Lokve

Poznati ruski ulagač nakon vikendice kupio i Motel Jezero

Marinko Krmpotić

Motel Jezero dobio je novog vlasnika / Snimio M. KRMPOTIĆ

Motel Jezero dobio je novog vlasnika / Snimio M. KRMPOTIĆ

Kultni goranski objekt kupio je Gavrilo Harotonovič Popov, već poznat Lokvarcima jer je prije nekoliko godina kupio i vikendicu nedaleko od motela, a iskazao je i želju za daljnjim ulaganjima, ponajprije u nekoliko bungalova te u uređenje plaže na jezeru



Bilo bi lijepo kad bi prodaja poznatog lokvarskog motela »Jezero« značila uzlet lokvarskog turizma, upravo onako kao što je prije pola stoljeća značila njegova gradnja. Naime, tadašnji lokvarski turistički djelatnici na čelu s Dragutinom Zorcom upravo su oko ovog atraktivnog ugostiteljskog i smještajnog objekta gradili ideju razvoja lokvarskog turizma. Smješten na uzvisini iznad Lokvarskog jezera, motel je bio odlično ishodište za šetnje oko jezera, spuštanje do divljih plaža ili šetnju šumom koja se nalazila posvuda oko njega, a svakako je prednost bila i to što se u blizini nalazio tada itekako popularan autokamp te što se do motela moglo s dvije pristupne ceste. Zbog svih ovih prednosti, ali i kvalitetnog upravljanja objektom, motel »Jezero« godinama je bio jedan od najuglednijih goranskih restorana i smještajnih objekata, mjesto gdje su dočekivane nove godine, održavane svadbe, slavljeni rođendani i maturalne obljetnice ili zabave.



Konkretniji potezi novog vlasnika vezani uz »Jezero« dogodit će se vrlo vjerojatno već ove godine, a sadašnji zakupac restoranskog prostora, ugledni goranski kuhar Boris Kauzlarić, rekao nam je kako mu ugovor o zakupu istječe 1. kolovoza ove godine: »Naravno, volio bih da se to produlji do kraja sezone, ali što će biti, tek ćemo vidjeti. Ove godine sam 22. listopada trebao proslaviti 15. godišnjicu zakupa ovog prostora u koji sam uložio puno i gdje smo ja i supruga Sandra svojim radom stekli pozornost brojnih gostiju. Promjena vlasništva naslućivala se već neko vrijeme, a realizirana je vrlo brzo, praktično u dan-dva«, rekao je Kauzlarić, po čijem mišljenju uz kvalitetna ulaganja ovaj objekt može dosegnuti staru slavu.



Turistička djelatnost




Naravno, ratna zbivanja u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća prekinula su taj uzlet, a usprkos tome što je objekt dobio novog vlasnika koji se trudio i ulaganjima nastojao vratiti slavne dane, pravog uspjeha nije bilo, iako je zahvaljujući kulinarskom umijeću dugogodišnjeg zakupca Borisa Kauzlarića restoran iznova privlačio pažnju gurmana i ostalih ljubitelja dobre hrane i odmora.


Sada već bivši vlasnik tražio je tijekom posljednjih godina kupce, ali sve do nedavnog interesa poznatog ruskog ulagača Gavrila Harotonoviča Popova ozbiljnijih ponuda nije bilo. Ono što raduje u ovoj promjeni vlasništva svakako je činjenica da je ruski ulagač Lokvarcima poznat jer je prije nekoliko godina kupio kuću nedaleko od motela i dobro je upoznat s područjem Lokava, kao i s činjenicom da je u prostorno-planskoj dokumentaciji to područje predviđeno za turističku djelatnost, što znači da nije moguće kupiti objekt na toj lokaciji te potom sve zatvoriti za javnost, kao što je – primjerice – u nedalekim Hlevcima kraj Ravne Gore pred nekoliko godina učinio Nadan Vidošević izgradivši, kako ga je nazvao, »planinarski dom« koji su koristiti mogli samo članovi njegove obitelji i prijatelji.


Mogući bungalovi


Da bi se u Lokvama trebala dogoditi potpuno drugačija i itekako turistička priča potvrđuje nam i načelnik Lokava Toni Štimac.


»Koliko je meni poznato, ruski ulagač je već investirao u neke turističke objekte u Opatiji, što potvrđuje da razmišlja na turistički način i to nam je jako drago jer je itekako dobro da u Lokve i Gorski kotar dolaze ozbiljni ulagači koji imaju sredstava i spremni su ih uložiti. Štoviše, čini mi se da bi se ovdje napokon moglo dogoditi jedno jako značajno turističko ulaganje, vjerojatno i najveće u povijesti Općine Lokve. Ruski ulagač upoznat je s činjenicom da je područje oko motela »Jezero« turistička zona i koliko smo do sada saznali on je itekako zainteresiran za ulaganja, ponajprije u nekoliko bungalova, za što ima osnovu u prostorno-planskoj dokumentaciji. Raduje ga što Općina Lokve uz pomoć Primorsko-granske županije namjerava nedaleko od motela urediti sanjkašku stazu koja će se koristiti i ljeti i zimi, a čuli smo i to da bi volio dobiti koncesiju i na jezeru urediti plažu, ali mislim da to neće biti moguće zbog važećih zakona i činjenice da je jezero ipak objekt kojim gospodari HEP i u osnovi je vezano uz proizvodnju struje«, rekao je Štimac, istaknuvši da se nada i vjeruje u jako dobar nastavak ove priče.