Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
31. ožujka 2020.
LFF

foto Otvoren Liburnia film festival, posvećen 3. maju i hrvatskoj brodogradnji

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2019. u 22:27 2019-08-26T22:27:00+02:00

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježeno je posvetom hrvatskoj brodogradnji, potaknutom recentnim zbivanjima u brodogradilištima »3. maj« i Uljanik

OPATIJA - Hrvatskom premijerom filma »Da je meni ono što mi nije« redateljice Višnje Skorin, emotivnom pričom o životnim stranputicama ali i ambicijama, u ispunjenom prostoru »male« Ljetne pozornice otvoreno je 17. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma - Liburnia film festival.

Festival će do petka 30. kolovoza na veliko platno Ljetne pozornice i malo platno Vile Antonio u Opatiji donijeti 31 hrvatski dokumentarac, od čega njih 19 u konkurenciji za nagrade.

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježeno je temom, posvetom hrvatskoj brodogradnji, potaknutom recentnim zbivanjima u brodogradilištima »3. maj« i Uljanik, što prati festivalski vizual te nekoliko filmova u off programu.

- Očekujemo da se publika dobro zabavi i ponese kući važne poruke. Program je zanimljiv i raznovrsan, imamo raspon od osobnih do socijalnih i političkih priča u kojima se odražava stanje društva. Između ostalog smo posvetili program hrvatskoj brodogradnji jer cijeli kvarnerski kraj i Istra su u velikoj mjeri o tome ovisni. Ako propadnu brodogradilišta koja su bila ponos zemlje to će utjecati i na kulturu - rekao je direktor festivala Oliver Sertić.

O268VK04
Liburnia film festival / Foto Vedran Karuza

Na otvaranju se publici obratila i izvršna direktorica festivala Jelena Androić, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, Nikolina Radić Štivić u ime PGŽ-a, a festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.

U konkurenciji za sedam nagrada (nagrada za najbolji film, nagrada publike, nagrada za najbolji regionalni film, najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka) nalaze se četiri filma koja će imati svjetske premijere (Pluf! Elvisa Lenića, Baka Borne Zidarića, Nihilist Renate Lučić i Hipokritovi sinovi Antona Mezulića) te niz filmova autora i autorica koji su dosad već stekli publiku ili osvojili nagrade, bilo da je riječ o nadolazećim ili već renomiranim autorima poput Tomislava Žaje (Susjedi), Andreja Korovljeva (Tusta), Gorana Devića (Na vodi) ili Zvonimira Rumboldta (Ulazak vlaka u stanicu, Izlazak radnika iz tvornice).

O najboljima će odlučivati peteročlani žiri koji ove godine odlukom organizatora festivala u potpunosti čine žene - češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, zatim njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok - Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.