Senjska fregata

Porinuće 1.000 papirnatih brodića u čast Grada Senja i za očuvanje Jadrana

Biljana Savić

Nino Salkić

Nino Salkić

Posebnost ovog art događanja je zamisao o tisuću listova papira koji će nositi poruke i od kojih će biti izrađeni brodići, kao tisuću stranica koje će se, tamo negdje na nekom zamišljenom dijelu obzora, nevidljivo – sastaviti u knjigu



Porinuće papirnatih brodića, zvano Senjska fregata, bit će održano u cetvrtak u podne s Mađarske rive, dakako uz poseban program.


Senjska fregata ima svoju kumu – Alis Pečarić Marić, koja će uz posebnu vinsku ceremoniju brodićima zaželjeti mirno more i sretnu plovidbu uz pjenušac poznatog istarskog vinara.


Posebnost ovog art događanja je zamisao o tisuću listova papira koji će nositi poruke i od kojih će biti izrađeni brodići, kao tisuću stranica koje će se, tamo negdje na nekom zamišljenom dijelu obzora, nevidljivo – sastaviti u knjigu.




Inače, 1.000 brodića bit će porinuto u čast Grada Senja i za očuvanje Jadrana i Mediterana, kao art performance umjetnice Marije Zudenigo. Posjetitelji fregate autorici projekta mogu ostaviti poruku ili ime pod kojim će njihov brodić zaploviti. Tu poruku ili ime Marija Zudenigo napisat će na papir od kojega će izraditi brodić koji će isploviti s fregatom. Idejna podloga ovog događanja jest povijest senjske luke i tradicije građenja brodova i brodarenja koja ponosno traje od samih začetaka grada, prije 3.000 godina, pa sve do kraja 19. stoljeća. Sama činjenica da je od 1730. do 1781. godine u senjskom škveru izgrađeno 38 brodova – a njih čak 24 s nosivošću većom od 520 tona – i iz današnje perspektive budi divljenje.