Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 2n
Sutra: 20° 20° 2n
15. rujna 2019.
Ušao u kaveznu zamku

Obilježen još jedan ris u Primorsko-goranskoj županiji, pratit će se njegovo kretanje

Foto Josip Kusak
Foto Josip Kusak
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2018. u 14:37 2018-02-16T14:37:04+01:00

Ovaj ris, imenovan Marko ZiP, također je obilježen GPS ogrlicom, koja je programirana da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, a nakon toga automatski će otpasti sa životinje

 

Veljača je vrijeme parenja risova u Gorskom kotaru. Tada su ove mačke izrazito aktivne u obilasku i obilježavanju svog teritorija, koji doseže kod mužjaka površinu od 200 do čak 400 km².  Upravo radi male gustoće populacije risa, svaki podatak o kretanju i životu ove strogo zaštićene i skrovite vrste, vrijedan je doprinos istraživanju i praćenju risa u Hrvatskoj.

U zaleđu Lič polja, u bitorajskim šumama, jučer je u 11.00 sati uhvaćen u kaveznu zamku, odrastao mužjak risa, mase 21 kilogram. Nevjerojatna je slučajnost, da se ris uhvatio u kaveznu zamku doslovno nekoliko minuta prije dolaska čuvara prirode Javne ustanove Priroda, s namjerom da zamku deaktivira, radi velike količine snijega i otežanog pristupa lokaciji.

To je od 2015. godine, već treći ris uhvaćen na istoj lokaciji, suradnjom županijske Javne ustanove Priroda i istraživača zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu.

Do sada su ogrlicama bili obilježeni i praćeni risovi Goran ZiP i Burni ZiP. Ovaj ris, imenovan Marko ZiP, također je obilježen GPS ogrlicom, koja je programirana da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, a nakon toga automatski će otpasti sa životinje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.