Ulaganja u Iku

Pavo Zubak širi poslovno carstvo i na opatijsku rivijeru, u Iki će graditi luksuzni hotel

Aleksandra Kućel Ilić

Na predjelu Vrutki, kraj fakulteta u Iki i Ville Magnolije, na terenu na kojem su nedavno srušeni bungalovi, Pavo Zubak, hrvatski »kralj prodaje automobila«, do konca 2017. godine planira započeti investiciju - hotel s 5 plus zvjezdica, bazenom, hotelskom plažom i drugim sadržajima



Uspješni hrvatski biznismen Pavo Zubak čija je grupacija najpoznatija po prodaji automobila, ali je u svojoj dosadašnjoj karijeri poslovanje proširio i na hotelijerstvo i turizam, na atraktivnoj parceli u Iki, kraj mora, želi izgraditi luksuzan hotel najviše kategorije. Na mirnoj lokaciji koju lokalni mještani nazivaju Vrutki, na granici između Ike i Lovrana, u susjedstvu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, te Ville Magnolije, na terenu gdje su se tijekom povijesti nalazili bungalovi za iznajmljivanje, dio pripremnih radova je već dovršen. Svi su bungalovi koji su ranije bili u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela porušeni i samo je jedan čvrsti objekt ostao, a cijela je površina ujedno očišćena od raslinja pa se ovdje sada zapravo otvorio novi pogled na more, te su na vidjelo izašli i potencijali spomenutog zemljišta.



Prema raspoloživim podacima, u Poslovno-turistički kompleks Veladrion u uvali Žrnovnica kod Senja otvoren u ljeto 2013. godine Zubak grupa je uložila približno 100 milijuna kuna. Kompleks čine dva hotela – Almaris i Vila Velebita te dvije vile – Gacka i Degenija. U izgradnju smještajnih kapaciteta uloženo je 80 milijuna, a u nabavu i leasing plovila koja se također mogu iznajmiti još dodatnih 20 milijuna kuna. Investicija je financirana iz vlastitih sredstava, a namijenjena je gostima više platežne moći, u prvom redu poslovnim gostima koji žele mir i intimu, te su za takav luksuzan odmor ujedno spremni i platiti. Spomenuti kompleks koji ima ukupnu površinu od oko 300.000 »kvadrata«, kako je na njegovom otvorenju svojevremeno istaknuo Pavo Zubak, raspolaže s 80 turističkih kreveta, a od dodatnih sadržaja tu se nalaze i polivalentne dvorane, otvoreni i zatvoreni bazeni s morskom vodom, wellness i fitness centri, sportski sadržaji, ugostiteljski objekti, noćni klub, šetnica, vlastita plaža, ali i luka posebne namjene u kojoj je smještena luksuzna flota plovila.



Komadić raja




U davno izgrađenim turističkim bungalovima koji su se nekad iznajmljivali, te su imali funkciju odmarališta, u vrijeme Domovinskog rata jedno su vrijeme boravili prognanici. Međutim, ovi su objekti, na idealnoj lokaciji jer ih samo lungomare dijeli od mora i plaže, u međuvremenu vrlo propali, pa su i sami Ikari često putem mjesnog odbora, te preko nadležnih službi unutar Grada Opatije postavljali pitanja hoće li i kada ovaj »komadić raja« dobiti sadržaje kakve zaslužuje.


Stoga je i vijest o mogućoj velikoj turističkoj investiciji u Iki dočekana s odobravanjem. U ovom slikovitom mjestašcu s oko 500 stanovnika, naime, uz privatne vile i apartmane za turizam postoji tek jedan privatni hotel, i to Villa Schubert, pa bi izgradnja novog kapaciteta značila i dodatni sadržaj, više gostiju, a vrlo vjerojatno i otvaranje novih radnih mjesta…


– Od napuštenog terena i dotrajalih ruševina nitko nije imao koristi, te smo u Iki jedva dočekali da se nešto pomakne s mrtve točke. Otkada je teren poravnan, a bungalovi su nedavno porušeni, jasno je vidljivo koliko je ovaj komadić terena zapravo lijep i premda nije posebno velik, prema planskoj dokumentaciji ovdje se može izgraditi hotel s najviše 200 kreveta. Vjerujemo da će novi vlasnik primjereno iskoristiti mogućnosti ove parcele, te da će Ika uskoro biti bogatija za jedan objekt koji će privlačiti nove goste. Ukoliko se bude radilo o cjelogodišnjem poslovanju, nitko neće biti sretniji od stanovnika ovog područja – povjerili su nam mještani Ike, a kako smo saznali, privatnu investiciju podupiru i unutar samog mjesnog odbora.


Nakon razgovora s više osoba bliskih ovoj temi, službeni upit o našim saznanjima uputili smo putem e-maila i u samo vodstvo Zubak grupe. Zamolili smo nadležne da s obzirom na interes javnosti koji postoji u Iki, te na Opatijskoj rivijeri, pojasne kakvi su im planovi te da nam potvrde informacije kojima raspolažemo.


Točne informacije nam je vrlo profesionalno i u kratkom roku odaslala Žaklina Trbović, inače kći Pave Zubaka.


Usklađivanje dokumentacije


– Grupa Zubak je vlasnik Poslovno-turističkog kompleksa Veladrion u Žrnovnici kod Senja. Kompleks je organiziran kao Klub hotel i pretežito se bavi poslovnim i kongresnim turizmom. U planu je izgradnja novih kapaciteta sa sličnom namjenom. Iz tog razloga je kupljena parcela u Iki kraj Opatije. Za sada zajedno s gradskom upravom grada Opatije usklađujemo prostornoplansku dokumentaciju kako bismo vidjeli koje su nam mogućnosti na raspolaganju. Plan je dokumentaciju dovršiti do kraja ove godine te krajem godine započeti izgradnju. Završetak gradnje je planiran u 2018. godini. Kada preciznije utvrdimo što možemo na toj parceli izgraditi, rado ćemo tu informaciju podijeliti sa Vama.


Inače, plan je izgraditi hotel najviše kategorije, odnosno 5 plus zvjezdica s bazenom, privatnom hotelskom plažom i svim ostalim potrebnim sadržajima. S gradskom upravom za sada surađujemo izvrsno i nadamo se da će tako i ostati – stoji u službenom odgovoru koji potpisuje Žaklina Trbović uime Grupe Zubak.