Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Djelo Arsena Silića

Knjiga 'Plitvice iz rova' promovirana u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Snimio Marin SMOLČIĆ
Snimio Marin SMOLČIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2019. u 14:34 2019-12-05T14:34:59+01:00

Na ovoj promociji bilo je vrlo dostojanstveno i ugodno druženje s mnogim posjetiteljima, s ljudima kojima je stalo da se dokumentira i promovira istina o Domovinskom ratu. Mi smo policajci dali svoj doprinos u obrani domovine, s čime smo beskrajno ponosni, rekao je Silić

 

PLITVIČKA JEZERA Promocija knjige policajca i dragovoljca Domovinskog rata Arsena Silića (56) iz Delnica pod nazivom „Plitvice iz rova“ održana je danas u dvorani hotela „Jezero“ na Plitvičkim jezerima.

U želji da se od zaborava otmu neke od najsjanijih i teških epopeja naše bliže povijesti, osim autora, pomogle su mnoge braniteljske udruge i NP Plitvička jezera.

Promociji je prethodila komemoracija kod spomen-obilježja na mjestu pogibje Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata stradale na Krvavi Uskrs 1991. godine. Riječi molitve predvodio je slunjski župnik mons. Mile Pecić.

Promocija knjige Arsena Silića (56) iz Delnica pod nazivom „Plitvice iz rova“ / Snimio Marin SMOLČIĆ

Za ovu promociju vladalo je veliko zanimanje publike i medija pa su tijekom i nakon promocije doslovno pljuštala pitanja, tražili su se autogrami i potpisivanje knjiga. Arsen  Silić je vrlo skroman čovjek, ali se u novoj ulozi književnika odlično snašao.

U svojoj knjizi Arsen opisuje malo poznate detalje koje je sa svojim kolegama i suborcima iz MUP-a Policijske uprave  primorsko-goranske proživio u skupini hrvatskih branitelja koja se u kolovozu 1991. godine zadnja povukla iz gotovo okupiranog nacionalnog parka. Arsen Silić nam je definirao samo neke detalje iz svoje knjige.

Promocija knjige Arsena Silića (56) iz Delnica pod nazivom „Plitvice iz rova“ / Snimio Marin SMOLČIĆ

- Na ovoj promociji bilo je vrlo dostojanstveno i ugodno druženje s mnogim posjetiteljima, s ljudima kojima je stalo da se dokumentira i promovira istina o Domovinskom ratu. Mi smo policajci dali svoj doprinos u obrani domovine, s čime smo beskrajno ponosni. Današnju je promociju moderirao g. Ivan Mateša, uz sudjelovanje načelnika Općine Rakovica g. Franje Franjkovića i mons. Mile Pecića iz župe Slunj. Čast na promociji knjige ukazali su mi svojim dolaskom mnogi. Među njima ipak moram istaknuti načelnika PU ličko-senjske Josipa Biljana kao izaslanika MUP-a RH, a u  ulozi domaćina ravnatelja NP Plitvička jezera g. Tomislava Kovačevića. Veliku pomoć pružio mi je i g. Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera, rekao nam je Arsen Silić. 

Promocija knjige Arsena Silića (56) iz Delnica pod nazivom „Plitvice iz rova“ / Snimio Marin SMOLČIĆ

Autor u knjizi opisuje mnoge slabo poznate detalje vezane uz obranu toga dijela Hrvtske. Iako nikoga nije imenovao, u svojoj knjizi autor nikoga nije niti štedio jer  je bukvalno „ogolio istinu“ navodeći malobrojne kolege policajce koji su po dolasku na Plitvice odmah dezertirali i vratili se doma istoga dana kada su i došli na položaje.

Do danas je to bila prava tabu-tema o kojoj nije uputno govoriti, a još manje pisati. Oskudica, neizvjesnost i stalni oružani sukobi bili su tek dio ozračja koje autor ističe, pri čemu je pokazao veliku hrabrost, ali i odlučnost da kao hrvatski branitelj ne zaboravi svoju ljudskost i opčinjenost ljepotama Plitvičkih jezera koje je s  prijateljima došao braniti u vruće i nemirno ljeto '91. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.