Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
Novi sustav

Stari kontejneri uskoro nestaju s ulica, ali nove spremnike još nije preuzeo dobar dio Lovranaca

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2019. u 20:06 2019-06-21T20:06:42+02:00

Uz potpunu primjenu novog sustava i računi će biti pravedniji jer će se usluga naplaćivati prema evidentiranoj količini otpada, kažu u Komunalcu i Općini

JURDANI - Oko 60 posto korisnika komunalne usluge na području Općine Lovran preuzelo je nove spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a davatelji navedene javne usluge iz Komunalca d.o.o. Jurdani jučer su apelirali i na preostale korisnike da dođu podići svoje spremnike kako bi novi sustav prikupljanja otpada »na kućnom pragu« mogao biti u punoj primjeni.

Predstavnici Komunalca, direktor Ervino Mrak i Duško Kulaš iz RJ Usluga, na konferenciji za novinare, na kojoj je prisustvovao i Toni Družeta, zamjenik načelnika Lovrana, naveli su kako će se tijekom lipnja i srpnja postupno ukloniti svi spremnici koji se nalaze na javnim površinama, pri čemu će se voditi računa je li većina korisnika usluge preuzela spremnike za odlaganje miješanog i biorazgradivog otpada. Rekli su kako je taj postupak već započet u Medveji.

Podsjetimo, trenutačno se obavlja dodjela »sive kante«, odnosno spremnika za odlaganje miješanog i biorazgradivog otpada. Reciklabilni otpad korisnici mogu odvojiti i odložiti u posebne vrećice davatelja usluge koje se distribuiraju korisnicima putem izdvojenog ureda u Lovranu, na lokaciji Kuća lovranskega guca, svaki dan od 10 do 17 sati.

Korisnici usluge, fizičke osobe, s lokacija Stari grad te iz višestambenih zgrada u krugu bivše »kasarne« za odlaganje miješanog i biorazgradivog te reciklabilnog otpada, koristit će zajedničke poluukopane spremnike za čije je korištenje potrebna magnetna kartica koju mogu preuzeti na lokaciji Komunalca u Jurdanima, u izdvojenom uredu u Lovranu ili zatražiti dostavu poštom ukoliko su dva ponuđena načina dostave nepovoljna. Glomazan otpad i ostale vrste problematičnog komunalnog otpada korisnici usluge mogu odložiti u lovranskom reciklažnom dvorištu.

Potpunom primjenom novog sustava zbrinjavanja komunalnog otpada prestaje takozvano prijelazno razdoblje u kojem se korisnicima obračunavao varijabilni dio naknade za korištenje javne usluge temeljem prosječne količine odloženog otpada na području Lovrana i započinje naplata prema evidentiranoj količini svakog korisnika usluge, pa direktor Komunalca Ervino Mrak naglašava da će kompletnom uspostavom novog sustava račun biti pravičniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.