Vjera u budućnost tvrtke

Horvatinović: U Finvestu smo stvorili preduvjete za dolazak jakog investitora

Marinko Krmpotić

U Finvestu se sada radi u jednoj smjeni i na jednoj proizvodnoj liniji / Foto Marinko KRMPOTIĆ

U Finvestu se sada radi u jednoj smjeni i na jednoj proizvodnoj liniji / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Ulaskom Johna R. Alma stvoreni jaki temelji za stabilizaciju poslovnog modela, nastavak redovnog poslovanja, provođenje mjera restrukturiranja kojima će se osigurati dugoročno pozitivno poslovanje



ČABAR  Nakon što je američki investitor John R. Alm kupio čabarski Finvest, saznalo se i podosta toga što je u prethodnom razdoblju bilo manje poznato javnosti. Viktor Horvatinović, predsjednik Uprave FinvestCorpa iznio nam je, neposredno po Almovom preuzimanju Finvesta, kratak prikaz zbivanja koja su tijekom posljednjih godina dovela ovo poduzeće u potpunu krizu.


Po njegovim riječima Finvest je, nakon godina kontinuiranog rasta, 2012. godine ušao u probleme s poslovanjem uslijed smanjenja prihoda, te neučinkovitog korištenja obrtnog kapitala:


 »Nedovoljna razina likvidnosti onemogućila je financiranje proizvodnog ciklusa i nabavku potrebne količine sirovina i repromaterijala, a dodatno urušavanje poslovnog modela uzrokovano je i neisplatom ključnog dobavljača sirovine, Hrvatskih šuma d.o.o., čime je uzrokovan prekid isporuke sirovine. Iako je Uprava Društva tijekom 2014. godine pokušala provesti mjere financijskog i operativnog restrukturiranja, one nisu bile učinkovite te je Društvo od 15. svibnja 2014. godine bilo u blokadi poslovnog računa. Nemogućnost nastavka redovnog poslovanja dovelo je do smjene Uprave i do pokretanja postupka predstečajne nagodbe što se dogodilo 3. ožujka 2015. godine.    


Horvatinović posebno naglašava kako priče o tome da je ugledni američki investitor Finvest kupio samo zbog onog dijela poduzeća koje raspolaže atraktivnim turističkim objektima u Njivicama, nisu točne: »Gospodin Alm je mogao donijeti odluku da uzme samo Njivice, a na to da uzme i ostalo odlučio se stoga što smo mu prezentirali kako je ovo, ako se stvari postave kako treba, isplativ posao jer za sve što se proizvede postoji tržište«, ističe Horvatinović.  


Nagrađen trud




Svo to vrijeme intenzivno smo tražili mogućnost ulaska potencijalnog ulagača i pripremali poduzeće za što uspješniji istup na tržište. Taj naš trud nagrađen je zahvaljujući Johnu R. Almu s kojim je 13. svibnja 2015. godine potpisan ugovor o preuzimanju kojim je on postao vlasnik 90,5 posto dionica Društva FinvestCorp d.d., a kupoprodajnim Ugovorom obvezao se uz ostalo i na ispunjenje ključnih preduvjeta za nastavak redovnog poslovanja – izbjegavanje stečaja, zadržavanja poslovnih aktivnosti, zadržavanja trenutnog broja zaposlenika uz planirano povećanje zaposlenih do kraja godine, uspješno provođenje fnancijskog i operativnog restrukturiranja u okviru postupka predstečajne nagodbe, te uspješno provođenje postupka predstečajne nagodbe.


Također, gospodin Alm će s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Ivanom Pavelićem dogovoriti model podmirenje dospjelog duga od 9,7 milijuna kuna, a u roku od trideset dana od preuzimanja dionica u cijelosti će podmiriti zaostale plaće i ostala prava trenutnih i bivših radnika, kao i prateće porezne obveze i u ukupnom iznosu od oko 5 milijuna kuna«, govori Horvatinović, dodajući kako sve ove poslove nije bilo lako i jednostavno realizirati:


  »Preuzeli smo Finvest u vrlo teškoj situaciji, kako zbog blokade računa i velikih dugova, tako i zbog jako loših odnosa između radnika i uprave te nepovjerenja koje je među njima vladalo. Veliku pomoć imao sam u Hrvoju Janešu koji također ima puno iskustva i kroz zajednički rad, kao i veliku pomoć nadležnih ministarstava i Hrvatskih šuma, uspjeli smo pripremiti firmu za istup koji će biti dovoljno zanimljiv potencijalnim ulagačima.    


»Cijeli proces dolaska tako uglednog ulagača kakav je John R. Alm ne bi bio moguć da u postupku predstečaja i sređivanja stanja u Finvestu nismo imali veliku pomoć državnih instutucija. Uz već spomenutog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića sve da nam pomognu napravili su još i Ured predsjednika Vlade RH, savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo Spomenka Rakušić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar financija Boris Lalovac, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, pomoćnik ministra i glavni državni rizničar Miljenko Fičor te Ana Dorić Škeva iz Ministarstva financija«, ističe Horvatinović.



Krenula proizvodnja


Prvi problem bio je deblokirati račun, što smo uspjeli, i tad smo mogli krenuti u pregovore s Hrvatskim šumama, točnije u ugovor o isporuci sirovine, što je bio prvi korak u stabilizaciji poslovanja jer bez tih 43.000 kubika ništa ne bi bilo moguće i Finvest ne bi mogao opstati.


  Tijekom ožujka i travnja 2015. godine, od kada je započela isporuka trupaca od strane Hrvatskih šuma, pokrenuta je proizvodnja u normalnim kapacitetima, u jednoj smjeni i na jednoj proizvodnoj liniji uz rad subotom. Istovremeno su izvršena značajna ulaganja u obnovu strojnog parka, ponajprije druga proizvodna linija, obnova kotlovnice i sušarskih postrojenja, a realizirana su i ulaganja u pogon za proizvodnju peleta.



»FinvestCorp je poslovao na više proizvodnih lokacija, a u nekima od njih trenutačno nije moguće pokrenuti proizvodnju. Istovremeno na proizvodnoj lokaciji Gerovo instalirane su nove proizvodne linije za proizvodnju elemenata izuzetno male mase, u zatvorenoj proizvodnoj hali, s uvjetima rada koji su prihvatljivi prvenstveno za zaposlenice Društva koje su trenutno u štrajku. Uprava je stava da će se isplatom zaostalih plaća i otvaranjem novih radnih mjesta koja su u cijelosti prilagođena za rad žena, a nakon prekinutog štrajka, stvoriti prihvatljivi preduvjeti da se zaposlenice vrate na rad na nova radna mjesta«, smatra Horvatinović.



  Smatram da su ulaskom investitora Johna R. Alma stvoreni jaki temelji za stabilizaciju poslovnog modela, nastavak redovnog poslovanja Društva, provođenje mjera operativnog i financijskog restrukturiranja u okviru postupka predstečajne nagodbe kojima će se osigurati dugoročno pozitivno poslovanje, solventnost i likvidnost, uz sigurno povećanje broja zaposlenih. Nakon uspješnog dovršetka trenutne faze restrukturiranja Društva, predložit ću investitoru prepuštanje pozicije predsjednika Uprave, koju trenutno obnašam, djelatniku koji je proizašao iz drvnog sektora, jer sam uvjerenja da bi Društvo time trebalo ostvariti veću dodatnu vrijednost«, rekao je Viktor Horvatinović, predsjednik Uprave FinvestCorpa d.d.