"Nestašan izvor"

‘Niđe nije bilo takvog kurveraja i pijanki’: Priča o Titovoj vili na Plitvicama koja uskoro dobiva novi život

Marin Smolčić

Vila je građena od 1948. do 1953. godine, najviše »golim rukama« tisuća robijaša iz 2. svjetskog rata. Dovodili su ih iz Lepoglave, a kasnije su »ruku dale« i žrtve Informbiroa s Golog otoka. Zdanje je imalo tajno ime »Vila 99« jer je prilikom njezine gradnje tamo poginulo ili umrlo 99 robijaša. Podaci kazuju da je Tito u ovoj vili boravio svega nekoliko puta



Najpoznatiji svjetski bravar i bonvivan Josip Broz Tito imao je u bivšoj državi mnoštvo rezidencija i skloništa. Ipak, najimpozantnije objekte ove namjene dao je sagraditi u Lici: podzemni aerodrom i atomsko sklonište u Željavi i vilu Izvor na Plitvičkim jezerima. U oba objekta »skresano« je novca dovoljnog da se tada sagradi auto-cesta sa četiri vozne trake od Triglava do Đevđelije. Dok je sklonište za ljude i vojne zrakoplove bila sila betona ugrađenog sa istočne strane planine Plješevice s kolopletom hodnika, Izvor je postao najluksuznija Titova rezidencija i simbol rasipanja novca za ostvarenjem njegovih hedonističkih poriva. Rezidencija koju je najmanje koristio Tito.


Izvor užitaka 


Vila je građena d 1948. do 1953. godine, najviše »golim rukama« tisuća robijaša iz 2. svjetskog rata. Dovodili su ih iz Lepoglave, a kasnije su »ruku dale« i žrtve Informbiroa s Golog otoka. Zdanje je imalo tajno ime »Vila 99« jer je prilikom njezine gradnje tamo poginulo ili umrlo 99 robijaša. Iz Medvednice se vadio zelenkasti kamen škriljevac, čvrst materijal koji se svojim bojom uklapao u šumsko zelenilo iznad sela Rodić Poljana. Cijeli je kompleks sagrađen na površini od jednog hektara, smješten oko 10 km od glavne ceste i nepuna tri kilometra iznad monumentalnog Velikog slapa. Za osiguranje i osoblje je pored vile sagrađen posebni objekt. Izvor je doista građen na izvoru rječice Plitvice koja vodom napaja 82-metarski slap, jedan od simbola Plitvičkih jezera. Interijer je također bio načinjen ručno. Namještaj od skupocjenog drveta izrađivali su uznici, a mnoge njegove dijelove prekrivali su kožom koju je Tito posebno cijenio.


Foto Marin Smolčić


Foto Marin Smolčić





Podaci kazuju da je Tito u ovoj vili boravio svega nekoliko puta. Da bi uživao u ženama i lovu. Zato onamo nije rado dovodio suprugu Jovanku, kršnu Ličanku od koje je pomalo zazirao kada su u pitanju »bračni izleti«. Poznata je zgoda kada su lički lovci uhvatili mladog medvjeda, hranili ga 5-6 godina dok nije postao gorostasna zvijer. Onda je organiziran lov, ako se taj igrokaz tako mogao zvati. Medvjed je postao ogromna pitoma životinja i pustili su je, ali pred nišan »velikog lovca« koji ju je ustrijelio s visoke čeke. Posljednji puta vila Izvor primila je »najvećeg sina naših naroda« 1976. godine.


U vrijeme kada je vila bila slobodna, a to je bilo najčešće, u njezinim odajama uživala je politička i vojna vrhuška. Dvije velike dvorane za balove, kino-sala, kuglana, restorani, dvorana za biljar i mnoštvo luksuzno opremljenih soba bili su na raspolaganju tadašnjoj eliti. Ondje su više od Tita boravili Jakov Blažević, Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić, Aleksandar Ranković, generali JNA na čelu s Đokom Jovanićem i ostali drugovi iz CK SKJ. Odsjedali su inkognito i neki strani državnici.


Zid šutnje


Foto Marin Smolčić


Foto Marin Smolčić



Mještani okolnih sela i danas su nepovjerljivi prema novinarima. Iako su to danas vremešni ljudi, svaki razgovor počinje s »nemoj me slikat’ niti pisati moje ime«. Strah u kosti su im još u njihovoj mladosti satjerale tajne službe, UDB-a, KOS, milicija… Djed Mile rezolutno tvrdi da takvog uživanja, kurveraja i pijanki »valjda niđe nije bilo«.


– Znali smo kada će biti velike zabave. Dovozili su osoblje autobusima sa zamračenim staklima i to po noći da ne znaju kuda ih dovoze. Bili su to kuhari, konobari, sobarice, muzičari i kurve. Mi nismo po danu tada smjeli puno dalje od kuća. U svakom je grmu bila milicija. Noću se čuo smijeh i muzika. Znali smo kada Tito nije tamo jer su onda »ugledni drugovi« znali naokolo šetati s kurvama. Tito to nije dopuštao i sve što se događalo, događalo se u vili. Kad je počeo ovaj zadnji, nesretni rat onda se milicija Mile Martića takmičila ‘ko će više krasti. Tito im je svima odjednom postao – ustaša! A od ustaše treba sve pokrasti i razbiti. Poseban su »pik« imali na Titove odaje. Sve su razbili ili odnijeli. Svađali su se ‘ko će od njih sjediti u Titovoj kožnoj fotelji, priča djed Mile, pomno pazeći da ne uleti u kadar foto-aparata.


Vila Izvor je zamišljena kao sklonište. Zato je u samom početku njezine gradnje kroz obližnje brdo probijen tunel duljine gotovo 100 metara. Osim Tita i Jovanke, za tunel su znali samo oni odabrani, mahom iz Titova osiguranja. Unatoč zdravstvenim tegobama koje su bile državna tajna, znalo se još za njegova života da je Tito bio teški dijabetičar. To mu nije smetalo da se za ručkove tijekom boravka u ovom dijelu Like redovno peče odojak težine oko 40 kg. Glavni Titov kuhar bio je Ante Cvitković zvani Macan, ljudina teža od 140 kg koji je poput svojega šefa »uništavao« hranu i vino.


Foto Marin Smolčić


Foto Marin Smolčić



Budući znanstveni centar


Nakon Domovinskog rata i potpune devastacije vila Izvor danas je ruglo koje, osim monumentalnih gabarita, služi tek kao podsjetnik na nekadašnje dane. Memorabilija koja blijedi. Naš vodič Ante Bionda iz Uprave NP Plitvička jezera detaljno pokazuje cijeli kompleks, s nevjerojatnim mogućnostima koje ovo zdanje pruža. Korak dalje u vezi sudbine vile odlazi ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević koji je po tom pitanju optimist.


Foto Marin Smolčić


Foto Marin Smolčić



– Vila Izvor je kulturno dobro i konzervatorski zaštićena građevina. U devastiranom je stanju, ali je u izradi konzervatorska studija i projekti koji će definirati njezinu budućnost. Mogu reći da će ta građevina sigurno biti mjesto znanstveno-istraživačkog karaktera, mjesto okupljanja hrvatskih i svjetskih znanstvenika koji se bave proučavanjem prirode. Ondje će biti dom znanstvenika specijaliziranih za izučavanje fenomena krša, klimatologije, proučavanje i zaštite voda… Dakle jedno mjesto koje će postati okupljalište znanstvenika kojima je u prvom redu naglasak na ekologiji. Projekt će zajednički financirati naša ustanova i EU fondovi, rekao nam je ravnatelj Kovačević.


Tako će nekadašnja najluksuznija rezidencija Josipa Broza Tita i političko-vojnog vrha ex-Jugoslavije dobiti neke nove stanare, lumene čiji će znanstveni rad svakako zasjeniti mit o lažnim, nedodirljivim veličinama koje su u vilu Izvor ugradili više od 150 milijuna današnjih eura i 99 ljudskih života. O sudbinama preživjelih graditelja ionako nitko nikada nije vodio računa.