Grijalica izazvala požar?

“Miško je tužnim pogledom tražio gazdu…”: Otkriveni detalji tragedije u kući u Lokvama

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Pedesetosmogodišnji J. M. se najvjerojatnije ugušio dimom nastalim od požara u kući u kojoj je on posljednjih godinu dana bio podstanar. Potvrdila je to i policija koja je nakon očevida izvijestila da je »požar izbio uslijed prijenosa topline s električne grijalice na zapaljivi materijal«



LOKVE – U dijelu Lokava zvanom Sopač, smještenom neposredno uz željezničku postaju Lokve, jučer je u prijepodnevnim satima smrtno stradao pedesetosmogodišnji J. M. koji se najvjerojatnije ugušio dimom nastalim od požara u kući u kojoj je on posljednjih godinu dana bio podstanar. Točne pojedinosti utvrdit će istraga koju su jučer provodili djelatnici Policijske postaje Delnice i vatrogasani inspektori, ali ono što se naslućuje iz svega što smo vidjeli i čuli pri jučerašnjem posjetu mjestu tragedije jest da je do požara došlo zbog električne grijalice.


Potvrdila je to i policija koja je nakon očevida izvijestila da je »požar izbio uslijed prijenosa topline s električne grijalice na zapaljivi materijal«.


Puno dima


Što se točno dogodilo, ustvrdit će istraga, ali je očigledno kako teško bolesni J. M. nije stigao reagirati, moguće je da se nije ni probudio iz sna te ga je najvjerojatnije ugušio dim.




Bolesnog podstanara povremeno je obilazio prijatelj koji se nešto nakon devet sati približio kući i čim je ugledao dim, odmah je nazvao vatrogasce i policiju. Dojavu o požaru na adresi Sopač 62 vatrogasci su dobili u 9 sati i 13 minuta te odmah krenuli prema posljednjoj kući smještenoj uz prugu u smjeru Zagreba. Iz Delnica je prema Sopaču krenulo sedam vatrogasaca i dva vozila, a iz DVD-a Lokve šest vatrogasaca i jedno vozilo. Dragan Burić, predsjednik DVD-a Lokve rekao nam je kako je po dolasku odmah bilo jasno da je stanje teško.


– Požar je buknuo u spavaćoj sobi, dima je bilo jako puno i prijetila je opasnost da se vatra prenese i na ostali dio kuće što bi značilo da će cijela kuća izgorjeti. Ušli smo u kuću i uspjeli zaustaviti širenje vatre, lokalizirati požar te spasiti objekt, ali nam je žao što nismo uspjeli spasiti ljudski život. Ovo nam je na početku ove zime već drugi požar. Prvi je bio zapaljenje dimnjaka pa upozoravamo ljude da budu što oprezniji, da dozvole dimnjačarima da očiste dimnjake te da pri grijanju poštuju sva pravila o sigurnosti kako ne bi dolazilo do ovakvih i sličnih tragedija, poručio je Dragan Burić.


Foto: M. Krmpotić


Foto: M. Krmpotić



Zaustavili vatru


Dio kuće u kojoj je živio J. M. u velikoj je mjeri uništen, pogotovo soba i kuhinja koje su u potopunosti izgorjele. Vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara na krovište kuće čiji je vlasnik Miljenko Jokić u vrijeme požara bio na Platku gdje je i zaposlen u GSC-u Platak.


– Teško mi je zbog smrti čovjeka koji mi je neko vrijeme bio podstanar. Da su vatrogasci došli samo desetak minuta kasnije, pitanje je bi li sada i kuća ovdje stajala, rekao je Jokić. Policija je izvijestila da se šteta na kući nastala zbog požara procjenjuje na više desetaka tisuća kuna.


Uz kuću su jučer nastavili dežurati članovi DVD-a Lokve koji su i nakon prvog gašenja u nekoliko navrata uočili »prikrivenu« vatru te na vrijeme reagirali.


Nažalost, tragedija se ipak dogodila i jedan je ljudski život izgubljen čime su na vrlo tužan način svi upozoreni kako itekako treba paziti i poštovati sve odredbe vezane uz grijanje stanova i prostora u kojima se živi.


Foto: M. Krmpotić


Foto: M. Krmpotić



Pas Miško tužnim pogledom tražio gazdu


U kratkom vremenu ovaj dio Lokava zabilježio je dva smrtna slučaja. Naime, godinu i pol prije ove tragedije, tristotinjak metara niže niz prugu, vlak je udario i usmrtio jednog mještanina ovog naselja koji se vraćao iz šume s drvima. Sad su požar i dim ugasili još jedan život, a dojam tuge jučer je svakome tko je došao do Sopača pojačavao pas Miško, lijepi crni pas koji je ostao bez svog vlasnika i stalno ga tražio pogledom i njuškanjem među okupljenim ljudima.