Kompleks u opatijskom zaleđu

Propadanje zgrade bivšeg INA-inog odmarališta na Učki: ‘Biser’ turizma čeka neke bolje ruke

Marina Kirigin

Prava je šteta da ovako lijep objekt koji se nalazi okružen prekrasnom prirodom zjapi prazan / Snimio Marin ANIČIĆ

Prava je šteta da ovako lijep objekt koji se nalazi okružen prekrasnom prirodom zjapi prazan / Snimio Marin ANIČIĆ

Pred nekoliko godina odmaralište se tako prodavalo za nekih dva milijuna eura, a danas ga agencije prodaju po cijeni od 1,5 do 1,8 milijun eura.  Od vlasnika, pazinske građevinske tvrtke »Vladimir Gortan«, saznajemo da su oni spremni pregovarati s kupcima i ponuditi objekt po puno povoljnim uvjetima, možda čak i prepoloviti nekad istaknutu cijenu od dva milijuna eura



Vrijeme kada je objekt na Učki bio INA-ino odmaralište pamtim kao zlatno doba te prekrasne planine iznad liburnijske rivijere, do koje se, nakon asfaltiranja ceste, dolazilo za tridesetak minuta s morske obale.


Samo se turistima tada reklamom »za pola sata od mora do gorja« trebalo reklamirati ono što je Učka pružala, a mi domaći smo dobro znali kakve prirodne ljepote nudi, kakve rekreacijske i gurmanske užitke.


S društvom se odlazilo na piknike i na travnjacima ispod odmarališta na pripremljenim kamenim zidićima postavljao roštilj na kojem su se vrtili ćevapčići, po povoljnim cijenama iznajmljivali su se teniski i košarkaški tereni ili mini golf, a ponekad smo si mogli priuštiti i slasne zalogaje u odmaralištu: odličan učarski sir i pršut, topli domaći kruh, njoki s gulašom od divljači…





Mnogo lijepih uspomena vežu me za te trenutke provedene na Učki, na šetnje od odmarališta do Poklona, na branje malina ljeti ili ciklama početkom jeseni, na susrete s brojnim posjetiteljima koji su se pogotovo vikendima okupljali na padinama Učke.


Znam da i danas Učka kao Park prirode pruža mnoštvo raznih sadržaja, ali ono što je Učka imala s Ininim odmaralištem, što je Učka tada bila, čini mi se da nikada nije dostignuto. Zaista je tužno i velika šteta što je već desetljećima ta velebna zgrada i njen okoliš prepušten propadanju… Sjećanja su to jedne srednjovječne Opatijke na nekadašnje odmaralište INA-e na Učki koje je već više desetaka godina prepušteno propadanju.


Ozbiljni kupci


Predivna parcela na gotovo 900 metara nadmorske visine danas je obrasla u travu, livade nisu pokošene, iz sportskih terena raste trava, boćalište je prekriveno lišćem, a nekad popularni mini-golf kao da čeka dobru ruku da ga se očisti i odigra još pokoja partija.



Drvena kućica koja je nekada služila za iznajmljivanje sportskih rekvizita potpuno je istrulila, dok pored nje na podu  leži otkinuti strujni kabel s najbližeg nakrivljenog rasvjetnog stupa koji će zasigurno srušiti za sljedećeg jačeg vjetra i kiše ili pak pod prvim naletom snijega. Zub vremena, hladne zime nagrizaju i samo odmaralište koje raspolaže sa centralnim objektom, hotelom koji ima 27 soba odnosno 70 kreveta, 2 restorana za 150 gostiju, grill-terasama, aperitiv barom, klubom, kavanom s kaminom, velikom konferencijskom dvoranom, trim dvoranom, saunom.


Izostanak višegodišnjeg ulaganja u ovaj »biser« turizma opatijskog zaleđa dovelo je i do vidljivih »rana« i na samom pročelju zgrade, dijelu krova, ali i unutrašnjosti.


Nekadašnje INA–ino odmaralište posljednjih je, nešto više od desetak godina, u vlasništvu pazinske građevinske  tvrtke »Vladimir Gortan« koja ga gotovo jednako dugo pokušava prodati zajedno sa prostranim terenima za sport i rekreaciju.



U navedenom razdoblju u razgledavanje objekta stigli su potencijalni kupci, gledalo se, pregovaralo, a pred sedam godina jedan je ozbiljan kupac čak za objekt dao i kaparu, no u konačnici morao odustati od kupovine.


Cijena nekretnine smještene na području Parka prirode Učka iz godine u godinu pada. Razlog tome je stanje objekta, ekonomska situacija u svijetu i Hrvatskoj, ali i sve veća želja uprave pazinske tvrtke da ga čim prije da u dobre ruke, koje će ga staviti u punu funkciju. Pred nekoliko godina odmaralište se tako prodavalo za nekih dva milijuna eura, a danas ga agencije prodaju po cijeni od 1,5 do 1,8 milijun eura.


Međutim, predsjednik Uprave »Vladimira Gotrana« Milan Damijanić kaže kako su oni danas spremni pregovarati s kupcima i ponuditi objekt po puno povoljnim uvjetima, možda čak i prepoloviti nekad istaknutu cijenu od dva milijuna eura.


Stari sjaj


Tvrtka »Vladimir Gortan« d.d. iz Pazina je prije desetak godina kupila ex Odmaralište INA na Učki od INI-nog poduzeća Hostin koje je upravljalo objektom. Nadali su se da će nastaviti s radom i vratiti stari sjaj objektu ali zbog potrebnih velikih financijskih ulaganja i dolaskom financijske krize, fokusirali su se na prodaju objekta potencijalnim investitorima što se nažalost još uvijek nije dogodilo.



– Do dolaska krize 2008. godine bilo je zainteresiranih kupaca od kojih je jedan bio blizu realizacije. Od tada do danas nije bilo konkretnih investitora. Pod nazivom »ex Odmaralište INA na Učki« nudimo poseban doživljaj u netaknutoj prirodi sa sportskim i rekreacijskim objektima te hotelom i pripadajućom depandansom – rekao je Milan Damijanić i dodao kako ipak postoji više pravaca za budućnost putem kojih bi se ovaj objekt mogao dovesti u punu funkciju.


Prvi je svakako, prije svega usmjeren na prodaju, drugi na eventualno davanje u zakup, a treći ovisan o mogućnosti da se u taj objekat ulože sredstva iz EU fondova.


– Mi, kao građevinska tvrtka, te snage da obnovimo objekt vlastitim novcem nemamo i zato su za nas otvorene ove tri mogućnosti – rekao je Damijanić.



Dodaje kako mogućnosti različitih zahvata na objektima i cjelokupnom kompleksu regulira prostorno-planska dokumentacija, a kako je prema posljednjoj lokacijskoj informaciji, dobivenoj u veljači ove godine, vidljivo kako više nije moguća veća dogradnja tog objekta.


– Na objektu je dozvoljena rekonstrukcija i obnova  uz mogućnost nužnog proširenja, dogradnje najviše do 10 posto postojeće tlocrtne površine. Uz to moguće je i dodatno uređenje otvorenih površina kroz izgradnju otvorenog bazena, manjih rekreativnih površina – objašnjava predsjednik Uprave tvrtke koja je za kupnju odmarališta na Učki prošlog mjeseca isplatila posljednju ratu kredita.



– Svjesni smo da je prava šteta da ovako lijep objekt koji se nalazi okružen prekrasnom prirodom zjapi prazan te nam je žao što smo prepušteni sami sebi za pronalažnje investitora ili ulaganje u njega, poručili su iz pazinske tvrtke u kojoj se nadaju da će javna uprava prepoznati vrijednost ove nekretnine na koju pravo prvokupa imaju Grad Opatija, Primorsko-goranska županija i resorno ministarstvo.