Komedija zabune

Matični ured Opatija prekrstio u Janeza Janšu pogrešnog Emila Hrvatina

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Matuljac Emil Hrvatin, koji se iz umjetničkih pobuda nazvao imenom bivšeg slovenskog premijera, zatražio je službenu promjenu imena, ali su matičari ime promijenili nekom drugom Emilu Hrvatinu koji to još ni ne zna



RIJEKA  Slovenski redatelj i konceptualni umjetnik Janez Janša, rodom iz Matulja, koji je do 2007. godine nosio ime Emil Hrvatin, a zatim ga promijenio u ime tadašnjeg slovenskog premijera, suočio se s pomalo bizarnom situacijom nakon što je i u Hrvatskoj zatražio promjenu imena.


   On je, naime, hrvatski i slovenski državljanin, ali u dvije države ima dva različita identiteta, jer je ime promijenio samo u Sloveniji, dok je u Hrvatskoj službeno i dalje ostao Emil Hrvatin.


   No, nedavno je odlučio regulirati tu pravnu nedosljednost pa je opatijskom matičnom uredu podnio zahtjev za promjenu imena. Ondje su uz ostalo tražili adresu na koju će mu dostaviti rješenje, a budući da živi u Ljubljani, dao im je tamošnju, s pripadajućim imenom. Tako je rješenje o promjeni imena Emila Hrvatina u Janeza Janšu iz Hrvatske zaprimio kao Janez Janša iz Slovenije.




   Međutim, kad je otvorio pošiljku, shvatio je da ime nije promijenjeno njemu već nekom drugom Emilu Hrvatinu koji po svemu sudeći ni ne zna što se dogodilo, a time ni kako se sada zove.


 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!