Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. siječnja 2019.
Novi turistički adut

Stijena u Golubinjaku: El dorado za penjače

Krunoslava Kauzlarić u "živoj stijeni"  / Foto Marinko KRMPOTIĆ
Krunoslava Kauzlarić u "živoj stijeni" / Foto Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2012. u 20:30 2012-07-25T20:30:01+02:00

Članovi Penjačkog kluba »Delnice« uredili su atraktivnu stijenu u Golubinjaku koji je jedno od najboljih penjališta. Planira se urediti i stijena u Domu sportova Delnice te na zidu nasuprot ulazu u klizalište 

DELNICE Uređivanjem atraktivne penjačke strme stijene u Park šumi Golubinjak članovi prošle godine osnovanog Penjačkog kluba »Delnice« ovih su dana ukazali na još jedan zanimljiv potencijalni turistički sadržaj. Naime, na toj je lokaciji još 1988. godine, što se malo zna, održano prvenstvo tadašnje države u sportskom penjanju, a nastupili su i penjači iz Austrije i Mađarske. U krugovima ljubitelja ovog sporta vrlo se dobro zna za Golubinjak koji zbog idealnog smještaja i potpune zaklonjenosti od sunca pruža mogućnost penjanja tijekom cijele godine, a pogotovo je zanimljiv za visokih ljetnih temperatura kada, ističe predsjednik PK Delnice Denis Kauzlarić, temperatura ne prelazi 25 stupnjeva Celzija. 

Obilje adrenalina

Delnički penjački klub trenutačno broji 11 članova iz različitih mjesta Gorskog kotara (Delnice, Mrkopalj, Lokve). Predsjednik je Denis Kauzlarić, potpredsjednik Siniša Rudolf, a tajnica Krunoslava Kauzlarić. Cilj je, ističe Kauzlarić, privući što više mladih te zainteresirati ljude u što većoj mjeri za ovaj lijepi sport koji nudi puno adrenalina, ali je, naglašava Kauzlarić, ukoliko se poštuju sva pravila, vrlo siguran.

    »Zbog toga se ovdje, iako je riječ o krajnje strmoj i vrlo zahtjevnoj stijeni, puno lakše penjati no, primjerice, u Baški ili na Kamenjaku gdje se temperature ljeti podižu i do 40 stupnjeva Celzija na suncu. Golubinjak je jedno od najboljih penjališta u Hrvatskoj i vjerujem da ga možemo urediti tako da opet počne privlačiti velik broj ljubitelja ovog sporta te da tu iznova budu održavana međunarodna natjecanja.    
    Kroz naše aktivnosti ovog ljeta namjera nam je očistiti stijenu od mahovine te izbušiti rupe za tzv. fikseve kako bi sigurnost za svakog penjača bila što veća. Uređenjem ove stijene želimo učiniti korist i za ovaj sport, ali i za turizam ovoga kraja pa vjerujemo da ćemo na pomoć naići i kod turističkih zajednica ovog područja«, rekao je Kauzlarić, dodavši kako je u planu rada PK-a urediti i na južnoj strani unutrašnjeg zida Doma sportova Delnice veliku penjačku stijenu na kojoj bi se mogla raditi i velika natjecanja.    
    Uz sportsko penjanje i penjanje općenito, članovi PK Delnice bave se i alpinističkim usponima pa su prošle godine osvojili Mont Blanc, a ove godine čuveni austrijski Grossglockner.    
    Inicijativa delničkih penjača vezana uz uređenje penjačke stijene u Golubinjaku hvale je vrijedna, a zanimljivo je da slična nastojanja vezana uz ovaj sport bilježimo i u Goranskom sportskom centru »Runolist« koji planira dio zida smješten nasuprot glavnom ulazu u klizalište pretvoriti također u penjačku stijenu. Pripreme za to su u završnici i već tijekom kolovoza, rekao nam je direktor »Runolista« Damir Majnarić, prostor klizališta ponudit će ljubiteljima ovog atraktivnog sporta novi sadržaj. Sudeći po tome, ovo će ljeto možda na goranskom području proteći u znaku renesanse penjačkog sporta što će obradovati ne samo penjače, već pripomoći i obogaćivanju turističkih sadržaja ovog područja, a s obzirom na međusobnu blizinu ove dvije lokacije, već bi se moglo razmišljati i o zajedničkoj ponudi goranskih penjačkih stijena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka