Zajedno

Zajednička kandidatura Vrbovskog i Brod Moravica sa Slovencima: Zavičajnu baštinu i tradiciju očuvati europskim novcem

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Grad Vrbovsko i Općina Brod Moravice te slovenske općine Škofljica i Sodražica zajednički će se kandidirati za sredstva EU fondova



VRBOVSKO/BROD MORAVICE Ivan Jordan, načelnik slovenske Općine Škofljica i Blaž Milavec, načelnik Općine Sodražica, u pratnji svojih suradnika jučer u cijeli dan proveli na području Općine Brod Moravice i Grada Vrbovskog uzvrativši posjet predstavnicima Brod Moravica i Vrbovskog te nastavivši suradnju koja traje nekoliko mjeseci, a krajnji joj je cilj zajednički se kandidirati za sredstva iz EU fondova vezana uz očuvanje zavičajne kulturne baštine i tradicije. Zanimljivo je da slovenske općine nisu Vrbovskom i Brod Moravicama susjedne općine – Škofljica je s osam kilometara udaljenosti od Ljubljane praktično predgrađe glavnog slovenskog grada, a Sodražice su općina nedaleko Ribnice, dakle nešto bliže Gorskom kotaru.


Niz objekata


Do suradnje je, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, došlo stoga jer Grad Vrbovsko želi naći partnere za zajedničko kandidiranje za EU fondove pa su u tom traženju naišli i na imena ovih slovenskih općina koje su, budući da i same traže suradnike na hrvatskoj strani, prihvatile pruženu ruku prijateljstva.


Sustav kandidature za projekte ove vrste koji su dio poznatog Interreg III A natječaja je takav da se predstavnici svih u projekt uključenih općina nađu na području tih lokalnih samouprava, obiđu potencijalne lokacije vezane uz projekt zaštite i očuvanja kulture i tradicije, odaberu lokacije i projekte i potom prijave kandidaturu. Predstavnici hrvatskih lokalnih samouprava posjetili su Škofljicu i Sodražice i upoznali se s potencijalnim kandidaturama slovenske strane, a Slovenci su jučer posjetili Gorski kotar detaljno se upoznavši s potencijalnim kandidaturama s hrvatske strane. Tako im je, primjerice, u Brod Moravicama predstavljena Kuća Delač, kula Turanj, brojni sakralni objekti te pogotovo kolarnicu koju bi kao objekt starog graditeljstva Brodmoravičani uredili i zaštitili. Na području Vrbovskog obiđen je niz lokacija vezan uz planiranu kandidaturu (kuća Mance, šetnica uz Kupu, Kamačnik, galerija, vidikovac…), ali i veliko poduzeće »Cedar« koje predstavlja potencijalnu mogućnost daljnje suradnje vezanu uz eventualnu privrednu suradnju.


Prijava u ožujku




U Brod Moravicama goste je dočekao načelnik Dragutin Crnković, a u Vrbovskom gradonačelnik Dražen Mufić. Kao potencijalni kandidata za zajednički projekt u Brod Moravicama je predstavljena kolarnicua koju bi kao objekt starog graditeljstva uredili i zaštitili. U Vrbovskom je Natalia Zielinski, koja vodi brigo o EU projektima predstavila pet projekata vezanih uz zaštitu zavičajne kulturne baštine i tradicije. – Od ovih pet naših prijedloga (Kuća Mance, šetnice uz Kupu, dvorac u Severinu na Kupi, karavanski put, skela) moramo odabrati jedan i dobro ga osmisliti, jer je to temeljni preduvjet za kandidaturu koja će, vjerujem, biti uspješna, rekla je Zielinski. 


Renata Brajdić, direktorica TZO Brod Moravice, naglasila je da će, nakon obilaska na terenu, biti definiran završni prijedlog koji mora biti poznat već u veljači, jer je 11. ožujka zadnji dan za prijavu kandidature.