Financijski dokument

Proračun za 2018: Kako će se raspodijeliti sredstva iz opatijske gradske kase

Srđan Brajčić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Prijedlog opatijskog budžeta iznosi 214.667.671 kuna i kako se moglo čuti jučer, nakon investicijskog zamaha i izgradnje kapitalnih objekata, sada su u prvi plan došli građani svih uzrasta. Iz europskih fondova će doći novac za Amerikanske vrtove, te rasadnik i vilu Angiolinu

OPATIJA Zamjenici opatijskog gradonačelnika Vera Aničić i Emil Priskić predstavili su jučer prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu koji će iznositi 214.667.671 kuna. Proračun je usklađen, pojasnili su Priskić i Aničić, s opatijskim strateškim ciljevima koji su definirani Strategijom razvoja od 2014. do 2020. godine. Drugim riječima, najviše gradskog novca bit će utrošeno za očuvanje i poboljšanje životnog standarda Opatijaca. Zatim, u komunalnu infrastrukturu, od čega je posebno istaknuto uređenje plaža.

– U proračunu je posebno naglašena socijalna komponenta. Naime, nakon investicijskog zamaha i izgradnje kapitalnih objekata, Grad je u prvi plan stavio svoje građane i poboljšanje njihovog standarda. U prijedlogu proračuna značajno su povećana davanja za javne potrebe.


Sport i kultura


Točnije, one čine čak četvrtinu proračuna za 2018. godinu, odnosno 55 milijuna kuna, što je za 10 milijuna kuna više u odnosu na lani, najavila je Aničić koja je pritom pojasnila da će se kroz javne potrebe znatno više nego prijašnjih godina financirati potrebe u obrazovnom sustavu i to na svim razinama.


Također, više od tri milijuna kuna osigurano je za nove roditelje i plaćanje vrtića za drugo i svako iduće dijete. Opatija će popraviti standard svojim umirovljenicima, a mislili su i na mlade Opatijce. Sport i kultura dobit će koliko i prošle godine.




Emil Priskić poručio je da u budžetu ima novca i za kapitalne investicije, od kojih je najznačajnija izgradnja dječjeg vrtića. Također, osigurana su sredstva za revitalizaciju kulturne baštine. Priskić pojašnjava da će značajan dio novca doći iz europskih fondova. Konkretno, za projekte Amerikanski vrtovi, rasadnik Angiolina, kao i za uređenje same vile.


– Naravno, u planu je i rekonstrukcija opatijskog nogometnog igrališta, a u vidu imamo i vatrogasni dom. Planiramo urediti plaže i obalne šetnice.


 Bez viših nameta


Prva plaža na redu je Črnikovica, kazao je Priskić koji je najavio da će se Grad Opatija nanovo zadužiti, ali po značajno povoljnijoj kamatnoj stopi kako bi zatvorila postojeće kredite. To će u otplatnom ciklusu, ilustrirao je Priskić, Gradu donijeti uštedu od pet milijuna kuna.


Dogradonačelnik je također istaknuo to da Opatija ni u 2018. godini neće dodatno opteretiti svoje građane i gospodarstvenike povećanjem poreza ili prireza. Osim toga, naglasio je Priskić, Grad ne razmišlja o ponovnom uvođenju poreza na potrošnju ugostiteljima. No, o proračunu Grada Opatije za 2018. godinu odlučit će opatijski gradski vijećnici već na svojoj idućoj sjednici Gradskog vijeća koncem mjeseca.