Nacionalni park

Stavite 3D naočale i poletite poput orlova nad Sjevernim Velebitom

Anto Ravlić

Pomoću 3D naočala posjetitelji lete poput orlova nad Velebitom, ulaze u brlog medvjeda, a pritiskom na dugme osjete udare orkanske bure dok mijenjaju godišnja doba



KRASNO Nacionalni park Sjeverni Velebit dobio je novu ravnateljicu, Irenu Glavičić Sertić. Čelno mjesto najmlađeg nacionalnog parka u Hrvatskoj preuzela je dosadašnja viša stručna savjetnica za promidžbu NP Sjeverni Velebit koja ima 12-godišnji staž u nacionalnom parku utemeljenom prije 18 godina.


Dolazak nove ravnateljice poklopio se s prvim mjesecima uhodavanja posjetiteljskog centra Kuća Velebita, velikog projekta u koji je uloženo oko 30 milijuna kuna, ponajviše iz europskih fondova. Kuća Velebita u velikoj mjeri će promijeniti funkcioniranje NP-a Sjeverni velebit. Očekuje se povećanje broja posjeta jer je Nacionalni park dobio sadržaj koji može privlačiti goste tijekom cijele godine.


Dosad je park za zimskih dana, koji se protežu mjesecima, uglavnom bio nepristupačan posjetiteljima. Nije ni čudo, kad se zna da se visina snijega mjeri u metrima, da zapusi znaju narasti i do deset metara, a da nema mjeseca u kojem na Sjevernom Velebitu nije pao snijeg. Kuća Velebita, smještena praktično u susjedstvu uprave parka u Krasnu, zaista nudi spektakularan pogled na Velebit.




Slobodno bi se moglo reći da će Kuća Velebita prosječnom posjetitelju otkriti više no što bi vidio u klasičnom posjetu Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Otvorenje posjetiteljskog centra nudi vodstvu djelatnicima parka nove mogućnosti, ali i nove obaveze. 


Od orlova do bure


– Do sredine listopada posjetilo nas je oko 17 tisuća posjetitelja. U taj broj uključeni su i posjeti Kući Velebita. Očekujemo da će otvorenje Kuće Velebita povećati broj posjeta, a istodobno i donijeti koristi lokalnoj zajednici, što je jedan od ciljeva projekta. S obzirom da se radi o europskom projektu, imamo određene obaveze, Među njima je i obaveza da nas u određeno vrijeme posjeti 15 tisuća ljudi. Vjerujem da će atraktivni sadržaju privući toliki broj posjetitelja, smatra ravnateljica Glavičić Sertić.


Kuća Velebita je doživljaj. Mladima će se svidjeti hi-tech pogled na Velebit. Pomoću 3D naočala posjetitelji lete poput orlova nad Velebitom, na sljedećoj postaji s 3D naočalama ulazi se u brlog medvjeda. Kviz o Velebitu je na touch-screen. Buromat je posebna atrakcija, pritiskom na dugme u posjetitelja stane puhati orkanski vjetar. Atraktivan je i hodnik u kojem pokretom ruke mijenjate godišnje doba na ekranu dugom dvadesetak metara.


Uskoro će posjetitelj moći pozvati i maglu. Poput speleologa, može se spuštati u jame i čuti zvukove podzemlja poput kapanja vode. Niz je postaja unutar Kuće Velebita koji će oduševiti posjetitelje.– Još uvijek se uhodavamo nakon ljetošnjeg otvaranja. Sljedeće godine je prva prava sezona Kuće Velebita, ne samo u turističkom pogledu. Želimo ispuniti i edukativnu komponentu. Posjećujemo škole, držimo prezentacije, želimo da škole stave u programe Kuće Velebita, ističe nova ravnateljica.

– Vrlo je bitna sinergija s lokalnom zajednicom. Da cijeli kraj ima korist od projekta. Mogli bi reći da smo s Kućom Velebita zaokružili ponudu cijele destinacije. Grupe obilaze siranu u Krasnu, posjete svetište Majke Božje u Krasnu, odu na degustaciju sira, u blizini je i Kuterevo s medvjedima, tu je i posjet Senju i kuli Nehaj.



U ukupnom broju posjetitelja Hrvati sudjeluju sa 60 posto. Od 17 tisuća posjetitelja, na grupne posjete otpada četiri i pol tisuće. Djece do 14 godina bilo je oko dvije tisuće. Očekuje se povećanje broja grupa, povećanje broja stranih gostiju te posebno organizirani dolasci škola i vrtića. Cijene su zaista prihvatljive. Osnovna cijena za posjet Kući Velebita je 40 kuna. Grupna cijena je 30 kuna za Kuću Velebita, a za Kuću i park 40 kuna. Obiteljska ulaznica za Park i Kuću stoji 120 kuna. I Park i Kuća rade vikendom.



Jasna formula


Grupe koje dođu na naše područje, zaista mogu kvalitetnim sadržajima ispuniti dan. Osim toga, sve je više OPG-a u kojima posjetitelji rado kupuju domaću hranu, objašnjava ravnateljica NP Sjeverni Velebit dodajući da Krasno ima dosta smještajnog i ugostiteljskog sadržaja koju bi trebalo oplemeniti elementima autohtonosti, ističe Glavičić Sertić.


Pažnja 16 djelatnika NP Sjeverni Velebit u posljednjem periodu je bila znatno posvećena velikom projektu Kuće Velebita. – Resursi su u velikoj mjeri bili okrenuti Kući Velebita koja je zacrtana planovima još iz 2007. godine. Moj je plan ponovno se okrenuti samom parku, poboljšati infrastrukturu. Kuća Velebita će nas i dalje dosta organizacijski zaokupljati, ali ipak ćemo imati više vremena za posvetiti se parku, najavljuje ravnateljica.   Dakle, nema puno razmišljanja. Put Velebita. Formula je jasna. Pola sata od Senja, pola sata od autoceste u Otočcu te pola sata od Krasna na 800 metara do doma na Zavižanu na 1.645 metara. I pogled koji se pamti cijeli život. Ogladni se na gorskom zraku s pogledom na more. Tada treba negdje sjesti u Krasnu i probati kalju, janjeću juhu s povrćem, kobasice, zelje i pole.