Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Geomorfološki fenomen

Rekonstrukcija staza: Cerovačke špilje zatvorene za posjetitelje do jeseni

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 10:16 2019-06-12T10:16:55+02:00

GOSPIĆ - Geomorfološki fenomen Cerovačke špilje do daljnjega je zatvoren za posjetitelje. Rekla nam je to ravnateljica Javne ustanove Park prirode Velebit Ivana Maras, ističući da je riječ o provedbi projekta »Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit«.

– Bilo je neophodno izvršiti potpunu rekonstrukciju staza u donjoj Cerovačkoj špilji, kao i rasvjete. Ovome su prethodila detaljna arheološka istraživanja, kao preduvjet početka realizacije projekta. U fazi smo javne nabave za izvođača radova, a bude li sve išlo prema zacrtanoj dinamici, uređenje Cerovačke špilje i otvorenje za posjetitelje očekuje se početkom jeseni, kaže ravnateljica Ivana Maras.

Zbog poskupljenja cijena radova »probijen je financijski plafon« koji se očekivao. Bez obzira na konačnu cijenu realizacije, projekt će u obimu od 85 posto biti financiran iz EU fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto sredstava podmiriti resorno ministarstvo.

Cerovačke špilje smještene su na južnom dijelu Velebita i među najpoznatijim su i svakako najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) s preko sedam kilometara istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta izumrlog špiljskog medvjeda. Temperatura zraka u Cerovačkim špiljama malo oscilira i kreće se od 5 do 8 stupnjeva Celzija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze