Atraktivna "prva zona"

Velik interes za najskuplje kuće: Kupci “ludi” za vilama uz more na opatijskoj rivijeri

Aleksandra Kućel Ilić

Povijesna lovranska Villa Deneš postigla je cijenu od oko 3 i pol milijuna eura

Povijesna lovranska Villa Deneš postigla je cijenu od oko 3 i pol milijuna eura

Pored Lauriane koju je privatnom vlasniku prodao LRH, nedavno je hrvatska tvrtka u stranom vlasništvu kupila i povijesnu Villu Deneš, prvu susjedu Ville Astre u sastavu Lovranskih vila



OPATIJA/LOVRAN Opatijska rivijera je brend, pa su ulaganja u nekretnine na ekskluzivnim pozicijama aktualna i u recesijskim vremenima. Naime, dok s jedne strane mlade obitelji zbog visokih kamata na stambene kredite vrlo teško mogu doći do »svojih« kvadrata, istovremeno se na tržištu nekretnina osjeća porast interesa za povijesnim vilama, ali i kućama modernijeg datuma, za turizam ili stambenu namjenu, pod uvjetom da se nalaze u prvoj zoni, pored mora.


Cijela liburnijska rivijera, bez obzira na uspone i padove koji su tijekom brojnih godina krize ostavljali posljedice i na tržištu nekretnina, potencijalnim kupcima je očito vrlo atraktivna.


Daleko od toga da na širem opatijskom području i dalje nema zapuštenih i oronulih objekata, tzv. kuća duhova, jer takvih objekata se i dalje nažalost može pronaći, tu se ubrajaju i neke vile i hoteli koji su već promijenili vlasnike. No ipak, pozitivna kretanja su vidljiva.




Tijekom 2015. godine, primjerice, Liburnia Riviera Hoteli su nakon niza godina zatvorenih vrata, uslijed čega je objekt na odličnoj lokaciji uz samo more propadao, uspjeli prodati Villu Laurianu u Lovranu koja je sada u privatnim rukama, a aktualni vlasnik Bashkim Kasapolli, hrvatski državljanin koji se bavi ugostiteljstvom i turizmom, najavio je da će u skoroj budućnosti pojačati lovranske ugostiteljsko-turističke sadržaje.


Potražnja jača od ponude


Iz razgovora s agentima za nekretnine, može se uočiti da se tržište skupljim, ekskluzivnijim nekretninama bitno oporavilo u drugoj polovici prošle godine. Naime, kako saznajemo, u svega šest mjeseci na opatijskoj rivijeri prodano je desetak elitnih kuća i stanova, vrijednosti veće od milijun eura. Gotovo na ispraćaju 2015. godine, u prosincu, kupoprodaje znamenitih objekata su odjeknule tržištem, pa je tako prodana i »prva susjeda« prekrasne lovranske Ville Astre, Villa Deneš iz grupacije Lovranskih vila, a vlasnika je dobila i luksuzna novoizgrađena vila u Ičićima, vrijedna približno dva milijuna eura.


– Vilu Deneš je od dosadašnjih vlasnika koji su se na toj lokaciji bavili turizmom, kupila hrvatska tvrtka u stranom vlasništvu koja će vilu vrlo vjerojatno koristiti kao rezidencijalni objekt.


Objekti »s pričom«


Vila je dugo bila na tržištu i koncem 2015. je našla kupca – kazao je Milan Mandić, vlasnik tvrtke Smart Invest Immobilien koja je posredovala u prodaji. Razumljivo je da se pri sklapanju ovakvih poslova cijene ne objavljuju, no ukoliko se pretpostavi da je vrijednost četvornog metra za vilu koja ima povijesni značaj i izvrsnu lokaciju oko 6.000 eura, procjena je da bi se njezina cijena mogla kretati blizu  3 i pol milijuna eura.


Naglasio je kako osjetno raste interes za ovakvim vilama, te da se radi o tržištu na kojem zapravo nedostaje ponude, dok potražnje ima u izobilju.


– Luksuzne nekretnine uvijek su na cijeni, a mogu reći da se njima dobro trgovalo čak i za vrijeme najveće krize. Ipak, u protekloj godini, a posebice u drugoj polovici 2015., dogodio se pravi »boom« na tržištu. Mislim da je do toga došlo u prvom redu zbog toga što su vlasnici donekle prilagodili ponekad i nerealne cijene, pa su brojne nekretnine vrlo brzo našle kupce. Kupaca ima, a uglavnom se radi o imućnijim strancima ili domaćim povratnicima – primijetio je Mandić, kazavši kako njegova agencija najviše zahtjeva kupaca ima upravo za luksuznim nekretninama i vilama uz more.


U pravilu je riječ o nekretninama koje su skuplje od milijun eura, odnosno čija je cijena po »kvadratu« veća od 4.000 eura. Interes je pogotovo velik za vile u prvom redu do mora jer takvih objekata »s pričom« i s gotovo vlastitim izlazom na more na tržištu uzduž obale ima malo, a i one koje su na prodaju, zbog starosti, ali i buduće namjene često traže i značajna ulaganja.


Međutim, kriza je na tržište nekretnina, baš kao i u druge sfere trgovine, donijela još jednu pojavu tijekom koje opet mogu odlično proći bogatiji i oni koji imaju slobodnog novca za ulaganja. Naime, kako saznajemo, ako se neka nekretnina nudi po nerealno niskoj cijeni i reklamira kao »izuzetna prilika«, velika je šansa da na tom oglasu vrlo brzo osvane natpis »prodano«.