Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Proljetna idila u Opatiji

foto Vikend ispunjen feštama: Biser našeg mora za svačiji gušt i hobi

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2017. u 17:15 2017-04-10T17:15:19+02:00

Opatijom se jučer šetalo, jedrilo, lovilo ribu, ispijalo kave i uživalo u cvjetnim aranžmanima. Bilo je i glazbe, gastronomskih specijaliteta i dobrog pića, ukratko za svakog ponešto

OPATIJA Vikend bogat zbivanjima zaokružila je jučer Opatija. Tijekom protekla tri dana privukla je ne samo brojne ljubitelje aktivnog odmora i šetnji u prirodi, ljubitelje jedrenja i sportskog ribolova, već i zaljubljenike u prvo proljetno sunčanje nakon šalice kave ispijene na Festivalu kave, ali i sve pobornike cvijeća, u prvom redu kamelija koje su puna tri dana »živjele« u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera i oko njega, te glazbene umjetnosti.

Jučer je bila Cvjetnica, pa su i crkve, primjerice svetog Jakova u Opatiji, bile pune vjernika koji su u pripremama za početak Velikog tjedna i Uskrs, blagoslivljali maslinove grančice.

O84AM17
Gužva u Opatiji tijekom Festivala kave i Izložbe kamelija, stigli brojni turisti / Snimio Marin ANIČIĆ

Program ovog uspješnog opatijskog vikenda upotpunilo je doista prekrasno vrijeme, pa su domaći i strani turisti, ali i ljudi iz Opatije, s Liburnije i iz cijele okolice, zauzeli svaki raspoloživi kantun »stare dame«.

Ovako bi Opatija trebala živjeti tijekom svakoga vikenda, te privlačiti klijentelu originalnim manifestacijama - jedna je od rečenica koju smo »snimili« tijekom obilaska štandova na Festivalu kave na Slatini, te razgledavanja kamelija u UP Jurja Šporera.

Čarobne kamelije

Osim »živih« cvjetova kamelija prijatelja opatijske Udruge ljubitelja kamelija i to iz gradova smještenih oko jezera Lago Maggiore u Italiji, te fotografija najljepših grmova iz vrtova s kvarnerskog područja, u okvirima ovogodišnje izložbe kamelija upriličen je i susret donatora kamelija, približno 90 posjetitelja iz Italije i Švicarske, članova udruga ljubitelja kamelija iz Verbanije i Lokarna – gradova oko jezera Lago Maggiore, te 20 ljubitelja kamelija iz Crne Gore.

Ispred paviljona, pažnju posjetitelja privlačila je interaktivna skulptura »S kamelijama na kafe«, umjetnička instalacija koja je inspirirana travanjskim događajima - Međunarodnom izložbom kamelija, Festivalom kave, te manifestacijom koja će biti od 11. do 14. travnja u Opatiji pod nazivom »Fiori e Odori«.

O84AM1
Festival kave u Opatiji / Snimio Marin ANIČIĆ

Instalacija je nastala u suradnji talijanske škole za cvjetnu umjetnost Laboratorio idee i cvjetne dizajnerice Christine Cianci.

Održana je i sadnja doniranih kamelija uz svečani upis u Zlatnu knjigu u Villi Angiolini, a također je upriličeno i otkrivanje poučne ploče o prvoj opatijskoj kameliji vrste Rubra simplex koju Udruga posvećuje Opatiji i njenom cvjetnom simbolu – kameliji.

O84AM9
Festival sportske rekreacije u Opatiji / Snimio Marin ANIČIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.