Uređenje parkirališta

RADOVI U LOVRANU Novo lice Kamenjara uz potrebne dozvole

Marina Kirigin

Radovi na lovranskom Kamenjaru uznemirli su susjede, no nadležni kažu da nepravilnosti nema / Snimio Marin ANIČIĆ

Radovi na lovranskom Kamenjaru uznemirli su susjede, no nadležni kažu da nepravilnosti nema / Snimio Marin ANIČIĆ

Općinski teren, kategoriziran kao nerazvrstana cesta, po završetku  polaganja cijevi asfaltirat će se, a prema riječima načelnika Simoniča, s obzirom na to da se radi o pojačanom održavanju, za taj dio radova nije potrebna građevinska dozvola



LOVRAN Općina Lovran u suradnji s Liburnijskim vodama i Komunalcem započela je uređivati prostor ispod nikad dovršene lovranske sportske dvorane.


Naime, na navedenom prostoru kojeg Lovranci nazivaju parkiralištem Kamenjar pred desetak dana započeli su radovi na polaganju vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, uređenju oborinskih kanala te parkirališne površine koja će po završetku infrastrukturnih radova biti asfaltirana. Za izvođača svih navedenih radova izabrana je lovranska tvrtka Tia auto d.o.o.


Prema riječima Miodraga Šarca, voditelja investicija u Liburnijskim vodama, Općina Lovran osigurala je u proračunu sredstva za ovu investiciju u sklopu koje će se urediti vodovodna, sanitarna i oborinska odvodnja, kao i izvesti radovi na pojačanom održavanju parkirališta.




Naveo je kako za sve infrastrukturne radove postoji građevinska dozvola, kako je prijavljen početak radova na toj lovranskoj lokaciji, a nadzor gradilišta ugovoren preko Općine Lovran.


Anonimni poziv


Na navedenom općinskom terenu, kategoriziranom kao nerazvrstana cesta, po završetku polaganja cijevi, asfaltirat će se površina, a prema riječima načelnika Lovrana Bojana Simoniča, s obzirom da se radi o pojačanom održavanju, za taj dio radova nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu.


– Imamo kompletnu projektnu dokumentaciju, ali s obzirom da se radi o nerazvrstanoj cesti i njezinom pojačanom održavanju nismo dužni ishoditi građevinsku dozvolu – rekao je Simonič i naveo kako je Općina Lovran provela pojednostavljenu nabavu te je izvođač radova izabran. Rekao je kako se na terenu užurbano radi, te kako vjeruje da će cijela investicija biti dovršena u roku od dva tjedna.


Priča o navedenoj investiciji ispred nedovršene sportske dvorane, koja je pretvorena u natkriveno igralište, jučer je otvorena anonimnim pozivom u dopisništvo Novog lista.


Nakon što smo slučaj istražili, bar prema riječima odgovornih, pokazalo se da anoniman izvor nije imao potpunu informaciju o investiciji.



Kolone automobila u oba prometna traka nastale su jučer ujutro na ulazu u Lovran i dijelu Ike zbog privremeno postavljenog semafora kod novog supermarketa Plodina. Razlog postavljanja semafora bio je početak radova na proširenju prometnice. Naime, na tragu učestalih vijećničkih pitanja Lovranaca uređuje se dio prometnice zbog sigurnijeg uključivanja u promet ispred supermarketa, a obavijest lovranskom načelniku o početku radova dali su iz Hrvatskih cesta.



Bez tabele


Međutim, bio je u pravu kada je rekao da na gradilištu nema građevinske tabele s informacijama o tome tko izvodi radove (o čemu smo se uvjerili na terenu). Izvor je naveo kako je u pisarnici Općine Lovran dobio informaciju da Općina nije zatražila građevinsku dozvolu zbog navedenih radova. To se također pokazalo točnim, ali je načelnik objasnio kako dozvola za ovakvu vrstu uređenja nije potrebna temeljem Zakona o cestama, već se radovi provode temeljem glavnog projekta.


– Radovi su počeli, polažu cijevi, grade parkiralište bez građevinske dozvole, a sve to rade bez da su prije toga napravili potporne zidove prema kućama koje se nalaze ispod tog prostora. Unazad nekoliko godina već smo imali problema kada su nam drvarnice poplavile – naveo je neimenovani izvor, očito stanar u nekoj od susjednih kuća.