raspisivanje natječaja, najavila je nedavno ŽLU Novi Vinodolski.


U priču o novljanskoj nautičkoj perspektivi uklapa se i nedavno izgrađeni lukobran u Klenovici kao i planirana gradnja sekundarnog lukobrana u službenoj ribarskoj luci. U planu ŽLU je uređenje luke u Teplom portu. Luka bi prvenstveno služila za prekrcaj, no našlo bi se prostora i za nautičke vezove.