Asfalteri u mutnom

Voditelji vile Vinka iskusili novi način prevare: Rumunji im ‘silom’ asfaltirali pola parkirališta

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Čovjek koji se predstavio kao voditelj cestarskih radova ponudio je da preostalom smjesom asfaltiraju domsko parkiralište. Voditeljica je zatražila ponudu koja nije stigla, ali su iste večeri stigli radnici, odradili dio parkirališta i uručili račun od 66.247 kn, tražeći da se plati iste noći!



DELNICE – Ma – prava smo Europa, crnohumorni je i ironični zaključak koji se nameće nakon priče koju smo netom zabilježili u Delnicama, a na koju su nam pažnju skrenuli voditelji Domske vile Vinka, poznatog delničkog doma za smještaj starijih osoba.


Priča počinje u ponedjeljak u prijepodnevnim satima kad u Dom dolazi mlađi čovjek, pripovijeda nam Martina Beljan, voditeljica Doma:


»Razgovor smo vodili na engleskom jeziku, a čovjek se predstavio kao jedan od voditelja građevinskog poduzeća koje izvodi radove na cesti od Delnica prema Crnom Lugu. Rekao je kako su pri kraju posla i ostala im je određena količina asfaltne smjese koju ne bi željeli baciti, a budući da su ispred našeg objekta vidjeli parkiralište, došli su nas pitati bi li nam ga mogli asfaltirati, pri čemu neće naplatiti ni rad radnika, ni strojeva, a mi ćemo samo platiti asfalt, i to po cijeni od 11 eura po metru.




Budući da je na našem parkiralištu pet ne tako velikih pukotina i udubljenja koje smo planirali sanirati, ja sam rekla da smo zainteresirani da se te rupe saniraju i izravnaju, ali da se moram čuti sa šeficom te neka nam pošalju ponudu.


Dajem im sve podatke za ponudu, obavještavam i vlasnicu objekta Vinku Legac koja kaže da pristaje ako je riječ o sanaciji tih rupa. Ponuda ne dolazi, ali negdje prije sedam sati stižu radnici koji počinju asfaltirati ne rupe, nego pola parkirališnog prostora!


Gotovi su za manje od sat vremena i ispostavljaju mi račun na 66.247.50 kuna pri čemu inzistiraju da odmah, dakle tu noć – sve to platim!


Nepotreban posao


Naravno, ja sam u šoku i zbog svote, i zbog netipičnog zahtjeva. Kažem im da sama ne mogu izvršiti uplatu i da to može biti ostvareno tek sutra, kad radi računovodstvo. U utorak, prije no što su došli, obavještavam o svemu Vinku Legac koja odmah dolazi iz Rijeke.



No, dolaze i radnici koji žele asfaltirati drugi dio parkirališta, ali im Vinka to zabranjuje«, rekla nam je Martina Beljan, a što je bilo dalje priča Vinka Legac koja je vlasnica Doma, ali i uspješna građevinska poduzetnica s višegodišnjim iskustvom.


»Odmah mi je bilo jasno da nešto krupno tu nije u redu. Saniranje tih pet rupa traži ulaganje od oko tisuću kuna. Prevlačiti asfalt po polovini parkirališta, a planirali su nastaviti i na drugom dijelu, potpuno je nepotreban posao pa sam otjerala radnike i tražila da mi se javi čovjek koji je sve to nudio.


Došao je neki drugi koji je, čini mi se, shvatio da mi građevina nije nepoznat teren pa je cijenu sa 67.000 spustio na 35.000 kuna. Ne samo da nisam željela bilo što platiti, već sam od njih tražila da mi kažu koja su oni to firma, za koga rade i čiji su podizvođač te odakle im tolika količina asfalta.


Umjesto odgovora, oni su inzistirali na naplati, a ja sam im rekla da nema nikakve naplate već ću sve prijaviti policiji te zvati i novinare. Nakon toga su otišli, a ja sam sve prijavila Policijskoj postaji Delnice.



Uz to, mislim da javnost za ovakve pokušaje prevare treba znati jer je pitanje koga će još pokušati prevariti te jesu li već s ovakvim i sličnim pričama to uspjeli učiniti«, rekla je Vinka Legac.


Rumunjske registracije


Cijela priča nudi još niz drugih dodatnih zanimljivosti. Naime, na računu uz svotu od 66.247.50 kuna stoji ime vjerojatno irske firme Tiarnan Lammiman Murphy j. d.o.o. koja je registrirana u Češkoj (!), podružnica joj je početkom srpnja registrirana u srcu Međimurja, Čakovcu, a zaraditi su pokušali u srcu Gorskog kotara, Delnicama.



Ima još. Ljudi koji su dolazili »pregovarati« bili su u automobilima rumunjskih registracija, a radnici su također govorili rumunjski. U želji da saznaju što to ta firma radi na području Gorskog kotara, Vinka i Martina zvale su sve građevinske firme koje trenutačno rade na području Delnica i na »staroj« cesti Rijeka – Zagreb, ali od odgovornih za te poslove nitko nikad nije čuo za spomenutu firmu i pojma nema o rumunjskim radnicima!? Eto što ti je Europa bez granica!


Sve upućuje na fiktivnu firmu


Vjerojatno je riječ o fiktivnoj firmi što se može zaključiti ne samo iz različitih mjesta na kojima je firma registrirana, već i iz toga što radnici dolaze raditi nakon radnog vremena, oznake firme nisu vidljive ni na strojevima, ni na radnoj odjeći onih koji su radili, na telefone s kojih su zvali »Vinku« nitko se ne javlja…



Sve skupa vrlo je sumnjivo, a pomalo komično djeluje podatak da su, telefonski razgovarajući s Vinkinom kćeri koja je na čelu Uprave Domske vile »Vinka«, predstavnici misteriozne irsko-češko-hrvatske firme s rumunjskim radnicima spremni bili prihvatiti i svotu od 2.000 eura. Dakle, sa skoro 67.000 na ispostavljenom računu, do oko 15.000 na »majke mi«.


Asfalta 255 metara manje i mrvi se pod nogama


»Radovi su izvedeni nestručno i mi smo oštećeni jer ćemo sada morati popravljati dijelove, što će nas doći više nego da smo sami išli u sanaciju. Asfalt koji je stavljen je vrlo loše kvalitete i mrvi se pod nogama pa će se brzo potrošiti.


Uz sve to, oni su, pričajući sa mnom, govorili kako su asfaltirali 660 metara, a u stvarnosti je to 405 metara, i to vrlo loše izvedenog posla za koji se nismo ni dogovorili, ni bilo što potpisali pa ćemo sve predati našoj odvjetnici i uvjerena sam da ćemo otkriti tko stoji iza te firme i naplatiti počinjenu nam štetu«, rekla je Vinka Legac.