Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
Započela vladavina maškara

foto Zavijorila karnevalska zastava i podignut pust ispred opatijske tržnice

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2019. u 14:04 2019-01-17T14:04:38+01:00

Visoko na pal u Opatiji podignut je pust »Signore Separato Non Rečiklato Kon Konsiljeri« - puna vreća smeća odgovornih za lošu komunalnu uslugu. Kriv za sve loše u Lovranu je pust Smetko koji će do Pepelnice visiti na palu na Trgu Svetog Jurja i potom biti spaljen, a u Matuljima će ispaštati Bidonino

OPATIJA, MATULJI, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA Pusne, karnevalske zastave su podignute, ključevi gradova i općina predati pusnim gradonačelnicima, Antonjski rog na Zvonećoj je zatulil i od danas je službeno na cijeloj Liburniji započela sedam tjedana duga vladavina maškara.

Živio Pust! Punu gradsku blagajnu i ključeve grada ispred opatijske tržnice gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predao je pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu.

o171am1
Dizanje pusta u Opatiji / Snimio Marin ANIČIĆ

– Imate punu škrinjicu šoldi, lep prostor za tancat, saku subotu morete prit na tanac v' Opatiju, a naši »lumberaši« jedino molin da na Pusni pondejak redu dece va vrtić da deca vide našu maškaranu tradiciju, kazao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić u zadnjim minutama svoje vlasti.

Potom se zavijorila karnevalska zastava, a visoko na pal podignut pust »Signore Separato Non Rečiklato Kon Konsiljeri« - puna vreća smeća odgovornih za lošu komunalnu uslugu.

Maškarane vlasti osudile su komunalni sustav iz Napulja koji je »prekopiran« u Opatiji, a koji im je donio toliko briga i problema.

Da su mještani Liburnije u prošloj godini najviše problema imali s komunalnom uslugom i smećem potvrđeno je i podizanjem pusta u Matuljima i Lovranu.

Kriv za sve loše u Lovranu je pust Smetko koji će do Pepelnice visiti na palu na Trgu Svetog Jurja i potom biti spaljen, a u Matuljima će ispaštati Bidonino. Bidonino je stigao sa vrećom smeća u rukama i nekoliko bidona, a maškarana kumpanija poručila - »ni problem odvajanje smet, leh ča ni bidoni«.

Tradicija je nastavljena i u kultnom opatijskom kafiću »Barić« gdje je autor Jerko Gudac otvorio svoju 16. izložbu karića. Uz pomoć vlasnice lokala i pusnog gradonačelnika Duleta, a uz blagoslov velečasnog, navedena izložba karića »Pinokijo - ministar istine« može se razgledati do kraja karnevala, 6. ožujka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.