Velika investicija

Mile Sesar na pragu ostvarenja svog sna: “Mali raj” postaje luksuzni hotel s pet zvjezdica

Aleksandra Kućel Ilić

Kompjutorska simulacija budućeg izgleda objekta koji se dijelom nalazi u Opatiji, a dijelom u Ičićima / Foto Marin ANIČIĆ

Kompjutorska simulacija budućeg izgleda objekta koji se dijelom nalazi u Opatiji, a dijelom u Ičićima / Foto Marin ANIČIĆ

Otvorenje novog luksuznog objekta u planu je u lipnju 2017. godine, a hotel će imati sedam apartmana, deset dvokrevetnih soba, otvoreni i zatvoreni bazen, wellness, saunu, jacuzzi, salon ljepote, novi restoran, otvorenu i zatvorenu terasu...



OPATIJA – U ugostiteljskom poslu, baš kao i u turizmu i hotelijerstvu, za uspjeh treba imati viziju, puno energije i ideja, a presudna je i bezrezervna podrška obitelji. Ovo je posao bez radnog vremena, zahtijeva upornost i dosta odricanja, a napretka nema bez složnog i uigranog kolektiva, ali i investiranja. Govori tako poznati opatijski ugostitelj Mile Sesar, vlasnik restorana Mali raj, za jedne posljednjeg restorana u Opatiji, na granici s Ičićima, za druge prvog restorana u Ičićima, na granici s Opatijom. Na ovoj atraktivnoj lokaciji je jesen 2016. godine donijela zonu trenutačno najvećih gradilišta uz more na Opatijskoj rivijeri, jer osim što Liburnia Riviera Hoteli grade veliki obiteljski hotel, u susjedstvu je »zasukala rukave« i ekipa građevinara koje su angažirali Mile Sesar i njegova obitelj. Mali raj će naime, do lipnja 2017. godine postati hotel s pet zvjezdica i svim sadržajima koji uz to idu, a radovi su započeli u listopadu 2016. godine.


Rad 12 mjeseci


– Prije 25 godina, kada je LRH davao u najam restoran-pansion Mali raj, bila je prilika i moja velika šansa da ga uzmem u zakup. Nakon dvije godine oni su se odlučili za prodaju i uložio sam sve što sam imao, podignuo jedan dosta nepovoljan kredit i kupio objekt. Uspjeli smo sve to prebroditi i »stati na noge«, ali ambicije su mi, kao i svakom poslovnom čovjeku, rasle i želio sam ovaj prekrasan objekt na idealnoj poziciji pretvoriti u pravu opatijsku ljepoticu. Nekoliko zadnjih godina smo moja obitelj i ja utrošili na ishodovanje potrebne dokumentacije, što je bio jako zahtjevan posao, a zatim smo išli u projekt čiji su autori Branko Orlić i Serđo Cappelletti, projektanti koji su mi puno pomogli.



Ova vila uz more je izgrađena još u vrijeme Austro-Ugarske, ali je u nekoliko navrata bila nadograđivana. U povijesti je Mali raj bio pansion, pa privatna kuća, a zatim opet ugostiteljski objekt. Tijekom ljetne sezone 2017. godine, Malir aj će postati hotel s pet zvjezdica, te će se konačno ostvariti vizija obitelji Sesar – pretvorit će se u objekt dostojan vrhunske pozicije na kojoj se nalazi.




– Optimist sam i vidim sebe, svoju djecu i svoju obitelj u ovom poslu – zaključuje Sesar, istinski zaljubljenik u turizam i ugostiteljstvo uz koje je u mladim danima započeo i uz koje će, kad dođe vrijeme, i zaokružiti svoj radni vijek.



Novi Mali raj će biti na ponos meni, mojoj obitelji, gostima i Gradu Opatiji. Bit će to hotel s pet zvjezdica, imat će sedam apartmana, deset dvokrevetnih soba, otvoreni i zatvoreni bazen, wellness, saunu, jacuzzi, salon ljepote, novi restoran, otvorenu i zatvorenu terasu, te prostor za održavanje manjih skupova i sastanaka. Radit ćemo tijekom cijele godine. Gosti će imati prigodu degustirati poznata vina i svjetske pjenušce na samom moru, odnosno iznad njega, u »lebdećem« aperitiv baru koji će biti otvoren i za šetače uz lungomare. Uredit ćemo i atraktivnu plažu za koju smo tri godine čekali koncesiju, a služit će i za goste hotela i za druge goste, iz susjednih hotelskih kuća, te za građane Opatije – otkriva nam Sesar.


Uložit će u izgradnju hotela Mali raj puno novca, više od 20 milijuna kuna osiguranih uglavnom kreditom, a planirano otvorenje je već u lipnju iduće godine.


Zlatni personal


– Zanimljivo je da će dio hotela biti u Opatiji, a dio u Ičićima. Na samom moru smo, nikome ne smetamo, gosti se kod nas ugodno osjećaju, a rezervacije za drugu polovicu lipnja su već lagano započele. Interesa ima, zadovoljni smo – dodao je Sesar. Kaže i da će uz svoje dosadašnje osoblje restorana i pansiona Mali raj, a radi se o ljudima uz koje ga vezuje dugogodišnja suradnja i povjerenje, zaposliti i određeni broj novih radnika, njih više od dvadeset.


– Imam sreću što imam ljude od povjerenja u ekipi, jer personal je od presudnog značaja za kvalitetu svakog ugostiteljskog i hotelskog objekta. Također, trebat ćemo i nove, mlade snage u hotelu Mali raj, jer će se i opseg posla proširiti. Uz stalni personal, imamo i svoje stalne goste koji se vesele otvorenju novog objekta koliko i mi – zaključio je Sesar.