Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
29. siječnja 2020.
Najavljena listopadska gastropriredba

foto/video NAJSLAĐA FEŠTA Marunadu obogatilo prvo lovransko pivo od maruna

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2019. u 18:00 2019-10-01T18:00:08+02:00

Pivo tamne boje od maruna, nazvano Lovranski mustaćon, moći će se kušati u ugostiteljskim objektima na području Lovrana u vrijeme Marunade, a u prvoj seriji je proizvedeno 3.000 boca

LOVRAN Lovranski mustaćon – naziv je prvog lovranskog piva od maruna koje će se prvi put točiti u vrijeme ovogodišnje Marunade, gastropriredbe koja se otvara 11. listopada i traje do konca mjeseca na području Lovrana te zalazi u opatijski Dobreć.

Kušanje piva tamne boje od maruna, napravljenog po recepturi koju zasada ima samo Općina Lovran, bit će moguće u ugostiteljskim objektima na području Lovrana u vrijeme ovogodišnje Marunade, a kako je u prvoj seriji pivo proizvedeno samo u 3.000 boca, oni najbrži, najspretniji i najsretniji imat će priliku okusiti kakvog je okusa i mirisa tekućina od maruna koja se proizvodi u Rijeci.

O110VK01
Najavljena Marunada 2019. / Snimio Vedran KARUZA

Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran, objasnio je da je pivo dobilo ime po Mustaćonu, drevnom reljefu tamnoputog i bradatog muškarca s turbanom koji je prikazan na patricijskoj kući izgrađenoj 1722. godine na glavnom trgu lovranske starogradske jezgre.

Razvoj piva od maruna trajao je dugih deset mjeseci, a ideja je to nastala kroz suradnju Općine Lovran i njegovih pobratimljenih gradova, istaknuto je na jučer održanoj press konferenciji kojom je najavljeno 46. izdanje lovranske gastropriredbe Marunade, a koja je osim prezentacijom i degustacijom lovranskog piva od maruna započela i pečenjem i kušanjem prvih ovogodišnjih lovranskih maruna.

Posebni meniji

Tijekom posljednjeg vikenda u Lignju, uz tradicionalnu gastro- ponudu i zabavu, akcent će se dati i na MaRun Trek – treking utrku i planinarski pohod te 16. biciklijadu Giro di Marunada. Poznatu gastro- manifestaciju će posebnim menijima tijekom cijelog njezinog trajanja pratiti mnogobrojni lovranski ugostitelji.

Mića marunada

Lovranska priredba bit će otvorena Mićom Marunadom u petak, 11. listopada. U organizaciji Društva Naša djeca Opatija – ogranak Lovran od 13.30 do 17 sati na prostoru velikog lovranskog parkirališta održat će se kreativno-stvaralačke radionice i kulturno-umjetnički program namijenjen djeci, a gosti i nositelji priredbe bit će DND-ovci iz Koprivnice koji će održati radionice na temu renesanse. Na Mićoj marunadi, prema riječima Sanje Škorić iz opatijskog DND-a, očekuje se 300-tinjak mališana iz područnih i matičnih škola Opatijske rivijere.

– Već duže od desetljeća organizacijom ovakve priredbe najmlađe učimo štovati kraj, kulturu i običaje – napomenula je Škorić.

Prvi vikend Marunade (od 11. do 13. listopada) zaći će u centar Lovrana, a potom će priredba u svom drugom vikendu preseliti u Dobreć (19. i 20. listopada), a završiti u trećem tjednu u Lignju (26. i 27. listopada).

Autohtone konobe

Nakon Miće Marunade, mimohoda i svečanog otvaranja, u Lovranu će nastupiti Grooversi i Vatra. Dan kasnije, u subotu, 12. listopada, uz kulturno-umjetnički, sportski program Marunade, kao i bogatu gastro ponudu, u večernjim satima za zabavni dio programa bit će zadužena Lidija Bačić i Dellboysi. Program će se nastaviti u nedjelju kada će od 12 sati nastupiti Dule, Bonaca i Kokonić, klapa Nevera, Puhački orkestar Lovran, DJ Vedran i u večernjim satima Gustafi, istakla je Nataša Cibić Poznić iz Turističke zajednice Općine Lovran.

Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije, najavio je dio programa Marunade koja zalazi na područje Opatije, točnije u Dobreć, u kojem će 19. i 20. listopada biti moguće kušati marune, slastice od maruna, ali otići i u organiziranu šetnju šumom maruna ili pak posjetiti autohtone konobe u kojima će se moći degustirati mlado vino, kušati domaće kolače od maruna i na taj se način upoznati s tradicijom i običajima kraja, životom domaćina. Prijave za organizirani nedjeljni posjet konobama i za subotnju šetnju bit će na licu mjesta i neće se naplaćivati, istaknuo je Priskić.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze