Općinsko vijeće Fužina

HEP koči projekt staza oko Lepenice

Danijela Pleše

Suglasnost od Hrvatskih šuma odmah smo dobili, no HEP nas iz nekog razloga koči te bez njihove suglasnosti projekt za koji bismo dobili nepovratna sredstva može propasti. Apeliramo na sve strane, no pomaka nema, kaže načelnik Bregovac



FUŽINE U fokusu 19. sjednice Općinskog vijeća Fužina bilo je davanje suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt Tematsko-edukativne staze Lepenica (biciklistička i pješačka staza uz jezero Lepenica 1. faza te plovni put i luke Lepenica 1 i 2 uz to jezero).


Naime, Općina Fužine prijavljuje se na natječaj koji je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Tunera (FLAG Tunera) raspisala za dodjelu potpore za provedbu projekata u okviru Mjere B.2.1. Edukativne staze. Rok za prijavu uskoro istječe, ali problem je i dalje nedavanje suglasnosti od strane HEP-a, što uvelike koči planirani projekt koji je značajan za cijeli Gorski kotar.


Nikako do suglasnosti


– Kao načelnik, neću odustati od zamišljenog projekta te ću i dalje nastaviti kucati na sva vrata. Pisali smo direktno u vezi našeg slučaja s HEP- om i premijeru te određenim ministarstvima, a potrebnu suglasnost od Hrvatskih šuma smo odmah dobili. No, HEP nas iz nekog razloga koči te bez njihove suglasnosti značajan projekt u vezi jezera Lepenica za kojeg bismo dobili nepovratna sredstva, može propasti. Apeliramo na sve strane da se problematika s HEP-om razriješi, no za sada pomaka nema – pojasnio je načelnik Fužina David Bregovac.





Vezano uz raspisivanje natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine, načelnik Bregovac pojasnio je da se ide u prodaju nekretnina koje nisu u funkciji te su u vlasništvu Općine Fužine, a njihova prodaja će pripomoći financiranju određenih projekata – primjerice obilaznice.



Kroz ostatak sjednice raspravljalo se o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu Općine Fužine te o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine.


Maćehinski odnos


Vijećnička pitanja su bila veoma kratka te ih je uputio vijećnik Marino Mance kojeg je zanimala sigurnost prometa kroz Ulicu Donje selo gdje se nalazi Dječji vrtić, na što je načelnik odgovorio da se radi na poboljšanju prometne sigurnosti. Također, vijećnik Mance dotaknuo se problematike u vezi HEP-a upitavši postoje li tužbe s obje strane te kakav je trenutačni status između dviju sukobljenih strana.


U odgovoru načelnika Bregovca saznalo se da postoje određene tužbe koje će se sigurno rješavati godinama te da je trenutačni odnos veoma loš zbog maćehinskog ponašanja HEP-a prema Općini Fužine, gdje prethodno spomenuti HEP iz neobjašnjivog (barem zasad) razloga ignorira zahtjev Općine Fužine, a vrijeme za prijavu na Natječaj je sve kraće, a time i zamišljeni projekt na klimavim nogama.