Nagrađena Ksenija Marincel

DELNIČKA NAJUČITELJICA ‘Djecu učim da nema uspjeha bez poštenog odnosa i marljivosti’

Marinko Krmpotić

Najučiteljica sa svojim sadašnjim razredom, ekipom iz 3.b / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Najučiteljica sa svojim sadašnjim razredom, ekipom iz 3.b / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Najveće je zadovoljstvo kad shvatiš da si svog učenika nečemu naučio i pomogao mu u odrastanju. To mi vrijedi više od bilo koje nagrade i dokaz je smislenosti života posvećenog ovoj profesiji



DELNICE  Najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnica u Primorsko-goranskoj županiji za ovu godinu je Ksenija Marincel, nastavnica razredne nastave u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama.


Nagradu je primila povodom Svjetskog dana učitelja i, ističe, puno joj znači jer predstavlja, na jedan način, nagradu za velikih i lijepih 37 godina rada u prosvjeti:


»Čak sam bila malo i iznenađena kad me ravnatelj Mladen Bolf predložio, a Učiteljsko vijeće prihvatilo taj prijedlog. Znam da nas je u Primorsko-goranskoj županiji jako puno pa nije baš da sam očekivala dobiti ovu nagradu. Svima nama koji predano radimo nagrade su važne i zbog njih smo itekako sretni i zadovoljni, ali zaista nisu najbitnije. Najbitnije je zadovoljstvo i užitak kad čovjek shvati da je svog učenika nečemu naučio i pomogao mu u razvoju i odrastanju. To mi vrijedi više od svega i od bilo koje nagrade jer je to dokaz smislenosti cijelog mog posla i života posvećenog ovoj profesiji. Najbolji kritičari i ocjenjivači mog rada su upravo moji učenici i zbog njih još uvijek, nakon punih 37 godina rada u razredu, s radošću i veseljem odlazim na posao«, govori Ksenija Marincel koja, vidi se to iz popisa njenih aktivnosti, zaista zaslužuje ovu vrijednu županijsku nagradu.


Ksenija Marincel broji punih 37 godina rada u prosvjeti / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Ksenija Marincel broji punih 37 godina rada u prosvjeti / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





Pedesetak priznanja


Naime, uz svakodnevni posao razredne nastave, Ksenija Marincel u protekla je gotovo četiri desetljeća vodila i niz izvannastavnih aktivnosti ostvarivši na tom području sa svojim učenicima brojne nagrade i priznanja, i to od lokalne, međuopćinske, županijske, regionalne i državne razine pa do međunarodnih priznanja. Krenula je, priča nam, davne 1982. godine s prometnom grupom kroz koju se djecu učilo ponašanju u prometu, a potom je uslijedio rad u literarnoj, lutkarskoj, dramsko-scenskoj, foto, matematičkoj grupi, likovnoj grupi…


Ksenija Marincel / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Ksenija Marincel / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



»Posljednjih šest godina naglasak je na radu s likovnom grupom, a nagrade smo pobrali od lokalne do međunarodne razine pa, primjerice, imamo osvojena najviša priznanja na natječajima u Japanu, Mađarskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Sloveniji… I u drugim grupama izvannastavnih aktivnosti dobivali smo nagrade i priznanja pa kad sve skupa pretvorimo u brojke, ispada da smo nastupili na nekih stotinjak natjecanja i osvojili pedesetak priznanja, odnosno ostvarili visoke ili najviše plasmane i nagrade«, govori Ksenija Marincel.



Trenutačno je Ksenija Marincel razrednica 3. b razreda, a do odlaska u mirovinu, kaže nam, ima još dvije-tri generacije: »Naravno, kao i u svakom poslu, i u ovom je bitna pomoć sredine pa sam zahvalna ne samo svojim učenicima i njihovim roditeljima, već i ravnatelju, kolegama u školi te Primorsko-goranskoj županiji koja pripomaže financijski razne naše projekte i aktivnosti«, govori Marincel koja je u delničkoj osnovnoj školi počela raditi 1982., magistar je primarne edukacije od 2006., učitelj mentor bila je od 1999. do 2004., kao vanjski suradnik na Učiteljskom fakultetu u Rijeci radila je od 2006. do 2007. godine…



Predani rad i trud


Upravo ona u velikoj je mjeri zaslužna i za stjecanje statusa Grada Delnica kao prijatelja djece, aktivna je i na poslovima vezanim uz uređenje okoliša i estetsko uređenje škole, a surađuje i s raznim drugama i institucijama u mjestu i izvan njega, čak i izvan Hrvatske poput tradicionalnog sudjelovanja na Belarjevim danima u Sloveniji.


Na upit o tajni osvajanja brojnih nagrada na različitim područjima izvannastavnih aktivnosti, Ksenija Marincel odgovara kako je tajna – predani rad, odricanje i trud: »Nema ničega bez tog poštenog odnosa i marljivosti. To nastojim prenijeti i svojim učenicima, pokazati im kako je potrebno raditi puno, razvijati se, učiti i biti što kvalitetniji u onome što radiš. Ako nagrada i ne dođe, zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla bit će veliko. A to je možda i najbitnije«, zaključila je Ksenija Marincel, najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnica u Primorsko-goranskoj županiji za ovu godinu.