Iza zatvorenih vrata

Vlasnici kafića i restorana na Liburniji suglasni: ‘Vladine mjere nisu dovoljne za opstanak’

Marina Kirigin

Mislim da ponuda Vlade koja nudi minimalac za radnike i odgodu plaćanja doprinosa nije dovoljno dobra. Smatram da bi i doprinose trebalo oprostiti dok god smo zatvoreni – kaže Robert Benzia, vlasnik Food&Wine bara Ganeum u Lovranu, a slično razmišljaju i drugi ugostitelji



OPATIJA – Ugostiteljski objekti na području Liburnije su zatvoreni. Neki su vlasnici to učinili već u ranoj fazi pojave koronavirusa, a drugi su čekali izricanje mjere Stožera civilne zaštite. Uglavnom, na opatijskom području restorani su se počeli zatvarati već pojavom virusa unutar naših granica zbog pada prometa, a kafići su to uglavnom napravili u posljednja tri dana. To je izazvalo lanac otkaza u uslužnom sektoru. Mnogi ugostiteljski i turistički djelatnici preko noći su se našli na Zavodu za zapošljavanje gdje im je zagarantirana barem minimalna naknada. U međuvremenu Vlada razmatra kako zaustaviti taj porast broja nezaposlenih i pomoći prije svega malim poduzetnicima i obrtnicima raznim mjerama. Kako gledaju na trenutne prijedloge i mjere Vlade RH i jesu li one dovoljne za »opstanak«, upitali smo nekoliko liburnijskih ugostitelja.


Trebamo oprost


– Zatvorili smo našu riječku kavanu i vološćansku slastičarnicu, i bio je plan svim našim djelatnicima, kojih je na popisu 18, dati otkaz. Ne zato što sam nemilosrdni poslodavac, već zato što nemam rezerve kojima bih mogla pokriti plaće dok naši objekti ne rade. Vodili smo se time da će im na birou biti osigurana bar naknada. Međutim, Vlada sada spominje pomoć u vidu minimalca za radnike. Uglavnom, bez pomoći države možemo staviti ključ u bravu. Isto tako, predložene Vladine mjere koje se odnose na razne odgode za nas nisu nikakva pomoć, mi trebamo oprost. Ionako smo i do pojave virusa grcali i borili se i konačno ove godine pomislili da smo ugledali svjetlost dana s manjim porezima, a onda nas je zadesilo ovo. Bez pomoći institucija koje godinama hranimo, ovo nećemo moći prebroditi – rekla je Anja Žulić, vlasnica vološćanske slastičarnice Kaokakao i riječke kavane Grad.


Renata Uković, vlasnica ugostiteljskog objekta Vološćica, još nije sigurna koji će potez povući. Čeka da knjigovodstveni servis dobije konkretnu informaciju na koji će im način država pomoći.




– Želja mi je zadržati svih mojih pet radnika, prije svega jer su to ljudi s kojima radim već godinama, koji doma imaju djecu, obitelji. Čula sam da Vlada planira pomoći isplatom minimalnih plaća i odgodom doprinosa, tako da sada čekam da knjigovodstvo dobije upute, da vidimo je li to definitivno tako – rekla je Uković, dodajući da su ovakvu državnu ponudu najvjerojatnije propustili vlasnici brojnih opatijskih restorana koji su zatvorili već u ranijoj fazi, prije donošenja mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata pa su tako svoje zaposlenike poslali na burzu rada.


Moratorij za naplatu


Još prošle nedjelje, zbog sve ozbiljnije situacije u Italiji, svoj ugostiteljski objekt Food&Wine bar Ganeum u Lovranu zatvorio je i Robert Benzia.


– Zatvorio sam već ranije, s obzirom na razvoj situacije u Italiji. Bila je to teška odluka, lokal sam otvorio prije oko godinu dana i iza mene je silan trud koji sam uložio da bih postao vidljiv i prepoznatljiv. Uspio sam u kratkom vremenu nešto postići i dovesti lokal na jednu razinu i sada se dogodio ovaj »pad«. Razgovarao sam sa svojim djelatnicima, svi su bili u pripremi za biro, ali počekat ću da vidim ove državne mjere. Ukoliko mi budu odgovarale, prihvatit ću ih, ali po ovome što sam dosad čuo, vjerojatno ću morati svoje radnike poslati na zavod za zapošljavanje. Mislim da ponuda Vlade koja nudi minimalac za radnike i odgodu plaćanja doprinosa nije dovoljno dobra.


Smatram da bi i doprinose trebalo oprostiti dok god smo zatvoreni. Imam zaposleno sedam djelatnika, a mjesečna davanja za njih prema državi mi okvirno iznose 20-ak tisuća kuna. Ja tih novaca nemam dok mi je lokal zatvoren, a da ne govorimo i o drugim troškovima koje ću morati podmiriti. Isto tako, oslobađanje plaćanja PDV-a nije nikakva pomoć jer ako smo zatvoreni, nemamo ni prometa – rekao je Benzia te naveo da bi uz državni oprost doprinosa i plaćanje minimalca trebalo uvesti i moratorij za naplatu prema dobavljačima. Kaže da su mnogi ugostitelji uzeli robu od dobavljača koju nisu mogli potrošiti i prodati, pa već sada postoje ozbiljna dugovanja.