Martinja va Grižah

Čak 33 vinara konkurirala za prestižne diplome

Biljana Savić

U kategoriji bijelih vina po starinski pobjedu je odnio Željko Blažević, a najbolja vina u kategorijama crnih vina i bijelih vina moderne proizvodnje ima crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina



GRIŽANE – Martinja va Grižah je otprta i trajat će sve do ponedjeljka navečer, dakle punih pet dana. Nakon što je ova 25 godina stara manifestacija počela u četvrtak blagoslovom i svečanim podizanjem zastave Grižana koju je blagoslovio župnik Tomislav Ćurić, a tome su svjedočili i rimski vojnik i zaštitnik Grižana sv. Martin, i nakon što je u četvrtak održana isto tako tradicionalna Martinja za mićih, jučer je bio dan posvećen proizvođačima vina – tradicionalna smotra i ocjenjivanje vina. U Domu kulture u Grižanama 33 vinara i vinogradara iz Grižana i okolice donijelo je svoja vina na stručnu ocjenu i sud stručnog žirija u sastavu enologa Marije Polar i Marija Jeličića te sommeliera Miljenka Šimića. Znali su da će priznanja dobiti svi, ali diplome samo najbolji.


A kategorije su bile tri – crno vino, bijelo vino proizvedeno starom i bijelo vino proizvedeno novom tehnologijom.


– Kroz ovo druženje i ocjenjivanje nastojimo se i educirati razmjenjujući iskustva, a sve u želji da poradimo na kvaliteti više nego na kvantiteti – kaže nam Dean Barac, predsjednik Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine »Juraj Julije Klović«.


Napredak vinara




Predsjednica žirija Marija Polar kazala je da otkako ocjenjuje vina na ovoj manifestaciji, ona nikad nisu bila bolja nego ove godine.


– Uočljiv je napredak vinara, puno manje je vina s manama, imamo ih na popisu pa možete doći na konzultacije – kazala je Polar i proglasila pobjednike.


U kategoriji bijelih vina po starinski pobjedu je odnio Željko Blažević, drugo najbolje vino u toj kategoriji ove godine proizvodi Tomo Barac, a treće mjesto osvojio je Neven Barac. U kategoriji crnih vina pobijedio je Damir Rukavina, drugi je Slavko Šipek, a na treće mjesto žiri je plasirao crno vino Vinka Rupčića. U kategoriji bijelih vina moderne proizvodnje žiri je najboljim ocijenio vino Damira Rukavine, drugi je Željko Hreljac, a treći Vedran Švast.


Načelnik Vinodolske ooćine Marijan Karlić, koji je zajedno s voditeljicom Ureda TZ-a Vinodolske općine Alenkom Spoja čestitao dobitnicima, kazao je da žiri nikad nije imao stručniji sastav, a da su ove ocjene preliminarne.


– Svatko tko je nešto fulao još to stigne ispraviti do siječnja – poručio je Karlić.


»Domaća vičira«


Budući da se vino i hrana sljubljuju, svim posjetiteljima i sudionicima osigurana je »domaća vičira«.


– To je vičira naših starih, kobasica, kiselo zelje, ristani krumpir, domaći sir i tradicionalni jeger – reče nam Barac.


Uz to, nastupio je tamburaški sastav Klamaruša pa se zabava odužila do sitnijih sati no što su gosti planirali.


Današnji dan nudi martinjski turnir u boćanju, a poslijepodne predstavljanje zbirke pjesama »Kanat ljubavi«. Sutra, u nedjelju, u 10 sati počinje Martinjski kotlić, turnir u marijašu i pikado turnir, a u ponedjeljak, na sam blagdan, koncelebriranu misu predvodit će mons. Sanjin Francetić, a program završava koncertom tamburaškog sastava KUD-a »Dr. Antun Barac« i zbora Trisagion iz Bakra.


Organizatori i pokrovitelji


Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Vinodolske općine, Udruga za očuvanje narodnih običaja »Juraj Julije Klović« Grižane-Belgrad, Mjesni odbor Grižane-Belgrad, Boćarski klub Grižane, KUD »Dr. Antun Barac« Grižane, Pastoralno vijeće sv. Martina, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine – podružnica Grižane. Pokrovitelji su Vinodolska općina i Lovačko društvo Srndać.