Zvijeri prilaze kućama

Iako je godina manje rodna, medvjedi lako pronalaze hranu. Za desert im posluže i košnice pčela

Marin Smolčić

'Medvjedi su svejedi, a šuma je unatoč nerodnoj godini za njih ipak idealna smočnica', kaže Ivan Crnković Pavenka

'Medvjedi su svejedi, a šuma je unatoč nerodnoj godini za njih ipak idealna smočnica', kaže Ivan Crnković Pavenka

Medvjedi će košnicu raskidati na komade i s guštom pojesti sve što nađu: med, saće, ličinke i pčele. Bez razlike. Ukoliko se uz neko osamljeno imanje nađe rodna voćka medvjedi se na nju lako popnu i polome je pa u slast pojedu sve što je jestivo. Pavenka je uvjeren da će medvjedi u divljini ove zime manje hibernirati, a više šetati



 


KUTEREVO Zadnjih su dana učestale dojave po kojima diljem Like medvjedi prilaze kućama. U vrijeme prikupljanja zaliha sala za lakše prezimljavanje tih „careva ličkih šuma“ ovo i nije neka velika novost.


Mrazevi i tuča proljetos su ponegdje desetkovali voćke pa su se medvjedi okrenuli – košnicama! No i tu imaju problema jer je pčelinjih zajednica sve manje, vlasnici su ih prinesli kućama pa je do ove medvjeđe (i ljudske) delicije teže doći zbog dosadnih pasa i nervoznih vlasnika.




Voditelj Utočišta za medvjede  u Kuterevu Ivan Crnković Pavenka je s prirodom „na ti“, zna sve njezine skrivene tajne, mane i vrline. Zatekli smo ga u berbi jabuka koje su ove godine ponegdje rodile, ponegdje sasvim podbacile.


Ivan Crnković Pavenka


Ivan Crnković Pavenka



– Što se tiče ishrane medvjeda u prirodi ova godina je puno lošija od prošle. Sasvim je izostala bukvica, drena je manje i ima mali postotak šećera, a tako je i s ostalim divljim voćem. Priroda je podbacila, ali se ne treba brinuti za medvjede. Oni ovih dana to nadoknade mravljim i osinjim ličinkama, jedu kukce ispod kamenja pa izletnici i lovci često nailaze na kamenje koje su medvjedi prevrtali. Medvjedi jedu i koru drveta, majstori su za jestivo korijenje. A to što oni ukradu poneku košnicu, to je sasvim uobičajena situacija. Toga nema ni više ni manje nego li lani, uvjerava nas Pavenka.


Medvjedi će košnicu raskidati na komade i s guštom pojesti sve što nađu: med, saće, ličinke i pčele. Bez razlike. Ukoliko se uz neko osamljeno imanje nađe rodna voćka medvjedi se na nju lako popnu i polome je pa u slast pojedu sve što je jestivo. Pavenka je uvjeren da će medvjedi u divljini ove zime manje hibernirati, a više šetati.


– Pomanjkanje nakupljenog sala natjerat će ih na učestalije buđenje. Ne treba njima „tutora“. Snađu se oni za hranu i po dubokom snijegu. Medvjedi su svejedi, a šuma je unatoč nerodnoj godini za njih ipak idealna smočnica.


Medvjedi jedu i koru drveta, majstori su za jestivo korijenje


Medvjedi jedu i koru drveta, majstori su za jestivo korijenje