Danas Gradsko vijeće

Politička sudbina Ive Dujmića na kušnji. Ne treba isključiti ni mogućnost prijevremenih izbora

Srđan Brajčić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Glasat će se o dvije točke koje će definirati opatijski proračun, o prijedlogu prodaje zgrade starog Dječjeg vrtića u centru Opatije i prijedlogu kreditnog zaduženja Grada za 10 milijuna kuna



OPATIJA Pred opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem jedan je od ključnih dana trećeg mandata koji će u mnogočemu određivati njegovu političku sudbinu. Naime, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća glasat će se o dvije točke koje će definirati opatijski proračun, a time i političke poteze Ive Dujmića.


To su prijedlog prodaje zgrade starog Dječjeg vrtića u centru Opatije i prijedlog kreditnog zaduženja Grada Opatije za novih 10 milijuna kuna.


Financijski problemi 


Ako Gradsko vijeće prihvati oba Dujmićeva prijedloga, opatijski proračun mogao bi izdržati tekuću financijsku godinu. Iz dostupnih materijala koji su vijećnicima poslani za današnju sjednicu predstavničkog tijela, posve je razvidno da Gradu nedostaje novca po nekoliko osnova.




Prije svega, Gradu nedostaje novca da podmiri sve svoje ovogodišnje novčane obveze za izgradnju novog Dječjeg vrtića na Punta Kolovi. Kao što je poznato, vrtić Punta Kolova koštao je Opatiju gotovo 43 milijuna kuna. Dosad je Grad podmirio oko 13 milijuna kuna, pa bi u 2018. godini trebalo osigurati ostatak novca. Dakle, oko 30 milijuna kuna, a problem proizlazi iz činjenice da je u gradskom proračunu po toj osnovi osigurano svega šest milijuna kuna.


Međutim, nedostatak novca za novi vrtić nije jedini ozbiljni problem financijske naravi s kojim se zadnjih mjeseci suočavaju gradske strukture. Naime, materijali za Gradsko vijeće otkrivaju i to da Opatija ima problema s izvršavanjem svojih novčanih obveza koje proizlaze iz novih gospodarskih i demografskih politika. Prema svemu sudeći, na što se također upozoravalo, Grad je donio mjere za stimuliranje poduzetništva i demografije koje nisu u skladu s financijskim mogućnostima Opatije, tako da je isplata jednog dijela poticaja obustavljena.


Svoje financijske dubioze gradonačelnik Ivo Dujmić, dakle, pokušat će sanirati prodajom zgrade starog dječjeg vrtića, čija je procijenjena vrijednost 12,5 milijuna kuna i bankovnim kreditom od 10 milijuna kuna.


Prijevremeni izbori? 


S obzirom na više puta javno izrečeni stav koalicije stranaka SDP, HSU, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera o tome da gradonačelnik prvo mora racionalizirati rashode Grada, može se zaključiti kako dotad nema govora o tome da će mu dati suglasnost za prodaju imovine i nove kredite. Gradonačelnik ne samo da nije racionalizirao gradsku potrošnju, nego je u posljednje vrijeme amenovao nova zapošljavanja u Gradu, a k tome još traži podršku od Vijeća da mu dopusti uzeti 200 tisuća kuna javnog novca za novo putovanje gradske delegacije u Kinu.


Ako vladajuća koalicija u Vijeću bude dosljedna svojim stavovima, može se naslućivati da Dujmić ni ovog puta neće dobiti podršku predstavničke većine za svoje vatrogasne mjere, tako da su sve političke opcije moguće, uključujući i one o prijevremenim izborima.