Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Istraživanje kretanja

Risovi Doru i Goru s Risnjaka prešli u Sloveniju. Jedan od njih je stigao gotovo do Ljubljane

Credit: ALEŠ PIČULIN
Credit: ALEŠ PIČULIN
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2019. u 19:45 2019-06-21T19:45:03+02:00

Doru i Goru su uhvaćeni u Rumunjskoj te su naseljeni u Dinaride, kako bi zaustavili izumiranje naše populacije risa

ZAGREB - Oba risa, Doru i Goru, koja su početkom svibnja ispuštena u prirodu u Hrvatskoj i Sloveniji, trenutačno se nalaze u Sloveniji, izvjestila je doc. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doru je ispušten u Hrvatskoj u Nacionalnom parku Risnjak 4. svibnja, a deset dana kasnije – 14. svibnja, Goru je ispušten u Sloveniji, u Loškom potoku.

Naseljavanja su dio velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, koji sufinancira Europska komisija. Krajem 19. stoljeća risovi su izumrli u većem dijelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji. Današnju populaciju risa imamo zahvaljujući slovenskim lovcima koji su 1973. godine naselili šest životinja iz Slovačke u Sloveniju.

Iako su se risovi iz Slovenije proširili na Hrvatsku, Italiju i sve do Bosne i Hercegovine, nažalost populacija je do danas ostala izolirana. Stoga su se tijekom godina bliski srodnici počeli pariti međusobno. To parenje u srodstvu je uzrokovalo promjene zbog kojih je danas ugrožen opstanak risa u Hrvatskoj i Sloveniji.

- Znanstvenici i stručnjaci su ove godine pomoću fotozamki u Sloveniji potvrdili prisutnost tek 17 odraslih risova, a u Hrvatskoj oko 40. U sljedećih pet godina u populaciju ćemo uključiti još 12 životinja iz Rumunjske i Slovačke, koje bi trebale zaustaviti parenje srodnika, ali i povezati risove u Dinarskim planinama s risovima u jugoistočnim Alpama - izjavio je Rok Černe, koordinator projekta u ime Zavoda za gozdove Slovenije.

Doru i Goru su u prirodu ispušteni obilježeni ogrlicama, pomoću kojih znanstvenici prate njihovo kretanje. Profesor Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nam je ispričao kuda su se životinje kretale do sada.

- Doru je nakon ispuštanja boravio na području između Nacionalog parka Risnjak i Platka, a zatim se uputio preko granice u Sloveniju. Posljednje lokacije smo primili s područja Javornika, zapadno od autoceste Ljubljana - Kopar. Nažalost ta prometnica je nepremostiva prepreka za divlje životinje, jer nema prijelaze poput zelenih mostova.

3640384

Goru je nakon ispuštanja na kratko navratio u Hrvatsku, zatim se vratio u Sloveniju, stigao gotovo do Ljubljane i onda se ponovno vratio u blizinu lokacije gdje je ispušten. Sada se nalazi na području Male Gore. Ovi prelasci granica nam ukazuju zašto je važna suradnja susjednih zemalja u zaštiti ugroženih vrsta, kaže prof. Gomerčić.

Oba mužjaka sada istražuju stanište u potrazi za prostorom gdje će uspostaviti svoj teritorij – svaki ris živi na vlastitom području, za mužjake prosječne veličine oko 200 kvadratnih kilometara.

karta

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.