Novi sadržaji u turizmu

U Senj stiže deset kruzera kojima je Grad pod Nehajem atraktivan zbog blizine Plitvica

Anto Ravlić

Viktor Samaržija, direktor TZ Senj / Anto Ravlić

Viktor Samaržija, direktor TZ Senj / Anto Ravlić

Turiste će dočekati vidikovci na ulazu u grad u Bunici, Svetom Jurju i na Vratniku, nove biciklističke staze Senj sjever te pedesetak manifestacija



Turistima Senj postaje sve atraktivniji. Lanjski premijerni dolazak kruzera u senjsku luku s australskim turistima očito je opravdao očekivanja gostiju pa se ove godine najavilo desetak kruzera koji će posjetiti Senj. Pred Grad pod Nehajem stići će i veći kruzer koji neće moći uploviti u senjsku luku. Senj je kruzerima atraktivan zbog blizine Plitvica. Nakon iskrcavanja i šetnje gradom, turisti se ukrcavaju u autobuse i nastavljaju do najposjećenijeg hrvatskog nacionalnog parka, udaljenog tek stotinu kilometra od Senja.


Direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija priprema program koji će u perspektivi zadržati kruzere na spavanju u Senju. U program je uključeno razgledavanje Nehaja te ostalih zanimljivosti u samom gradu i okolici.


Atraktivna događanja


Uz dolazak kruzera, Senjani će ponuditi svoje tri tradicionalno najatraktivnije i najposjećenije manifestacije. Uskočki dani su na rasporedu 22. i 23. srpnja. Slijedi festival sambe po kojem je Senj prepoznat u cijelom svijetu, ovogodišnja još atraktivnija Sambomanija održat će se 29. i 20. srpnja. Međunarodni senjski ljetni karneval trajat će cijeli tjedan, od 8. do 13. kolovoza. Uz Senj se veže i biciklistički uspon na zavižan ucrtan u kalendar 25. lipnja, a u grad bi 14. kolovoza trebala stići međunarodna smotra folklora s 450 sudionika.




Sveukupno će se u Senju ove godine održati pedesetak manifestacija, podvlači crtu direktor senjske turističke zajednice Samaržija. Senj ima izvanredne potencijale za razvoj cikloturizma. Proteklih godina uređivale su se i označavale staze na južnom senjskom zaleđu. Lani je uređen i vidikovac Trbušnjak na biciklističkoj trasi. Šest staza je biciklistima na izboru na području Senj jug koje se prostire od Senja do Vratnika, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit.



Problem Senja u turističkom smislu je nedostatak hotelskih kapaciteta. Na žalost, nekoliko hotela je izvan funkcije. Na Vratniku, u Svetom Jurju, u Jablancu i u Kaliću. Nažalost, zapušteni hoteli ne donose noćenja niti radna mjesta. Senj ostvari gotovo 400 tisuća noćenja. Tek dva posto noćenja upisuje se na hotelskim recepcijama. Deset posto noćenja ostvare kampovi, a dvije trećine otpada na privatni smještaj.


Ove godine pažnja se posvećuje biciklističkim stazama na području Senj sjever koje obuhvaća područje zapadno od Vratnika i nastavlja prema Krivom Putu i spaja se s biciklističkim stazama Novog Vinodolskog. Staze Senj sjever otvorit će se do početka sezone, izradit će se film, brošura i karta. Uredit će se i vidikovac Orlovo gnijezdo. U suradnji s udrugom pčelara, uz biciklističke staze planira se formirati ceste meda kao dodatnu ponudu.


Senj ima veliki potencijal u turizmu. I na obali i na zaleđu. Senj pokriva površinu od 600 četvornih kilometara, što je površina veličine jednog i pol otoka Krka. Senj na 78 kilometara obale, od Bunice do Prizne, ima 78 plaža. Što uređenih, što divljih. I jedne i druge su po ukusima gostiju. Kao što im je po ukusu i nastavak uređenja plaže-šetnice od Žige prema Prvoj Dragi do koje bi do ljeta trebala stići šetnica. Puno prostora za kupače, ali i za šetnju od pola sata uz more.


Književno jutro


Uređuju se i cestovni ulazi u grad. Vidikovci će dočekati goste na Jadranskoj magistrali u Bunici, ujedno i ulazu u Ličko-senjsku županiju. Planirano je uređenje parkirališta i hortikulturno uređenje prostora od tisuću kvadrata. Drugi vidikovac za motorizirane turiste uredit će se u Svetom Jurju, a treći na Vratniku.


Goste će dočekati i postavljena smeđa signalizacija, a ove godine očekuje se pravi efekt od lani otvorene plaže za pse u uvali Vlaška, pet kilometara južno od Senja. Planira se postavljanje web kamera, a lijep putokaz za turiste je brošura »Mala mjesta prirodnog šarma« koja se koncentirirala na mala mjesta na području Grada Senja: Bunica, Donja Klada, Vratnik, Sveti Juraj…


Motorizirani gosti imat će još jedan razlog za posjet Senju. Punionica za električne automobile u senjskoj luci. U Senju će biti živo već pred kraja travnja.


Najprije se 23. travnja slavi Dan grada odnosno blagdan sv. Jurja. Uz svečanu sjednicu gradskog vijeća, pučku veselicu i akciju čišćenja podmorja, održat će se književno jutro »Dobro jutro, Senju grade« koje uz besplatnu kavu i kolačiće organiziraju Gradska knjižnica Senj i TZ Grada Senja u hotelu Libra. Književno jutro zamišljeno je kao jutarnje druženje na kojem bi uz instrumentalnu pratnju zavičajni pjesnici i književnici recitirali svoje stihove ili tekstove posvećene Gradu pod Nehajem.


Program uključuje priče i legende o Senju, kao i stihove i zapise slavnih Senjana poput Milutina Cihlara Nehajeva, Vjenceslava Novaka i Silvija Strahimira Kranjčevića posvećene rodnom gradu. Cilj književnog jutra je kulturna događanja približiti građanima i prenijeti ih u njima zanimljive prostore, a i nagraditi ih kavicom i lijepim kulturnim događanjem povodom proslave dana njihovog grada, kažu organizatori.


Posljednjih dana travnja Senj će posjetiti sedamdesetak sudionika godišnje skupštine Hrvatske udruge karnevalista. Uz radni dio, na trodnevnom skupu će se naći vremena i za obilazak Senja.