Zimsko čišćenje

Goranski čelnici idu Butkoviću: Očekuju da rad zimske službe bude plaćen iz državnog proračuna

Marinko Krmpotić

S ministrom je kontaktirao načelnik Brod Moravica te je goranske kolege pozvao da u četvrtak svi odu na sastanak u Zagreb jer, kaže, prvi je put jedno naše ministarstvo spremno platiti troškove koji bitno opterećuju proračune goranskih lokalnih samouprava



MRKOPALJ Prekosutra, u četvrtak, put Zagreba će svi ili velika većina goranskih načelnika i gradonačelnika koji bi se u 13 sati u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture trebali naći s ministrom Olegom Butkovićem te dogovoriti način na koji će im to Ministarstvo pomoći da se zimski troškovi predstojeće sezone plate iz sredstava državnog proračuna.


O pozivu ministra Butkovića kolege je obavijestio načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković napomenuvši kako je ministra obavijestio i o okvirnim troškovima zimskog čišćenja prometnica koji će za devet goranskih općina i gradova vjerojatno dosegnuti cijenu od oko 6 milijuna kuna: »Koliko sam shvatio, prvi se put događa da je jedno naše ministarstvo spremno platiti troškove koji bitno opterećuju proračun svake goranske lokalne samouprave pa bi bilo dobro da se na tom sastanku pojavimo svi, kao i predstavnik Primorsko-goranske županije«, rekao je Crnković, a prihvatili ostali čelni ljudi goranskih općina i gradova.


Uz ovu najavu koja zasigurno raduje svakog goranskog čelnika, jučer je jednoglasno donesena i odluka o stvaranju tzv. Goranskog konzorcija za provedbu projekta širokopojasnog (brzog) interneta, jednog od projekata E-županije. Cilj stvaranja konzorcija, pojasnio je Vanja Smokvina, voditelj projekta, je zajednički istup svih goranskih lokalnih samouprava prema HAKOM-u i potecijalnim operaterima: »Uz goranski, u planu su ili su već realizirani i konzorciji Liburnije, Kastva, otoka i Kirije, a postoji i mogućnost udruživanja nekih od njih.




Ovakvim okrupnjavanjem stječu se bolji uvjeti pri raznim natječajima vezanim uz traženje sredstava, a lakše je i nastupiti pred operaterima jer okrupnjavanje znači i veći broj potencijalnih korisnika«, rekao je Smokvina. Gorani su prihvatili prijedlog ujedinjavanja, izabravši za nositelja konzorcija delničkoga gradonačelnika Ivicu Kneževića, budući da su Delnice najveće naselje i prirodno središte Gorskog kotara.



Dožupan Marko Boras Mandić smatra da je internet, pogotovo širokopojasni, ono što su nekada bile ceste i pruge: »Želimo li jednaku mogućnost razvoja za sva područja zeleno-plave županije, onda i internet mora biti dostupan u svakom dijelu naše Županije.


Baš zato PGŽ je prvi krenuo s projektom e-županija i nastojat ćemo ga realizirati do te razine da internet bude dostupan doslovce svakom kućanstvu naše županije«, rekao je Boras Mandić, a načelnik Mrkoplja Ivica Padavić, trenutačni predsjednik Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika, istaknuo je kako se u znatnom dijelu Gorskog kotara već, uz pomoć Županije, krenulo u stvaranje infrastrukture potrebne za brzi internet, što znači da bi trebalo učiniti i korak dalje te do što većeg broja goranskih lokacija dovesti širokopojasni internet.



Isto tako, goranski su načelnici bili jednoglasni – ali u negativnom stavu – kad je riječ o mogućnosti prijenosa naplate vodne naknade s Hrvatskih voda na lokalnu samoupravu. Taj posao oni ne žele prebaciti na svoje općine i gradove jer bi to, kako je istaknuo Ivica Knežević, bio samo još jedan primjer fiktivne decentralizacije u kojoj se država oslobađa poslova, ali ne i financija: »Naknada koja bi za vođenje te naplate ostala Gradu Delnicama od tih sredstava bila bi godišnje 55.000 kuna, što je daleko od svote potrebne za plaćanje jednog čovjeka za taj posao«, rekao je Knežević, a budući da su i svi ostali načelnici smatrali da je u pitanju samo još jedan primjer prebacivanja poslova (ali ne i sredstava) s državne na lokalnu razinu, Hrvatskim vodama će biti odgovoreno negativno.