Razvoj turizma

Jak turistički potencijal: Uz Kupu niče riječna rivijera, uređivat će se u devet faza

Marinko Krmpotić

Riječ je o lokacijama na kojima u najvećoj mjeri postoje ostaci nekadašnjih makadamskih ili kolskih puteva koje su u davna vremena koristili mještani naselja smještenih uz Kupu



VRBOVSKO Jedan od bitnijih projekata razvoja turizma na području Grada Vrbovskog svakako je uređenje 14 kilometara šetnica i staza uz rijeku Kupu. Riječ je o lokacijama na kojima u najvećoj mjeri postoje ostaci nekadašnjih makadamskih ili kolskih puteva koje su u davna vremena koristili mještani naselja smještenih uz Kupu. Njihova obnova i uređenje mogli bi ovaj dio područja Grada Vrbovsko pretvoriti u prekrasnu riječnu rivijeru, smatra gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i pojašnjava:


»Na tih 14 kilometara Kupa je prekrasna i uz njenu obalu nude se nesvakidašnje lijepi krajolici idealni za šetnju i odmor, kao i mjesta vrlo povoljna za kupanje ljeti. Naša je namjera tih 14 kilometara urediti tako da budu pristupačni ljubiteljima prirode, a uvjeren sam da ćemo vratiti sve uloženo jer će se tu razviti turizam vezan uz Kupu, od kanua i raftinga preko pješačkih i biciklističkih staza do kupališta i prostora za piknik i odmor u prirodi. Tih 14 kilometara buduće jedinstvene šetnice podijelili smo u devet cjelina koje ćemo uređivati idućih nekoliko godina, a za taj postupni pristup uređenju odlučili smo se jer za istovremenu potpunu realizaciju svih 14 kilometara nemamo financijskih mogućnosti.



Uz projekt uređenja šetnica uz Kupu u Gradu Vrbovskom stalno se radi i na uređenju ponude i jačanju sadržaja vezanih uz zaštićeno područje Kamačnika. Tako je u potpunosti izgrađena i uređena planinarska staza od Planinarskog doma »Kamačnik«, a pronađe li se sredstva, napominje gradonačelnik Mufić, ići će se i na uređenje staze do izvora Dobre, ako ne ove, onda iduće godine svakako.





Od Klanca do Damlja


Primjerice, uskoro ćemo tražiti građevinsku dozvolu za dio šetnice od Klanca do Damlja gdje treba otkupiti i jednu privatnu parcelu. Taj dio šetnice vrlo je zanimljiv zbog blizine kupališta i nastojat ćemo je što prije realizirati. Također, već smo uredili popriličan dio makadamske prometnice Bilje – Lesce i tu uskoro krećemo na uređenje prve dionice te šetnice na kojoj će biti nekoliko lijepih odmorišta dio kojih smo već uredili postavljanjem ograde. Naravno, sredstva za realizaciju tražit ćemo, uz naš proračun, i iz potencijalnih domaćih državnih izvora financiranja, kao i iz EU fondova pri čemu ćemo, kako budemo dobivali građevinske dozvole, prijavljivati te projekte za sredstva iz države ili EU-a.


Uz to, očekujemo i nadamo se i pomoći državnih poduzeća kao što su Hrvatske vode kojima zasigurno odgovara da obala Kupe s naše hrvatske strane bude što bolje uređena pa su nam već pomagali, a nadam se da će što prije krenuti i u njihov već ranije najavljivan projekt uređenje prostora kupališta na Klancu«, govori Mufić, dodajući kako je projekt uređenja šetnica uz Kupu vrlo važan jer predstavlja podlogu za potencijalni povratak, odnosno ostanak ljudi u ovom kraju koji bi, uz kvalitetnu potrebnu infrastrukturu, zaista mogao biti turistima vrlo zanimljiv.


Slovenci kao primjer


Na terenu je to vidljivo, kako se to kaže, golim okom. Primjerice, na dionici od Bilja do Lesca cesta koja je smještena uz samu obalu Kupe i trebala bi biti buduća šetnica, zaista vodi prekrasnim pejzažima i idealna je za šetnju i opuštanje u svim godišnjim dobima, pogotovo za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana.


Da brigu o uređenju treba voditi pokazuje i primjer susjedne slovenske strane na kojoj su šetnice uređene, odmorišta često ugošćuju šetače, bicikliste i kupače, a većina onih koji se Kupom spuštaju u kanuima i rafting čamcima to čini uz pomoć slovenskih vodiča. Da bi tako trebalo biti i na hrvatskoj strani, upućuje i činjenica da raste zanimanje za kupnju terena uz hrvatsku stranu Kupe pa je tako jedavno jedan ruski ulagač kupio u Lescu teren pri samom kraju makadamske prometnice.