Pronatalitetna politika

Crikvenica daje 30.000 kuna za treće dijete kako bi zaustavila demografski pad

Anto Ravlić

Gradski oci Crikvenice žele potaknuti parove na veći broj djece / Foto  A. RAVLIĆ

Gradski oci Crikvenice žele potaknuti parove na veći broj djece / Foto A. RAVLIĆ

Vjeruje se da će 30 tisuća kuna, koje će se isplaćivati tijekom tri godine, motivirati roditelje koji su na granici odluke o trećem djetetu. Uvjet je da jedan od roditelja ima prebivalište u Crikvenici duže od pet godina



CRIKVENICA Treće dijete u obitelji Crikvenica će nagrađivati s 30 tisuća kuna, najbitnija je odrednica pronatalitetne politike Grada koji želi pokrenuti pozitivan demografski trend. Cilj je da Crikvenica živne, da se u gradu počne rađati više od 80 djece godišnje, koliki je višegodišnji prosjek. S druge strane, godišnje umire 140 ljudi u gradu od 11 tisuća stanovnika.


Prema neslužbenim podacima, na području Grada deset do petnaest obitelji može se pohvaliti s troje djece. Vjeruje se da će 30 tisuća kuna, koje će se isplaćivati tijekom tri godine, motivirati roditelje koji su na granici odluke o trećem djetetu. Uvjet je da jedan od roditelja ima prebivalište u Crikvenici duže od pet godina, da treće dijete živi u istom domaćinstvu i da su oba roditelja prijavljena u Crikvenici.



Crikvenica će se pohvaliti da ne brine samo o najmlađima. Sljedeći tjedan izlazi natječaj za stipendije. Lani je podijeljeno 46 stipendija, 14 za učenike i 32 za studente. Učeničke stipendije iznose 500 kuna, a studentske 800 kuna.





Prva verzija koja je i prošla na gradskom vijeću uvjetovala je da sva djeca u obitelji budu od istih roditelja, no ocijenjeno je da bi takav uvjet bio diskriminatorski prema dijelu Crikveničana. Na sljedećoj sjednici vijeća i formalno će se potvrditi preinačenje odluke. Ne bi trebalo biti prepreka jer je i opozicijska vijećnica iz redova SDP-a Davorka Vukelić Ljubobratović primijetila spornu točku.


Naknada od 1.500 kuna, koju roditelji dobivaju za rođenje prvog i drugog djeteta, ostaje nepromijenjena. No, novom izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi značajna financijska sredstava i čitav niz različitih subvencija dodjeljivat će se roditeljima za treće i svako iduće dijete. Tako će roditelji za treće i svako iduće dijete uz 30 tisuća kuna dobiti još povlastica. Besplatan vrtić i obrok u osnovnoj školi, 400 kuna za udžbenike te 50 posto popusta na produženi boravak. Pronatalitetne mjere stajat će gradski proračun stotinjak tisuća kuna više godišnje.


Druga pronatalitetna mjera sadržana je u novoj Odluci o mjerilima za financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja. Uvode se značajne promjene u formiranju cijene vrtića odnosno imovinski cenzus. U konačnici će velik dio roditelja plaćati vrtić manje, istaknule su zamjenica gradonačelnika Crikvenice Silvia Crnić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jasminka Citković.


Cijene su podijeljene u tri kategorije. Prva kategorija obuhvaća obitelji s prihodom do 1.700 kuna po glavi kućanstva, u drugoj su obitelji s prihodom po članu kućanstva od 1.700 do 2.500 kuna, a u trećoj obitelji s prihodom većim od 2.500 po članu. Procjenjuje se da će nove mjere velikom broju roditelja smanjiti cijenu vrtića za 30 posto odnosno tristotinjak kuna. Po kategorijama će se plaćati 600, 750 i 900 kuna za jaslice te 500, 650 i 750 kuna za desetosatni vrtićki program. Vrtiće u Crikvenici pohađa 350 djece. U naporima gradskih vlasti da povećaju natalitet treba spomenuti otvaranje produženog boravka u Jadranovu. Cijena produženog boravka je 600 kuna.