Devastiran lungomare

Olujno jugo progutalo je oko dva milijuna kuna

Aleksandra Kućel Ilić

Dio oštećene šetnice na Lipovici zatvoren je za prolaz / Snimio Marin ANIČIĆ

Dio oštećene šetnice na Lipovici zatvoren je za prolaz / Snimio Marin ANIČIĆ

Osim što su na lungomaru nastale rupe, mnoge razbijene ploče, pa čak i oštećenja ograde, došlo je i do veće štete na rasvjeti i stoga je na nekim dijelovima do daljnjega isključeno i osvjetljenje



OPATIJA Opatijski i liburnijski brend, lungomare, tijekom velikoga nevremena na prijelazu iz listopada u studeni ove godine, pretrpio je ogromne štete. Koliko će novca biti potrebno za sanaciju, još se utvrđuje, no prema informacijama dobivenim od nadležnih u Gradu Opatiji, procjenjuje se da se radi o iznosu od oko dva milijuna kuna.


Privremeno, dok se obalna šetnica ne popravi i opet bude sigurna za pješake, zatvoreni su neki njezini dijelovi i to od početka mula u Voloskom prema Lipovici do same plaže Lipovica, od hotela Kvarner do paviljona Jurja Šporera u Opatiji te od lučice Ičići do hotela Ika. Konačni podaci o štetama bit će poznati kad se naprave troškovnici koji su još u izradi. Sanacija oštećenja će se odvijati prema prioritetima jer je obim budućih radova vrlo opsežan.


Lungomare, olujno jugo, snimio Marin ANIČIĆ


Lungomare, olujno jugo, snimio Marin ANIČIĆ



– Prioritet je popravak ceste u Voloskom, Obale Frana Supila te šetnice uz crkvu sv. Jakova i prema Slatini, što čini najuži centar i prepoznatljivi dio Grada Opatije. Uslijedit će sanacija šetnice koja povezuje centar Opatije s Voloskom te zatim sve ostalo – najavili su nadležni u Gradu Opatija u odgovoru na novinarski upit.Osim što su na lungomaru nastale rupe, mnoge razbijene ploče, pa čak i oštećenja ograde, došlo je i do veće štete na rasvjeti i stoga je na nekim dijelovima do daljnjega isključeno i osvjetljenje. Dakle – obalni je put na dionicama koje je oštetilo jugo do daljnjeg – u mraku.
Bista Andrije Mohorovičića koju su iz mora izronili ronioci


Bista Andrije Mohorovičića koju su iz mora izronili ronioci





Snaga mora i olujnog juga što je nanijela velike štete diljem Opatijske rivijere, oštetila je i bacila u more i jedan vrijedan spomenik – bistu dr. Andrije Mohorovičića u Voloskom, postavljenu ispred njegove rodne kuće. U akciji spašavanja biste i njezinog izvlačenja iz mora sudjelovali su članovi opatijske Javne vatrogasne postrojbe koji su uz pomoć ronilaca, nakon što su ju pronašli pod morem, krenuli u akciju vađenja brončanog kipa. Bista u spomen svjetski poznatom znanstveniku vološćanskih korijena uspješno je izronjena, a prema informacijama objavljenim na web stranicama Grada Opatije, nakon sanacije cijelog oštećenog platoa šetnice u Voloskom ispred Mohorovičićeve rodne kuće, bit će popravljen i spomenik te će bista biti vraćena na svoje mjesto.



Tomaševac, olujno jugo, snimio Marin ANIČIĆ


Tomaševac, olujno jugo, snimio Marin ANIČIĆ


– Javna rasvjeta je isključena zbog sigurnosnih razloga na onim dijelovima gdje je oštećena i gdje je izloženo napajanje (strujni kabel, napajanje otkinute lampe). Usvajanje rebalansa nam je naravno potrebno kako bismo osigurali sredstva za sanaciju, no već sada možemo zaključiti da milijun kuna neće biti dovoljno jer, nažalost, radi se o velikim štetama. Radovi će započeti i prije sjednice Gradskog vijeća, osobito oni najprioritetniji jer nitko ne dvoji da se ovakve štete trebaju što hitnije sanirati. Očekujemo i financijsku pomoć Primorsko-goranske županije. Molimo još jednom sve građane i goste Opatije da ne koriste šetnicu u dijelovima gdje je ona oštećena i stoga privremeno zatvorena, zbog vlastite sigurnosti – apeliraju iz grada Opatije.