Dom kulture

I Mrkopalj dobio etnozbirku: Više od 150 eskponata na jednom mjestu

Marinko Krmpotić

Otvorenje povijesne etnozbirke u Mrkoplju  / snimio M. KRMPOTIĆ

Otvorenje povijesne etnozbirke u Mrkoplju / snimio M. KRMPOTIĆ

U mrkopaljskoj etnozbirci se nalaze stari dokumenati iz povijesti ovog goranskog mjestašca, stari alati i oruđa, narodne nošnje i stare fotografije



Goranskim naseljima koja imaju etno zbirku jučer se pridružio i Mrkopalj gdje je u Domu kulture na prigodnoj svečanosti otvoren prostor u kojem se u predsoblju i glavnoj prostoriji nalazi oko sto i pedeset eksponata, od starih dokumenata iz povijesti ovog goranskog mjestašca, preko starih alata i oruđa do narodne nošnje i starih fotografija.


Oteto zaboravu


Najzaslužnija za otvaranje povijesne-etno zbirke je direktorica TZO Mrkopalj Goranka Tuhtan koja je na svečanosti otvaranja naglasila da ju je, između ostalog, rukovodila ideja da Mrkoplj turistima ponudi sadržaj dostupan svakodnevno tijekom cijele godine.


– Dio eksponata ove zbirke već je postojao u mrkopaljskoj Osnovnoj školi, dio ih je bio u crkvi, a dio sam prikupila od mještana. Svima koji su dali svoj doprinos u stvaranju ove zbirke zahvaljujem, a naravno da ćemo nastaviti rad na daljnjem prikupljanju eksponata i svega onog što smatramo bitnim za povijest mrkopaljskog kraja. Osobno mislim da su najvrijedniji eksponati vezani uz dokumente iz povijesti Mrkoplja iz 18. stoljeća, primjerice dokument o osnivanju župe iz 1771. godine kojeg smo pronašli u Senju. Za javnost će zbirka biti, za sada, otvorena ponedjeljkom i četvrtkom od 12 do 13 sati, ali za grupe i preko vikenda i u drugim terminima, ovisno o dogovorima. Brigu o zbirci vodit će TZ Općine Mrkopalj, rekla je Goranka Tuhtan.




Na prigodnoj svečanosti goste je prvi pozdravio načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović izrazivši zadovoljstvo da su zaboravu oteti za povijest ovog kraja bitni ljudi i događaji. U ime TZ Kvarnera pohvalu je uputila Tanja Augustinović, koordinatorica goranskih TZ-a, Biserka Dumbović Bilušič učinila je to u ime riječkog Konzervatorskog odjela i Ministarstva kulture, velečasni Ante Zovko i školarac Josip Horaček govorili su o povijesti Mrkoplja. Poetski dodatak događaju dali su mrkopaljski pjesnici Anica Crnić i Robert Tomić, a da sve bude popraćno i pjesmom pobrinuli su se »Risovi«, jedina granska muška klapa.


EPK 2020 druženje


Zoran Krušvar, predstavnik projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, naglasio je da se otvaranje zbirke uklapa u projekt »27 susjedstava« kojeg je dio i Mrkopalj. Štoviše, svečanosti otvorenja bila je i prilika za prvo goransko Rijeka EPK 2020 druženje pod nazivom »Bolje vas našli«, jedno od događanja u ciklusu koji je prošlog tjedna krenuo na riječkoj Drenovi. Riječ je o seriji neformalnih susreta susjedstava osmišljenoj radi poticanja otvaranja različitih tema i dilema koje čine svakodnevicu svake od zajednica. »Bolje vas našli« u tom će smislu biti poticaj da se teme koje su ponekad ispod radara dominatnih kulturnih i političkih institucija postanu vidljive i dostupne, a upravo to dogodilo se jučer u Mrkoplju.