Zaboravni čitatelj uložio novac u knjigu

Tajna “Obavještajca” iz opatijske knjižnice: Tko je zaboravio eure u knjizi?

Davor Žic

Nakon što je Vesna Jagar u knjizi autorice Leslie Silbert pronašla određeni iznos eura, isti je prijavila knjižničarki Karmen Zubčić-Mandekić, koja se bezuspješno dala u potragu za vlasnikom



OPATIJA Znanje je moć, a u knjige – kao temeljni instrument toga znanja – valja ulagati. Misli u koje više nitko valjda ne sumnja, preozbiljno je, čini se, shvatio neki od korisnika ili posjetitelja Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« Opatija.


Naime, tijekom mjeseca knjige, kada je frekvencija posjetitelja najveća, gospođa Vesna Jagar posegnula je za knjigom »Obavještajac« autorice Leslie Silbert i ostala šokirana njenim sadržajem.


Nije ju toliko iznenadila fabula napetog krimića, već nezanemariv iznos eura brižljivo »skriven« među stranicama. U vremenu loših vijesti, Vesna Jagar ipak nije dvojila između moralnosti i »brze zarade«, pa je, iako je lako mogla novac neprimjetno zadržati, svoje otkriće prijavila na pultu knjižničarki Karmen Zubčić-Mandekić koja se u suradnji s kolegama upustila u detektivsku potragu.




   – Putem našeg programa ZaKi potražili smo osobe koje su posljednje posudile knjigu, te se diskretno raspitali je li netko od njih ili njihovih članova obitelj zaboravio novac u njoj, no nismo našli vlasnika, pa će to, izgleda, ostati misterija, objasnila je Zubčić-Mandekić.


Obavještajac tako nije dao značajne obavijesti o misteriji sadržanoj u njegovim koricama, pa se među raznim teorijama našla i ona da je to možda »neupadljiv« način da netko od ranijih »dužnika« knjižnice za zakasnine ili članarine vraća svoj »dug društvu«. U svakom slučaju, bez obzira na to je li donacija slučajna ili namjerna, iskoristit će se u dobre svrhe.


   – Kako nismo našli vlasnika novca, u skladu s božićnim duhom darivanja, iskoristit ćemo ga u humanitarne svrhe. Nismo još odlučili točnu namjenu, ali vjerojatno ćemo kupiti knjige koje ćemo donirati dječjoj bolnici na Kantridi, zaključila je Zubčić-Mandekić.