Projekt E-županija

Magdalena Štimac iz Broda na Kupi prva će u PGŽ-u pohađati nastavu na daljinu

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Magdalena kaže da je sve skupa odlično i da joj ništa nije teško te da jedva čeka da se ujutro uključi u e-učionicu u Rijeci gdje je čekaju nastavnici kojima je već oduševljena, kao i asistenticom Dijanom koja joj, istaknula je, baš puno pomaže i to ne samo u učenju, nego i kad odu malo u šetnju na odmoru



Magdalena Štimac, šesnaestogodišnja djevojka iz Broda na Kupi, prva je srednjoškolka koja na području Primorsko-goranske županije koristi mogućnost školovanja na daljinu, odnosno tzv. video konferencijskom vezom što joj je omogućila Primorsko-goranska županija svojim ulaganjima kroz projekt E-županije. Magdalena Štimac polaznica je Ekonomske škole »Mijo Mirković« u Rijeci, a zbog teškoća uvjetovanih zdravstvenim razlozima nije u mogućnosti svakodnevno putovati na nastavu u Rijeku.


Na svu sreću Primorsko-goranska županija je u okviru projekta E-županije u Ekonomskoj školi opremila učionicu za održavanje nastave putem video konferencijske veze, financirala povezivanje brzim internetom obiteljske kuće učenice, te prilagodila njezino osobno računalo za uključivanje u »nastavu na daljinu« omogućivši time Magdaleni Štimac da svakodnevno nesmetano prati nastavu. 


Nema »švercanja«


Kako sve to izgleda u stvarnosti moglo se vidjeti pri javnoj prezentaciji tog načina rada kojoj su nazočni bili zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Magdalenu Štimac u svakodnevom radu pomaže asistentica u nastavi Dijana Kesić Bolf, a nastava počinje u 8 sati kad se Magdalena, zahvaljujući CARN-etu, putem videokonferencijske veze, spaja s riječkom učionicom namijenjenom učenicima s teškoćama u razvoju koji pohađaju nastavu po prilagođenom programu za zanimanje pomoćni administrator – TEŠ.



Prvi individualni primjer u PGŽ




Zadovoljan realiziranim je i dožupan Marko Boras Mandić koji je istaknuo kako je cilj dati jednaku priliku svim učenicima s područja Primorsko-goranske županije, ponajprije onima udaljenim od središnjih mjesta: »Ista kvaliteta života, posebno kad je riječ o tehnologijama, mora biti dostupna svima, naročito u ovakvim situacijama kad je riječ o djeci s posebnim potrebama. Za ovaj konkretni projekt Županija je izdvojila 35.000 kuna, ali za cjelokupni projekt E-županije znatno više«, dodao je Boras Mandić, a Edita Stilin posebno je naglasila kako je s Magdalenom Štimac ostvaren prvi tip nastave na daljinu u individualnom obliku. »Takav oblik nastave među školama imamo na Unijama, Susku i Iloviku, ali ovo je prvi individualni primjer u Primorsko-goranskoj županiji, a koliko je meni poznato i u Hrvatskoj«, istaknula je Stilin obećavši Magdaleni kako će je doći posjetiti i na kraju školske godine.



Tamo je čekaju kolegice i kolege te profesori, ovog je puta to bila Ivana Mijatović (tu je još i Marija Vidušić), i kreće »nastava na daljinu« tijekom koje se u nastavni proces može uključiti svaki profesor Ekonomske škole u Rijeci. »Nastava na daljinu« ne znači »švercanje« jer učenici, kao i u direktnoj nastavi, dobivaju zadatke koje moraju realizirati i čiju realizaciju nastavnici provjeravaju. 


Magdalena kaže da je sve skupa odlično i da joj ništa nije teško te da jedva čeka da se ujutro uključi u e-učionicu u Rijeci gdje je čekaju nastavnici kojima je već oduševljena, kao i asistenticom Dijanom koja joj, istaknula je, baš puno pomaže i to ne samo u učenju, nego i kad odu malo u šetnju na odmoru. 


Komunikacija za 5


Dijana Kesić Bolf počela je raditi 1. listopada i kaže da je sve skupa »vrlo zanimljivo, nikad dosadno i vrlo kreativno tijekom tih šest sati stalnog druženja s Magalenom koja je vrlo marljiva, uporna i vesela«, a zadovoljstvo ističe i Magdalenina majka Tea.


»Sve je počelo 7. rujna, prvog dana nastave i Magdalena je oduševljena. Sve je prihvatila s puno oduševljenja, volje i želje. Već je dobila i prve ocjene, odlično komunicira s kolegama i profesorima u Rijeci i sve je ovo jako dobro«, rekla je Tea Štimac dodavši kako u procesu nastave sudjeluju i svi ostali ukućani, stariji brat Domagoj, mala sestrica Sara i tata Zdravko, pa čak i lijepi retriver Reksi. Sve u svemu »nastava na daljinu« donijela je, očigledno, puno radosti i veselje u kuću u Ulici Ante Starčevića 4 u Brodu na Kupi, a sigurno je da će donijeti i puno znanja.a.