Brod Pomorskog fakulteta

Raskošni jedrenjak “Kraljica mora” zadivio Karlobag

Mladen Kukina

Nl arhiva

Nl arhiva

Posada Kraljice mora dolazi iz Jadroinije, a zadatak joj je uvoditi studente riječkog Pomorskog fakulteta u tajne pomorskog zanata –svi zajedno oduševljeni dočekom i boravkom u Karlobagu



Kada se odjednom ukaže prizor velikog, 40-metarskog jedrenjaka, na vezu u Karlobagu, velikoj većini stanovnika od kojih dio dokono provode vrijeme na rivi, trenutno zastane dah. Naprosto, kako takav prizor rijetko viđa u podvelebistkom primorju, reakcija je i očekivana, ili kako bismo rekli – normalna.


Nakon prvotne zadivljenosti, ubrzo se saznalo kako se radi o školskom brodu koji prevozi studente iz riječkog Pomorskog fakulteta, a mi smo tjerani novinarskom znatiželjom krenuli porazgovarati s ekipom koja je brod privezala na karlobaški vez.


Legenda Mišković


Daniel Mišković zapovjednik je školskog broda Kraljica mora.




– Plovimo sa studentima Pomorskog fakulteta, onima koji pohađaju III. godinu. Ima ih 16 s ovom grupom. Bili smo do otoka Paga i sada se polako vraćamo. Prenoćili smo na brodu. Pravilo je da profesori izraze želju kuda ćemo voditi studente, mi to naravno činimo. Oni na taj način obavljaju praksu navigacije, pomažu i u kuhinji, zapravo imaju praktičnu nastavu, odnonso općenito upoznavanje sa životom na brodu. Htjeli smo proći malo i Velebitskim kanalom, vremenska prognoza bila je dobra, pa je ova grupa to iskoristila. Imali smo namjeru ići skroz do Novigradskog mora i Karina ali ta je mogućnost ipak otpala, jer se ispostavilo da  nismo imali dovoljno vremena. Brod jei izgrađen je 2010. godine u Veloj Luci. Brod ima svu moguću opremu, ima kategoriju ploviodbe 2 što znači da može ploviti po cijelom Sredozemlju, što nemaju baš mnogi brodovi dužobalne plovidbe. Brod je dug nešto više od 40 metara, ima gaz tri metra, sve u svemo jako dobar brod s kojim se ponosimo, istaknuo je Mišković.


Plan putovanja ovaga broda se usklađuje s ministarstvom pomorstva, a usko surađuje s pomorskim učilištima i fakultetima. Posada je inače u sustavu Jadrolinije, u velikoj dakle mjeri dužna obavljati praksu sa studentima.


Inače, kad se već nalazimo u Karlobagu, istaknimo i to da je Danijel Mišković bio kapetan trajekta koji je povezivao Priznu u Žigljen, u vrijeme Domovinskog rata. Bio je na tom odgovornom zadatku za cijelo vrijeme dok je rat trajao. Zanimljivo je i to da je bio dva puta u Švedskoj i dovezao trajekte »Priznu« i »Žigljen« koji i danas obavljaju prijevoz na toj ruti.


Inače kapetan Mišković porijeklom je s otoka Paga i svaki put kad s brodom dođe u ove vode, emocionalno je vezan za svoje Miškoviće. Osim toga Velebitski kanal je zapravo endemsko mjesto po svim parametrima ne samo pomorskog zanata – ono što se može vidjeti na toj ruti, rijetko se gdje može, ali mora postojati osnovni uvjet da se to može a to je vrijeme koje nije uvijek naklonjeno za plovidbu.Zanimljiv te pomalo dirljiv bio je susret Miškovića sa starim prijateljem, umirovljenim lučkim kapetanom iz Karlobaga Vladom Bačićem, bilo je puno spominjanja o mnogim događanjima. Vlado Bačić je inače također pomorska legenda koja je u vrijeme svoga radnog vijeka dobio čak dvije »Plave vrpce« za pružanje pomoći unesrećenima koje je nespremne uhvatila bura u kanalu.

Dirljivi susret


A studenti? Kad jednom završe Pomorski fakultet i kada se otisnu na morsku pučinu, biti će to budući časnici i zapovjednici, dakle pomorski kadar bez kojih nema plovidbe. Uz mlade momke, na put su krenula i dva profesora – Đani Šebalja i Mirano Hess.


– Na praksi smo sa studentima treće godine nautičkog smjera, u periodu od 5 dana kaže prof. Šebalja, a prof. Hes ističe kako je nautičar tako da predaje predmete vezane za nautiku, te organizacija rada na brodu i poslovanje u brodarstvu.


– Studenti u prvom redu moraju vidjeti kako je to biti na moru, ploviti. Zbog toga je ova, i slične, vježba na moru od presudnog značaja da se naučeno kroz teoriju doživi u praksi, rekao je prof. Hess.


Ugodno druženje i jalo lijepa slika u Karlobagu, rijetka jer čudljivo je more na ovom dijelu Jadrana. Svejedno, bilo bi lijepo da se Karlobag nađe na studentskoj ruti. Na zadovoljstvo stanovništva, kako nam se čini i posade koja je u Karlobagu lijepo dočekana.