Medvjed, vuk i ris

Novi goranski turistčki adut: Gradi se Centar o velikim zvjerima

Marinko Krmpotić

Budući Centar za velike zvijeri lijepo će se uklopiti u okoliš poznatog starosušičkog dvorca / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Budući Centar za velike zvijeri lijepo će se uklopiti u okoliš poznatog starosušičkog dvorca / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Potencijali su iznimni jer centra koji na svoj način tumači život triju velikih europskih zvijeri nema odavde pa do Skandinavije, što znači da će itekako biti privlačan turistima, pri čemu je svakako velika prednost što se nalazi nedaleko od autoceste Rijeka - Zagreb, ističe Jadran Antolović



STARA SUŠICA  Radovi na izgradnji Centra za posjetitelje koji će u Staroj Sušici ponuditi priču o tri europske (goranske) velike zvijeri – medvjedu, vuku i risu – teku po planu, što znači da će ovog ljeta objekt biti uređen te će, baš kao što je i planirano, početi s radom, govori nam Irena Jurić, ravnateljica županijske Javne ustanove Priroda u okviru koje se uz korištenje sredstava iz EU izvora ovaj projekt i realizira:


– Građevinski radovi idu po planu zahvaljujući kvalitetnom radu poduzeća Popovački-Gradnja. Objekt je prije goranske zime stavljen pod krov, kompletni građevinski radovi trebali bi biti gotovi u travnju, a poslovi unutarnjeg uređenja već su započeli pa će, ne dogode li se neke posebne situacije, sve biti gotovo na vrijeme. Uz ovaj dio poslova vidljiv na terenu radi se i na drugim područjima pa su tako u fazi izrade i suveniri, slikovnica kojom će biti predstavljene velike zvijeri je gotova, knjiga »Goranski bestijarij« je pri kraju, kreće se u pripremu i osmišljavanje radionica te Dana velikih zvijeri, manifestacije koja će nastojati promovirati ove životinje i graditi stav o potrebi njihova očuvanja, odnosno suživota čovjeka s njima, govori Irena Jurić, te dodaje da je u tijeku i izrada strateških dokumenata – Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima i Marketinškog plana.


 



– Centar za posjetitelje o velikim zvijerima koji bi do ove jeseni trebao biti dovršen i u funkciji, jedinstveni je projekt takve vrste u ovom dijelu Europe, što znači da će donijeti i novi turistički zamah tom dijelu Gorskog kotara, generirati razvoj i drugih sadržaja, a osim toga u Centru otvaramo i dva »zelena« radna mjesta, ističe župan Zlatko Komadina.Dodaje da će sam Centar uz osmišljavanje zanimljivih cjelogodišnjih turističko-edukativnih sadržaja unaprijediti uvjete za očuvanje i održivo upravljanje prirodnom baštinom te povećanje turističke atraktivnosti cjelokupne destinacije Gorski kotar uz razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti.– S ovim Centrom cijela destinacija će postati prepoznatljivija i privlačnija posjetiteljima, kao što je to postao i Beli na otoku Cresu s projektom centra za zaštitu bjeloglavih supova. Na ovaj način valoriziramo veliko prirodno bogatstvo naše Županije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega smo osigurali 5 milijuna kuna iz europskih fondova, s milijun kuna sudjeluje Ministarstvo regionalnog razvoja, a ostalo su sredstva Županije, ističe župan Komadina.


Ograničenje broja posjetitelja


– Naime, ovaj objekt u kojem će se posjetitelji moći upoznati s velikim zvijerima nije velik i moramo pažljivo isplanirati broj posjetitelja i ritam njihova dolaska. Posebno moram naglasiti da je u cijelom procesu realizacije iznimno važna Primorsko-goranska županija koja pomaže logistički i predfinanciranjem. U projekt je uključena i Općina Ravna Gora te TZO Ravna Gora pa vjerujem da ćemo zajedno napraviti objekt koji će svojom posebnošću i sadržajima puno značiti u razvoju turizma ovog područja, istaknula je Irena Jurić, a Jadran Antolović, direktor tvrtke Hadrijan i partneri d.o.o. Zagreb koja vodi projekt izrade Akcijskog plana posjećivanja i Marketinškog plana ističe da je već nakon drugog radnog sastanka jasno da je riječ o vrlo zanimljivom projektu.


– Nastojat ćemo ovaj pažnje vrijedan objekt uklopiti u ponudu goranskog i hrvatskog turizma. Potencijali su iznimni jer centra koji na svoj način tumači život tri velike europske zvijeri nema odavde pa do Skandinavije, što znači da će itekako biti privlačan turistima, pri čemu je svakako velika prednost da je sve smješteno nedaleko od autoceste Rijeka-Zagreb, rekao je Antolović koji je uvjeren da će izrade oba dokumenta biti realizirane po planu, a to znači da bi Akcijski plan trebao biti gotov do kraja ožujka, a Master plan do kraja travnja.


U Staroj Sušici održan je radni sastanak skupine za izradu Master plana i Akcijskog plana posjećivanja budućeg Centra / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


U Staroj Sušici održan je radni sastanak skupine za izradu Master plana i Akcijskog plana posjećivanja budućeg Centra / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Još pogon za preradu voća


Zadovoljna dinamikom radova je i Melita Raukar, pročelnica koja naglašava da se Centar za velike zvijeri idealno uklapa u cijeli ovaj prostor.


– Kad smo prije nekoliko godina započeli s osmišljavanjem i oplemenjivanjem ovog prostora, radni naziv bio je Ekonatura centar, a cilj je bio na jednom mjestu predstaviti raznolikosti i mogućnosti ovoga kraja, odnosno Gorskog kotara u cijelosti. Krenulo se od Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj koji na stručan način pristupa korištenju prirodnih bogatstava i to i teorijski i praktično kroz niz zasađenih površina. Centar za velike zvijeri obuhvatit će jedan vrlo bitan dio životinjskog svijeta Gorskog kotara, kroz pogon za preradu voća čija je izgadnja u tijeku pokazat ćemo da se prirodna bogatstva mogu na ekološki način koristiti, a u planu nam je i izgradnja manjeg objekta u kojem bi uz etnozbirku bio i mali kafić kako bi posjetitelji mogli i popiti kavu. Sadržaji se, dakle, upotpunjuju i obuhvaćaju različite aspekte života Gorskog kotara te na jednom mjestu nude sadržaje i za razvijanje turističke ponude Gorskog kotara, ali i poljoprivrede te različite mogućnosti vezane uz razvoj na ruralnim područjima, zaključila je pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a Melita Raukar.


Već su započeli i radovi uređenja unutrašnjosti objekta / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Već su započeli i radovi uređenja unutrašnjosti objekta / Snimio Marinko KRMPOTIĆ