Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
16. studenoga 2019.
Predstavljena škola

Mamac za osmaše: Tehničare - dizajnere u drvu čekaju i stipendija i posao

Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2018. u 13:31 2018-06-08T13:31:00+02:00

Strojarsko-brodograđevna škola za industriju i obrt mladim Goranima ponudila je mogućnost školovanja za ovo posve novo, izuzetno perspektivno četverogodišnje zanimanje

DELNICE  Učenicima osmih razreda goranskih osnovnih škola proteklih se dana predstavila jedna – riječka srednja škola! Riječ je o Strojarsko brodograđevnoj školi za industriju i obrt koja je Goranima ponudila mogućnost školovanja za jedno posve novo zanimanje – drvodjeljski tehničar – dizajner!

Sve do danas, ističe ravnateljica te škole Evica Kozera, u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji nije bilo srednjoškolskog programa za dizajn u drvu, a sad su učenicima koji prihvate ovaj program već osigurane stipendije i radna mjesta.

Niz mogućnosti

– To je četverogodišnje zanimanje nakon kojega se može nastaviti školovanje na bilo kojem fakultetu, a ponajprije na šumarskom (smjer proizvodnje i oblikovanja drvnih proizvoda). Uče se općeobrazovni i stručni predmeti na razini tehničke škole, ali je težište stavljeno na dizajniranje u drvu te programiranje za CNC (computer numeric control) izradu namještaja i kreativan rad.

Drvodjeljski tehničar-dizajner može raditi samostalno ili kao dio tima u oblikovanju, projektiranju, konstruiranju i izradbi namještaja, građevne stolarije i drvne galanterije te u opremanju interijera. Može raditi u drvnoj industriji, kod obrtnika te u prodajnim centrima u nabavi, prodaji, skladištu, otpremi i naplati gotovih proizvoda.

Opremljene radionice

Škola ima odlično opremljene stolarske radionice za ručnu i strojnu obradu drva, gdje dominiraju najsuvremeniji računalno upravljani strojevi na kojima će učenici naučiti raditi. Cilj je naučiti dizajnirati predmet na računalu, a onda ga izraditi na stroju.

Za one koji se žele drvom baviti i u slobodno vrijeme, u Strojarsko-brodograđevnoj školi djeluje i učenička zadruga čiji će članovi moći izrađivati sitne drvene rukotvorine, suvenire i igračke po vlastitim nacrtima – govori ravnateljica Kozera, koja je uz knjižničarku škole Karmen Delač-Petković obišla nekoliko goranskih osnovnih škola i predstavila spomenuti program i mogućnosti školovanja u Strojarsko brodograđevnoj školi za industriju i obrt.  Prof. Kozera i njezini zaposlenici nadaju se da će učenici, koji su još neodlučni u izboru srednje škole, sada uzeti u obzir i ovu mogućnost koja im garantira zaposlenje, kasnije otvaranje vlastitog obrta ili tvrtke i, što je najvažnije, ostanak u Gorskom kotaru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.