Rekonstrukcija poznate plaže

Papiri stigli u zadnji čas: Maržić najavljuje opatijski Lido urediti po uzoru na – Ibizu

Marina Kirigin

Zoran Maržić jučer na »starom« pješčanom kupalištu Lido u Opatiji / Foto S. DRECHSLER

Zoran Maržić jučer na »starom« pješčanom kupalištu Lido u Opatiji / Foto S. DRECHSLER

Pješčani dio kupališta Lido bit će spreman za sezonu kupanja. Bit će to daleko najbolja i najopremljenija plaža u Hrvatskoj – kaže investitor Zoran Maržić i najavljuje izgradnju bazena, sadnju stabala palmi, te izmicanje obalne šetnice na visinu buduće terase natkrivene Ljetne pozornice

OPATIJA » Jedna turistička sezona bila je izgubljena zbog prekasnog dobivanja koncesije, a druga umalo prokockana zbog dozvola potrebnih za obnovu kupališta Lido. Ipak, prvi krampovi trebali bi o tlo udariti odmah iza uskrsnih blagdana, kada će koncesionar kupališta Lido Zoran Maržić započeti investiciju obnove i rekonstrukcije kupališta Lido u koju planira uložiti 4,5 milijuna eura. Ponovno, zbog vrlo kratkog roka do početka turističke sezone, uredit će se samo dio ovog opatijskog kupališta smještenog između parka Angiolina, Ljetne pozornice i hotela Bevanda. Točnije, započet će obnova pješčanog dijela Lida pri čemu će glavne novosti biti izgradnja bazena, sadnja stabala palmi, izmicanje obalne šetnice na visinu buduće terase natkrivene Ljetne pozornice te pod njom gradnja popratnih sadržaja kao što su barovi, restorani, wellness ponuda i sve ono što jedna luksuzna destinacija i kupalište u njoj trebaju imati. Ne bude li novih prepreka za koncesionara Maržića, Opatija će ovo ljeto imati reprezentativno kupalište po uzoru na neke razvikane svjetske destinacije.   

Neće niknuti hostel




– Zbog upornog i neprestanog dvogodišnjeg opstruiranja od strane bivšeg podkoncesionara, tvrtke Colossal vlasnika Brke i Nikice Pažina iz Liburnijske stranke pri svim nadležnim i nenadležnim institucijama, kao i zbog sporosti i neučinkovitosti katastra u Opatiji, građevinsku dozvolu dobili smo prije dva dana, a trebali smo je dobiti pred više od pola godine. Od trenutka kada sam dobio koncesiju prošlo je gotovo godinu dana tako da je svo vrijeme bilo utrošeno na sređivanje papira. U isto vrijeme moram pohvaliti Ured za urbanizam, posebno gospođe Žeželić, Vukelić i Vahtar Jurković zbog čijeg smo razumijevanja i odlučnosti ipak na kraju dobili dozvolu za obnovu kupališta – rekao je Maržić koji je koncesiju za opatijsko kupalište od PGŽ-a dobio na 20 godina.


   Radovi na uređenju započinju odmah iza Uskrsa, intenzivno će se raditi do sezone kupanja, a prema Maržićevim riječima, do tada bi trebao biti završen veći dio radova. Dio kupališta, betonski plato ispod Ville Angioline, uredit će se u drugoj fazi, odnosno taj će dio kupališta biti spreman za sezonu 2017. godine. Koncesionar kaže kako u tom dijelu neće »niknuti« hostel, o čemu se pisalo u medijima, već će biti ponuđeni sadržaji namijenjeni luksuznom turizmu, turizmu koji je primjeren Opatiji i turizmu kakvog »gradi« hotel Bevanda.


  


Najbolja plaža u Hrvatskoj




– Pješčani dio kupališta Lido bit će spreman za sezonu kupanja. Bit će to daleko najbolja i najopremljenija plaža u Hrvatskoj, a uređena po ugledu na slične plaže na francuskoj rivijeri i na Ibizi. Istina je da ćemo morati obarati rekorde u izvođenju radova, ali vjerujem da ćemo sve na vrijeme završiti – rekao je Maržić svjestan kako bi uređeno kupalište Lido do sezone kupanja za Opatiju mogao biti vrlo jak turistički adut.


   Naime, već godinama turistički djelatnici, ali i opatijski gosti, ističu kako su najveća mana opatijskog turizma upravo neuređena i zapuštena kupališta, pa bi ova nova plažna infrastruktura svakako uvelike mogla doprinijeti promjeni imagea grada u ljetnim mjesecima.