Lovran

Medicinski wellness donosi revoluciju u zdravstveni turizam

Marina Kirigin

Radionica za turiste o mediteranskom bilju i začinima u Lovranu / Snimio M. ANIČIĆ

Radionica za turiste o mediteranskom bilju i začinima u Lovranu / Snimio M. ANIČIĆ

Radi se o sinergiji medicine, wellnessa i turizma. Do sada smo nudili program »Zdravaleđa« i »Zdravo disanje«, a sada krećemo s inovativnim paketom po povoljnoj cijeni – najavila je dr. Popić



Hotel Lovran, Laurana spa-medical wellness centar i Učilište Lovran jedinstven su primjer uspješnog provođenja zdravstvenog turizma u praksi. Objedinjeni u lovranskoj »medical wellness« priči, ovi dionici koji djeluju pod istim krovom uspješno posluju i ostvaruju zapažene turističke rezultate. Naime, u posljednje dvije godine kroz ponude medical wellness paketa ostvarena je prava mala revolucija u popunjenosti kapaciteta i podizanju prihoda izvan sezone. Rezultat svega je osam i pol tisuća noćenja više u hotelu Lovran i 30 posto povećani prihodi Laurana Spa medical wellnessa, odnosno 3,5 tisuće noćenja više u predsezoni i posezoni. Ponosni na takav uspjeh, prezentirali su svoj rad te predstavili medical wellness kao idealan temelj za plasman PGŽ-a i Kvarnera na tržištu zdravstvenog turizma.



– Drago nam je da je u Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, koji broji 25 članica i brendira našu destinaciju zdravlja i kvalitetnog života uključen i medicinski wellness koji se ovdje provodi jer se na taj način približavamo pojmu integrativne medicine u koju su uključeni svi segmenti provođenja i dijagnostike terapije kod pacijenata s ciljem da se oni dobro i ugodno osjećaju i da im se naravno otkrije razlog tegoba koje se onda mogu liječiti – riječi su Vladimira Mozetiča, predsjednika Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera na press konferenciji kojoj su nazočili i predstavnici PGŽ-a, hotela Lovran i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.



Mediteranska prehrana




– Lovranska priča je nova priča o zdravstvenom turizmu. Medicinski wellness je sinergija medicine, wellnessa i turizma. Dosad smo nudili program »Zdravaleđa« i »Zdravo disanje« a sada krećemo s inovativnim paketom, »senior well being long stay« odnosno mjesec dana u Lovranu izvan sezone po povoljnoj cijeni, za turiste, Norvežane, Šveđane, a sve uz pomoć Klastera. Najčešći korisnici za sada su Nijemci koji dolaze autobusima u rujnu, listopadu, ožujku, travnju i svibnju, a ovdje šeću lungomarem, zdravo se hrane, koriste fango-aroma terapiju, medicinski »check in«.


U sklopu boravka u paketu »Zdravaleđa« imaju i edukativni dio, radionice na kojima nauče nešto što im može podignuti kvalitetu života i nešto što će kada se vrate utjecati na njihovo zdravlje, dakle učimo ih kako se pravilno i zdravo hraniti na mediteranski način. Na nutricionističkoj radionici naučimo ih izrađivati začine koji su bazirani na mediteranskom bilju, maslinovom ulju, kadulji, lovoru, ružmarinu i kako izrađivati ljekovite balzame, prirodne šampone i sapune… Sve to im je ponuđeno uz terapiju, masaže, autogeni trening…


Raspored im je pun pa ni kad pada kiša nije im dosadno, rekla je dr. med. Jelica Popić, inicijatorica projekta i voditeljica Laurana Spa medical wellness centra.


Ugodno i korisno


Koliko je uspješan ovaj primjer dobre prakse u turizmu, potvrđuje i zadovoljna gošća, Zagrepčanka s prebivalištem u Kölnu koja je jučer sudjelovala na svojoj edukativnoj radionici o mediteranskom bilju i začinima.


– Došli smo se malo liječiti, aktivirati i jako smo zadovoljni. Evo nismo ni znali da postoji toliko ljekovitog mediteranskog bilja. Zaista premalo znamo pa će ove radionice biti vrlo korisne, rekla je Mirjana Sinčić iz Njemačke koja je stigla s putničkom agencijom i pedesetak drugih gostiju.