Dodijeljena sredstva

LAG-u Gorski kotar deset milijuna kuna za ruralni razvoj

Marinko Krmpotić

Ta sredstva bit će usmjerena na poljoprivredne aktivnosti, mladim i malim poljoprivrednicima, ali i ljudima koji se žele baviti nekim drugim vidovima aktivnosti u ruralnom prostoru PGŽ-a



LOKVE Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila je LAG-u Gorski kotar 9.995.225 kuna. Za područje Gorskog kotara ovo je iznimno dobar rezultat za koji je velikim dijelom zaslužan LAG Gorski kotar sa svojim radionicama i aktivnostima kojima je animirao stanovništvo i promovirao Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020.


Dodijeljenim sredstvima financirat će se projekti vezani za poljoprivredu, šumarstvo, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, turizam te jačanje lokalne infrastrukture. Komentirajući ovu gotovo 10 milijuna kuna vrijednu dodjelu, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, ujedno i predsjednik LAG-a Gorski kotar, rekao je da će ta sredstva biti usmjerena na poljoprivredne aktivnosti, mladim i malim poljoprivrednicima, ali i ljudima koji svoj rad žele diversificirati izvan poljoprivredne proizvodnje i baviti se nekim drugim vidovima aktivnosti u ruralnom prostoru PGŽ-a.


 Agencijska uloga


»Primorsko-goranska županija je u proteklom mandatnom razdoblju prepoznala važnost LAG-ova te je poduprla njihov rad s 1,1 milijuna kuna, što je dovelo do toga da su postigli dobre rezultate te se nadam da će tako i nastaviti. Na prostor Gorskog kotara u proteklom je razdoblju direktno ili indirektno zaslugom LAG-a došlo oko 14 milijuna kuna za projekte koji se tiču ruralnog razvoja i to nisu mali novci.




Nakon 8-9 godina razvijanja LAG-a i rada na strategijama, došli smo u situaciju koristiti ta sredstva, a ubuduće nadam se i znatno više jer bi, sustavno odredbama EU-a, LAG-ovi trebali biti nešto kao što su agencije za plaćanje na državnom nivou, a to znači da će zaprimati, odobravati i isplaćivati projekte.



LAG Gorski kotar je prvi registrirani LAG na području Republike Hrvatske. Osnovan je 23. veljače 2009. godine, a koliko se dobro u njemu radilo, svjedoči i činjenica da je Lokalna razvojna strategija LAG-a Gorski kotar u Hrvatskoj najbolje ocijenjena Strategija s ukupno 97 od mogućih 100 bodova.



Više uključiti JLS-e


Veliku odgovornost za dobivanje i raspodjelu ovih sredstava uz same LAG-ove i poduzetnike imaju i jedinice lokalne samouprave koje se, pogotovo kad je riječ o LAG-u Gorski kotar, moraju daleko više uključiti osiguravanjem sredstava za uposlene u LAG-u kojih mora biti barem dvoje zbog obimnog posla oko pripreme dokumentacije. Devet goranskih općina i gradova trebalo bi osigurati oko 100.00 kuna ili 40 lipa po stanovniku.


Godišnje bi trebalo osigurati od 4-5 tisuća u najmanjim pa do 20.000 kn u najvećim lokalnim samoupravama. To nije puno pogleda li se koliko dobivamo, jasno je to već i iz ovih 10 milijuna, a ubuduće ćemo moći računati i na daleko više sredstava za goransko područje, što znači da će sredstva koja općine i gradovi ulože, biti itekako vraćena«, rekao je Mamula.