Mamac za goste

G. kotar na njemačkom turističkom tržištu: Nijemce zanimaju mjesta gdje je sniman – Winnetou

Marinko Krmpotić

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Gorski kotar nudi se kao destinacija za aktivan odmor, tu su Nacionalni park Risnjak s ponudom promatranja divljih zvijeri i Goranska biciklistička transverzala. Posebna atrakcija su lokacije na kojima je sniman film "Winnetou" koji je za Božić premijerno prikazan na njemačkom RTL-u



STUTTGART – Turistička 2017. godina za Turističku zajednicu Kvarnera počela je pažnje vrijednim angažmanom na emitivnim tržištima, točnije na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova, poznatom CMT sajmu u Stuttgartu. Njemačko tržište za Kvarner je bez premca tržište broj jedan po udjelu u noćenjima, koji je u 2016. iznosio 31 posto, odnosno više od pola milijuna dolazaka i gotovo četiri milijuna noćenja.


Aktivan odmor


Upravo stoga nastup na ovom sajmu, kao i na još nekoliko sajmova u Njemačkoj uoči sezone, vrlo je značajan.



– CMT je vrlo popularan i posjećen sajam, interes za ponudom Kvarnera je velik, a svi sudionici u promidžbi, uz TZ Kvarnera, trebali bi ovim nastupom ostvariti značajnu marketinšku vrijednost, kao i utjecati na veći broj gostiju i noćenja iz Njemačke. Vjerujemo da će blizina i dostupnost Kvarnera, te dobar imidž regije s promocijom atrakcija za sve goste, pridonijeti tome da upravo Kvarner odaberu za svoj odmor 2017., rekla je direktorica TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.





Ovom prigodom TZ Kvarnera u suradnji s Koordinacijom TZ-a Gorskog kotara posebnu je pažnju posvetio predstavljanju Gorskog kotara koji se nudi kao destinacija za aktivan odmor. Za tu prigodu izrađeni su posebni vizuali s motivima Gorskog kotara, kojima je štand označen i dekoriran, a posjetiteljima se dijeli image brošura Gorskog kotara, turistička karta te biciklistička karta »Goranska biciklistička transverzala«.


Za potrebe promidžbe na ovom i ostalim sajmovima, web adresa www.gorskikotarbike.com prevedena je na njemački jezik.



Dobra suradnja s organizatorima Messe Stuttgart nastavlja se na način da je u pripremi i 2018. godina, kada je u planu proširenje aktivnosti na nautički turizam, odnosno sajam CMT planira uvesti tzv. nautičku halu. Radi toga je TZ Kvarnera na sastanak s organizatorima sajma pozvala predstavnike nositelja nautičke ponude na Kvarneru – ACI Opatija, Marina Punat, Jadranka Yachting – Mali Lošinj, Marina Muroskva Novi Vinodolski, marina Novi Vinodolski (u izgradnji), Lučka uprava Rijeka, Katarina Line Opatija, I.D. Rivatours München, kako bi se započelo s dogovorima za zajednički nastup 2018. godine.



Atrakcija i mamac za turiste je Nacionalni park Risnjak s ponudom promatranja divljih zvijeri, a slijedom činjenice da je Gorski kotar jedinstveno područje u cijeloj Europi na kojem obitavaju tri zvijeri – medvjed, vuk i ris. Naravno, uz Gorski kotar na kvarnerskom štandu predstavljaju se outdoor aktivnosti cijele destinacije Kvarner. Na prvom mjestu su biciklizam i pješačenje, što uz samu aktivnost u prirodi, podrazumijeva i ponudu za smještaj prilagođenu potrebama tih gostiju sa specijalnim interesom.


Kultni film


Posebna atrakcija za brojne njemačke posjetitelje je mogućnost posjeta lokacijama na kojima je sniman film »Winnetou«. Riječ je o njemačkim turistima kultnom filmu rađenom po prozi njemačkog književnika Karla Maya, a budući da je sniman na lokacijama u Gorskom kotaru i zaleđu Novog Vinodolskog, mnogi će rado već ove godine posjetiti te lokacije, posebno western selo odnosno kaubojski gradić Roswell nedaleko Fužina.



Film je za božićne praznike premijerno emitiran na njemačkom RTL-u pa je sigurno da će lokacije snimanja kao što su spilja Vrelo, park-šuma Golubinjak, Mrzlovodičko jezero i Platak biti magnet za brojne poklonike, ne samo filma, već i poznatog njemačkog glumca Wotana Wilke Moehringa, koji u remakeu »Winnetoua« glumi jedan od glavnih likova – Olda Shatterhanda.


Osim u Gorskom kotaru trilogija »Novi svijet«, »Blago u srebrnom jezeru« i »Winnetou – posljednja borba« sniman je na području Breza iznad Vinodola te u Dalmaciji na lokacijama u Nacionalnim parkovima Krka i Paklenica.