Inertnost

Mjesni odbori kontra Grada Opatije: ‘Parkiranje nam je skuplje nego u Trstu, a Volosko smrdi’

Marina Kirigin

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Smatraju da su svakodnevna komunalna problematika, parking i odvoz smeća, dovoljan razlog za sazivanje sastanka Koordinacije mjesnih odbora. Posebno nezadovoljni stanovnici Voloskog



VOLOSKO – Želimo znati kada se održavaju izbori za mjesne odbore, želimo da se ono što iznesemo na Koordinaciji mjesnih odbora u Gradu Opatiji rješava. Gradska uprava inertna je i ne rješava probleme, već zapisnike i zaključke s naših sastanaka odlažu u ladicu i na njih zaboravljaju. Zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić imenovana je za koordinatora.


To smo smatrali dobrim izborom jer je to stručna osoba, inženjerka građevine, međutim, od veljače 2018. održano je svega pet sastanaka. Između svake Koordinacije je predugo razdoblje, a pritom se opatijski problemi koje iznosimo ne rješavaju.


Zadnja Koordinacija održana je 5. veljače. Tema je bila »informacija o radovima u prvih šest mjeseci 2019.«. Smatramo da su svakodnevna komunalna problematika, parking, odvoz smeća, dovoljan razlog za sazivanje sastanka Koordinacije mjesnih odbora – rečeno je to na konferenciji za novinare u Voloskom kraj ukopnog spremnika za smeće, koju su održali predsjednik MO Vasanska Mladen Žigulić, član MO Dobreć Branko Vodopić, zamjenik predsjednika MO Volosko Igor Primožić te Milutin Babić koji se predstavio kao inicijator prijedloga da članovi mjesnih odbora dobivaju naknadu za rad.


Skupo parkiranje




Igor Primožić iz MO Volosko u izlaganju je bio puno konkretniji i otkrio što to tišti Vološćane i s kakvim se problemima nose. Istaknuo je da se spremnici za smeće prerijetko prazne, da su vrlo često ukopne kante prenatrpane, zbog čega se smeće odlaže uokolo. Rekao je da im je novi sustav parkiranja ušao »na mala vrata«, da ni peticija s 900 potpisa nije pomogla da se nešto promijeni, već su im odgovorni dali odgovor da su oni napravili svoj pravilnik.


– Gradonačelnik Opatije najavio je pojačan odvoz smeća subotom, i to gratis. Već dva puta iznio sam svoje kante na ulicu očekujući da će ih isprazniti, međutim, kante su ostale pune, što znači da se i ta obaveza ne ispunjava. Parkiranje nam je skuplje nego u Trstu. U strogom centru Voloskog nemoguće je naći mjesto za parkiranje jer je na 150 postojećih mjesta prodano 300 karata. Privatni iznajmljivači uz samu vološćansku cestu svoje goste moraju slati na parkiralište na Črnikovicu.


Pogoduje se hotelijerima, a u prostoru garaže hotela Ambasador leži naslagan materijal. Dvije godine obećavaju nam da će urediti plažu Črnikovica, da će urediti trg – ništa nije napravljeno. Zamolili smo ih da odrežu dvije smokve koje rastu iz zida, koodinatorica Aničić sve je zapisala, rekla da će odmah nekoga poslati da to učini, a smokve su još i danas tamo. Mi iznosimo probleme, a sve završava u ladici – rekao je Primožić, a potom su prisutnost novinara iskoristili i građani koji su se zatekli na licu mjesta te se požalili na situaciju s ukopnim kantama za smeće ispred Doma Liburnija.


»Volosko smrdi«


– Cijelo Volosko smrdi, a u stanu nasuprot ukopnim kantama, u kojem živi moja osamdesetogodišnja mama, imamo ogromne muhe. Do nedavno sam i ja ovdje radila, imala otvoren poslovni prostor za preradu voća i povrća. Međutim, više nisam mogla, muhe su mi ulazile u poslovni prostor, a poslovanje mi je bilo pod sanitarnim nadzorom. Tragedija je i da djelatnici Komunalca koji ovdje dođu prazniti kante nemaju niti rukavice za rad.


Kamion koji bi iz ukopnih spremnika trebao izvući smeće izgleda da ne funkcionira pa ti ljudi to rade golim rukama. Izvlače smeće koje leti uokolo po ulici, smrad je nesnosan – to je pravo »leglo« zaraze. Rekla sam u Gradu Opatiji da je u Voloskom situacija kao u Napulju. Svašta se dozvoljava.


Tako su u obližnjem ugostiteljskom objektu dali da drže kante za odvojeno prikupljanje otpada na krovu kotlovnice, točno ispod prozora dvorane Doma Liburnija u kojem djeca svakodnevno treniraju – ispričala je Nada Klemenc, vlasnica tvrtke Klemenc koja proizvodi džemove, marmelade, sirupe i sokove.


Njoj se u kritikama priključio još jedan anoniman Vološćan, potvrdivši da pražnjenje ukopnih kanti ispred Doma Liburnija uzrokuje pravi kaos u prometu. Naveo je da djelatnici Komunalca prazne spremnike po pola sata te je zbog njihovog kamiona blokiran prolaz Voloskom.